
H εκπομπή Μενεξέδες και Ζουμπούλια υποδέχτηκε (διαδικτυακά) τον Φοίβο Παναγιωτίδη, με αφορμή την έκδοση του καινούργιου του βιβλίου, «Μέσα από τις Λέξεις, Θέματα στη Γραμματική των λέξεων για όσους (νομίζουν ότι) βαριούνται τη γλωσσολογία». Ο Φοίβος Παναγιωτίδης έχει καταφέρει ήδη από την έκδοση του «Μίλα μου για γλώσσα» να γράψει για τη γλωσσολογία με χιούμορ και μεταδοτικότητα, συζητώντας θεωρητικά ζητήματα που κανονικά απασχολούν "νέρντουλες", όπως λέει, με ένα πολύ ευρύ κοινό. Μιλήσαμε μαζί του και για το καινούργιο βιβλίο αλλά και για τη γλωσσολογία ως επιστημονικό αντικείμενο και ως αφηρημένη ιδέα στη φαντασία μη ειδικών.
Η γλωσσολογία ανήκει στις επιστήμες εκείνες των οποίων τα ερωτήματα απασχολούν ένα μεγάλο κομμάτι μη ειδικών. Αυτό βεβαίως γίνεται πάντοτε με τη συνοδεία μιας ισχυρής δόσης απλουστεύσεων και παρανοήσεων. Ίσως δεν θα αδικούσαμε πολύ τις τρέχουσες αντιλήψεις για το τι είναι γλωσσολογία, αν τις συγκρίναμε με το “εμένα πώς με ψυχολογείς τώρα;” που αναφωνούν κάποιοι όταν μαθαίνουν ότι ο συνομιλητής τους είναι ψυχολόγος ή την ερώτηση αν ξέρεις για τα “Πρωτόκολλα των σοφών της Σιών” όταν μαθαίνουν ότι είναι ιστορικός.
Όμως το ζήτημα είναι λεπτότερο. Τα γλωσσικά ζητήματα απασχολούν όλους μας, στο βαθμό που διαθέτουμε γλωσσικές προτιμήσεις στην ομιλία και το γράψιμο. Πολύ περισσότερο, αν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έχουμε συστηματικότερη ενασχόληση με τη γλώσσα ή συνειδητές και σχετικά επεξεργασμένες γλωσσικές προτιμήσεις, όπως έχουν όσοι γράφουν, είτε είναι διαφημιστές είτε είναι ποιητές.
Κανείς από όλους εμάς δεν χρειάζεται αλλά ούτε και μπορεί να παρακολουθεί εξειδικευμένες έρευνες επιστημόνων. Υπάρχει λοιπόν ένα ζήτημα δημοκρατίας, που έγκειται στο ότι για όλα τα ζητήματα που τίθενται στον δημόσιο διάλογο, άποψη θα έχουν και διάφοροι άσχετοι σαν και μένα, και μάλιστα πρακτικά είναι ζήτημα θεμελιώδους σημασίας για τη δημοκρατία ότι για τις αποφάσεις (π.χ. στο ενδεχόμενο μιας γλωσσικής μεταρρύθμισης) πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όλοι, και όχι μόνο οι ειδικοί.
Αυτό όμως αφορά το πεδίο των αποφάσεων και μόνο. Στην προσπάθειά μας να κατανοήσουμε τα φαινόμενα που μελετούν οι ειδικοί, η άποψη ενός ανθρώπου που έχει αφιερώσει τη ζωή του στη μελέτη ενός φαινομένου ποτέ δεν μπορεί να εξισωθεί ουσιαστικά με την άποψη ενός περαστικού. Αυτό απαιτεί ειδικούς οι οποίοι να είναι διατεθειμένοι να απευθυνθούν στο ευρύ κοινό, και κοινό το οποίο να είναι διατεθειμένο να απαλλαγεί από τις προκαταλήψεις του και να έρθει σε επαφή με τα πορίσματα της συστηματικής έρευνας, ακόμη αλλά και ιδίως όταν αυτά συγκρούονται με εδραιωμένα στερεότυπα.
Ο Φοίβος Παναγιωτίδης είναι ένας πανεπιστημιακός δάσκαλος που έχει κατορθώσει να το κάνει αυτό με πολύ μεγάλη επιτυχία. Το βιβλίο του Μίλα μου για γλώσσα είναι ένα βιβλίο που πολύ μεθοδικά και συστηματικά αντιμετωπίζει τους κυρίαρχους μύθους γύρω από την αγωνία για την κατάρρευση των ελληνικών, τη “λεξιπενία” κτλ.
Στο βιβλίο για το οποίο συζητήσαμε τώρα, το “Μέσα από τις λέξεις”, καταπιάνεται και πάλι με μία σειρά από πολύ ενδιαφέροντα ζητήματα που αφορούν π.χ. τη δυνατότητα και τα όρια μιας φεμινιστικής παρέμβασης στη γραμματική ή τη σημασία που (δεν) έχει η ετυμολογία και η ρίζα των λέξεων για την κατανόηση μιας γλώσσας.
Δείτε εδώ το βίντεο της συζήτησης:
Για τα λάθη:
Εδώ υπάρχουν τρία διαφορετικά ερωτήματα. Το πρώτο είναι το τι είναι λάθος. Αυτό το κοιτάμε λίγο στο Μίλα μου για γλώσσα, το παλιό βιβλίο. Δηλαδή υπάρχουν λάθη τα οποία είναι σαρδάμ, υπάρχουν άλλα που είναι γίνονται αντιληπτά ως λάθη γιατί είναι προϊόντα γλωσσικής αλλαγής, όπως το ουσιαστικό ο ασθενής, του ασθενή, που είναι μία άλλη ιστορία από το επίθετο ο επιεικής, του επιεική. Είναι σοκαριστικό πόσο λίγη πραγματική έρευνα υπάρχει σε αυτά τα θέματα.
Πάρα πολλοί που ξεκινάνε να ρυθμίσουν αυτά τα θέματα βασίζονται σε περιστασιακές παρατηρήσεις, σε επιδερμικές αναλογίες.
Και φυσικά υπάρχουν και λάθη τα οποία είναι απλώς ίχνη μιας άλλης γλωσσικής ποικιλίας. Στη θεωρητική γλωσσολογία προτιμάμε τον όρο ποικιλία αντί για γλώσσα, διάλεκτος ή το ελληνικής επινόησης “ιδίωμα”, έτσι ώστε να μη χρειάζεται να παίρνουμε πολιτικές αποφάσεις για το τι είναι τι.
[…]
Το επόμενο ζήτημα είναι γιατί να χρησιμοποιούμε διορθωτές, αφού εμείς οι γλωσσολόγοι είμαστε χίπηδες, λύνουμε τις πλεξούδες μας και τρέχουμε στα λιβάδια της γλωσσικής ελευθερίας. Υπάρχουν κοινωνίες οι οποίες έχουν μία νόρμα. Νόρμα είναι πολύ απλά αυτή η κοινώς αποδεκτή γλώσσα που χρησιμοποιούμε όλοι για επίσημες χρήσεις. Αν, ας πούμε, πάτε στη Νορβηγία υπάρχουν δύο γραπτές νόρμες και βέβαια ο καθένας μιλάει όπως θέλει. Σε μας υπάρχει μία νόρμα η οποία είναι η κοινή νεοελληνική, που υποτίθεται ότι είναι η γλωσσική ποικιλία που απαιτείται από εμάς να χρησιμοποιούμε. Έλα όμως που η κοινή νεοελληνική δεν έχει ένα όργανο να τη ρυθμίζει. Γιατί οι νόρμες χρειάζονται ένα όργανο να τις ρυθμίζει.
Για τις ρίζες των λέξεων: μεταξύ κλαρίνου και γαμπρού
Αυτό είναι ένα πολύ λεπτό τεχνικό ζήτημα. Και μάλιστα τόσο λεπτό που έχει αρχίσει να γίνεται αντικείμενο καλύτερης κατανόησης τα τελευταία είκοσι χρόνια. Θα αφήσω τον κλαρινογαμπρό και θα πιάσω το ψαρονέφρι.
Το ψαρονέφρι έχει δύο ρίζες: ψαρ- και νεφρ-. Όπως όλοι ξέρουμε, δεν έχει σχέση με το ψάρι και δεν έχει σχέση με τα νεφρά.
Κάποιοι καρπενησιώτες προσπαθούν να μου εξηγήσουν ότι αυτό συμβαίνει διότι αυτό που λέτε εσείς ψαρονέφρι δεν είναι αυτό που λέμε εμείς ψαρονέφρι, αλλά δεν θέλω να μπω σε τέτοιες αντιδικίες.
Το ψαρονέφρι δεν είναι ούτε ψάρι ούτε νεφρό. Θα πει λοιπόν κάποιος, ιδίως αν είναι από αυτούς τους επιδερμικούς τύπους που περιέγραψα πριν, που νομίζουν ότι μπορούν να κατανοήσουν τα γλωσσικά φαινόμενα κοιτώντας επιδερμικά πέντε ή δέκα παραδείγματα: Άρα τα σύνθετα μπορούν να σημαίνουν ό,τι να ‘ναι. Καλόγερος είναι το σπυρί που βγάζω όταν έχω μόλυνση ή εκεί που κρεμάμε το παλτό, ψαρονέφρι δεν έχει σχέση με το ψάρι, δεν είναι νεφρό, ασημόψαρο είναι αυτό που μπαίνει μέσα στα βιβλία δεν είναι ούτε ψάρι, ούτε καν ασημί δεν είναι. Όμως δεν είναι ακριβώς έτσι, διότι δίπλα στο ψαρονέφρι υπάρχει το ψαροκόκκαλο. Δίπλα στο ψαρονέφρι υπάρχει το ψαροκέφαλο. Άρα η λεπτή διάκριση που έχουμε να κάνουμε είναι μεταξύ ρίζας και ρίζας που έχει κατηγορία, που είναι η ουσιαστικό ή ρήμα.
[…]
Τα ρήματα δεν είναι απαραίτητα αυτά που έχουν τις καταλήξεις. Ρήμα στα ελληνικά μπορεί να θεωρήσει κάνεις κάτι σαν κουρεύ-. Το θέμα κουρεύ- που περιέχει τη ρίζα κουρ, και αυτό το “ευ” που λέει “γεια σας είμαι ρήμα”, αυτό έχει μία σημασία, αυτό που κάνουμε στα μαλλιά μας. Αλλά αν πάρουμε τη ρίζα κουρ- θα δούμε ότι υπάρχει και ένα ρήμα κουράρω και υπάρχει και ένα ρήμα κουράζω.
Άρα η ίδια η ρίζα δεν φαίνεται να έχει περιεχόμενο. Σημασία αποκτά από τη στιγμή που η ρίζα γίνεται ρήμα ή ουσιαστικό. Και εκεί θεωρούμε στην τρέχουσα έρευνα ότι είναι η διαφορά μεταξύ της ρίζας που δεν έχει περιεχόμενο και ενός ρήματος που έχει.
Αυτό μπορεί να ακούγεται πολύ τεχνικό, αλλά μας απελευθερώνει από ένα άγχος, όπως υπαινίχθηκες πριν, να ψάχνουμε να βρούμε τις ρίζες των λέξεων για να αναμορφώσουμε τη γλώσσα. Αυτή είναι μία άλλη τάση στον γλωσσαμυντορισμό, με βάση τις ρίζες.
Για τον κίνδυνο του αφανισμού της ελληνικής γλώσσας:
Οι γλώσσες χάνουν το παιχνίδι όταν παύουν να κατακτώνται μέσα στο σπίτι ως μητρικές γλώσσες. Αυτό συνέβη εν πολλοίς με τα αρβανίτικα στην Ελλάδα και συμβαίνει εδώ και δεκαετίες με τα αρμάνικα, τα βλάχικα. Εκεί χάνεται η μπάλα. Όταν ξεκινάει μία γενιά χωρίς να έχει κατακτήσει στο σπίτι, και εννοώ στην αυλή, στη γειτονιά, το χωριό, την παραδοσιακή γλώσσα. Εκεί πεθαίνουν οι γλώσσες. Το χαρακτηριστικό είναι ότι οι περισσότερες γλώσσες που πεθαίνουν, πεθαίνουν όχι διότι αντικαθίστανται από τα αγγλικά, όπως πιστεύουν κάποιοι, αλλά διότι αντικαθίστανται από ντόπιες εθνικές γλώσσες.
Υπάρχει και η άλλη όψη. Σε μία κοινωνία η οποία είναι βάναυσα μονόγλωσση και έντονα εθνικιστική, η οποία δεν προσφέρει μέσω της εκπαίδευσης τη δυνατότητα της πολυγλωσσίας, κάποια στιγμή αναγκάζεσαι να επιλέξεις.
Παραδείγματος χάρη, φανταστείτε ότι είμαι ένα πιτσιρίκι που έρχεται από τον Αμαζόνιο. Μιλάω κάποια γλώσσα του Αμαζονίου, ας πούμε τα χισκαριάνα, είπα μία τυχαία γλώσσα, και πρέπει να κάνω κάτι στη ζωή μου, ενδεχομένως φεύγοντας από το δάσος ή από το χωριό μου. Θα πρέπει να μάθω πορτογαλικά. (Το παράδειγμα είναι εικονικό. Δεν έχω κάποιο παράπονο από το βραζιλιάνικο σχολείο.) Αν το βραζιλιάνικο σχόλιο δεν μου επιτρέπει να καλλιεργήσω τα χισκαριάνα ταυτόχρονα με τα πορτογαλικά, πού είναι η νόρμα στη Βραζιλία και η οποία θα μου ανοίξει πόρτες, θα μου βρει δουλειά, θα με βοηθήσει να κοινωνικοποιηθώ και πέρα από τη φατρία, τη φάρα, τη φυλή μου, θα πρέπει κάποια στιγμή να πάρω μία απόφαση. Θα γυρίσω πίσω στο χωριό στον Αμαζόνιο, στα κουνούπια ή θα πάω να πάω να ζήσω το όνειρο στο Σάο Πάολο; Το βάζω με όρους αστικοποιησης για να μη μιλήσω με ελληνικά παραδείγματα, τα οποία πονάνε περισσότερο, στα οποία όμως πάλι υπάρχει το στοιχείο της αστικοποίησης, ειδικά τις δεκαετίες του ’50 και του ’60.
Έτσι πεθαίνουν οι γλώσσες. Το να λέμε ότι θα πεθάνουν τα ελληνικά είναι κωμικό.
Ξύλο παντού, ντου, ντου ντου,
Μπαμ, μπαμ, μπάμ!
Κι άλλο ξύλο!
Ρημάξτε τους!
https://www.youtube.com/watch?v=mPbw2O7PPl8&ab_channel=M91
Τουλάχιστον, με αυτόν ξέρεις με ποιόν έχεις να κάνεις!
Μομφή τέτοια κείμενα για τους ανθρώπους που ασχολούνται πραγματικά με τον Τύπο και τα media. Η Ελλάδα είναι ένα από τα παραδείγματα χωρών που έχουν πολλαπλάσια media σε σχέση με αυτά που χρειάζονται και μπορούν να σηκώσουν. Επιπλέον, στην Ελλάδα όπως και σε άλλες χώρες, τα media πολλές φορές είναι η βιτρίνα των επιχειρήσεων, επομένως αυτό δεν λαμβάνεται υπόψιν. Τώρα περί δεοντολογίας, έχουμε να πουμε πολλά για τα αριστερά και δεξιά μέσα ενημέρωσης. Το «τείχος της δημοκρατίας» της Εφημερίδας των Συντακτών, τα του Μακελειού, τα αστυνομικά από τα Νέα και το Βήμα, τα «δεν χωράνε πολιτικα» του τππ για την Φ. Γεννηματά και παραδείγματα που δεν τελειώνουν ποτέ. Το περίεργο για μία ακόμη φορά είναι ότι το κείμενο του tpp έχει πάρει σβάρνα 4 ταμλοιντ εφημεριδάκια που παράγουν το ίδιο περιεχόμενο και το έχει κάνει πανάκεια ότι έτσι είναι ο Κίτρινος Τύπος στην Ελλάδα. Τέτοιες αναλύσεις του Κίτρινου Τύπου γίνονταν το 80' (το 1880!) σε διεθνή paper και σύσσωμη η επιστημονική κοινότητα των media έχει στρέψει το βλέμμα της σε πιο βαθιές ρίζες όσον αφορά τον Κίτρινο Τύπο. Προτείνω να διαβάσετε λίγο Postman, Kaplan, Wood, τον Παντελάκη, Έκο, και άλλους/ες, γιατί πραγματικά βαρέθηκα να διαβάζω ό,τι μαλακία έρχεται στο μυαλό του κάθε συντάκτη.
Ωραίος δικέ μου!
Ειδικά, την Φωφώ την έκαναν ξαφνικά ηρωίδα! Ούτε η ίδια δεν θα το πίστευε, με τα τοσα Μνημόνια που ψήφισε, τις μειώσεις των συντάξεων, πότε και πώς πήρε σύνταξη η ίδια, το Κτηματολογιο, μια μπίζνα δισεκατομμυρίων, που πήγε στον πρώην της (όταν ήταν ακόμα παντρεμένη με αυτόν), και ένα σωρό άλλα
Σκέφτομαι, ότι ίσως τελικά να είναι πιό λογικό και λιγότερο αποβλακωτικό να διαβάζεις τις κίτρινες φυλλάδες, που αναφέρονται επάνω, παρά όλα αυτά, τα δήθεν σοβαροφανή Μέσα, που σου πασάρουν ευχάριστα και έντεχνα ένα σωρό προπαγάνδα!
Τουλάχιστον, στα άλλα ξέρεις απο την αρχή, με τι έχεις να κάνεις!
Πάντως, το ραδιόφωνο του Μακελάρη, βάζει μακράν την καλύτερη ροκ μουσική, (10ετίες 60 και 70) τα βράδια κυρίως!
Ξαναζώ, εποχές 10ετίας 70, όταν άκουγα ραδιόφωνο με καλή ροκ μουσική!
Και την ημέρα, αλλά πρέπει να ακούς παράλληλα και τις λαλακίες του τύπου και των άλλων. Πολλες φορές όμως, σκάς στα γέλια: https://www.youtube.com/watch?v=mPbw2O7PPl8&ab_channel=M91
Μιας κι έρχεσαι που έρχεσαι εδώ, μη φύγεις τόσο στουρνάρι όσο ήρθες. Σταμάτα ν' ακούς αυτούς τους μαλάκες κι άκου τουλάχιστον αυτό -παρόλο που παραείναι καλό για σένα πιστεύω:
https://radioparadise.com/player
Έχει κι εφαρμογή για όποιον ενδιαφέρεται, να μην πάει τσάμπα και το smartphone.
Το ακουσα κάποιες ημέρες. Καλό για γενική ακρόαση!
Το άλλο όμως, δεν πιάνεται! Αγνή, παλιά ροκ μουσική. Μόνο ροκ! Ακουσε, τις ωρες, που δεν μιλούν οι διάφοροι λαλάκες (συνηθως, μετα τις 10 το βραδυ ή Σ/Κ).
Ο τυπος dj μύστης του ροκ! (Προφανώς, δεν του την πέφτουν οι δισκογραφικές. Βάζει, ότι αρέσει σε αυτόν)
Θα με θυμηθεις!
Σου φαινομαι για "στουρνάρι"?
ΚΑλό το ραδιο, που παρουσιασες!
Στο αμάξι όμως, τι να βάλλω? Το REd και το αλλο το Rock FM δεν εχουν τετοια μουσική!
Καταρχάς ό,τι κατεβαίνει στο κινητό κατεβαίνει και στο αμάξι με διάφορους τρόπους, εξαρτάται τι σε παίρνει από κόστος. Οι κλασσικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί όμως λειτουργούν πολύ με playlist (που σε κάποιους δεν ανανεώνεται κιόλας...) και δύσκολα δεν θα βαρεθεί κάποιος που ακούει συχνά. Στα δικά μου γούστα ταιριάζει πιό πολύ ο εν λευκώ, αλλά εγώ δεν μπορώ ν' ακούσω για πολύ rock και red fm...
Μου φαίνεσαι για τύπος με ισχυρά κολλήματα και όταν είναι και ισχυρά και δεξιά, υπάρχει ένα θέμα.
Εγω είμαι old fashion τύπος! Το κινητό μου το επέβαλλαν να το εχω οι συνεργάτες μου! Εκτος, του ό,τι το έχω 10 χρόνια (αν βάλλω τη μαρκα θα μου την πεσει πάλι ο name, ότι κάνω διαφήμιση), το χρησιμοποιώ μονο για τηλεφωνήματα (και για να με βρίσκουν τα μωρά). Επιπλέον, έχω και παλιό αμάξι!
Το " ισχυρά και δεξιά", πώς διάβολο το συμπέρανες, αφού πάντα γράφω για το τέλος των ιδεολογιών!
Δεν απάντησες όμως στο κυριότερο ερώτημα: γιατι με αποκαλείς "στουρνάρι"?
βασικα η ροκ μουσικη καποτε ηταν επαναστατικη...
απλα μαλλον εδω μπηκε απλα εκ του πονηρου να διαφημισει το ραδιοφωνο (και την ιδεολογια) οχι την μουσικη...
επισης καποια ραδιοφωνα το βραδυ βαζουν μονο μουσικη και τα πολιτικα ειναι το πρωι μονο...
κατι τελευταιο οποιος προσπαθει να ακουσει ραδιοφωνο κανονικα και δη αναλογικα ειναι πολυ πιο κερδισμενος...
Την ειπες πάλι την κουταμάρα με την διαφήμιση!
Αν διαβάζεις τα σχόλια μου, γνωρίζεις, ότι τα σωστά τα αναδεικνύω, απο όπου και άν προέρχονται!
Εγώ έκανα διαφήμιση, αλλά το αξίζει και με το παραπάνω.
ειναι οντως ωραιο...
παντως αυτο που εχω παρατηρησει στην ελλαδα ειναι οτι τα ραδιοφωνα γενικα ειναι χρονια πισω...
Λυπηρή διαπίστωση, κανένα ωφέλιμο συμπέρασμα. Ακόμα και προς απαγόρευση πάει ο νους του αναγνώστη. Τελικά, από ότι φαίνεται για να γράψεις στο TPP χρειάζεται απλά να γνωρίζεις τα σωστά άτομα...
Θα έπρεπε να γράφουν μέσω ΑΣΕΠ στο TPP;
Υγ: Ποιό θα μπορούσε να είναι το ωφέλιμο συμπέρασμα για σένα;
κιτρινοςτυπος και κιτρινες τηλεοπτικες οθονες. σημ για οσους ενοχλουνται τα μακελειο βγαινουν και σε αστικη (σοβαρη) εκδοση
https://www.makeleio.gr/wp-content/uploads/2020/04/exofillo3-4.jpg
https://i.pinimg.com/originals/b4/18/ca/b418ca973e4a37f775f0428d9bc41dda.jpg
https://www.makeleio.gr/wp-content/uploads/2020/09/exofillo26-9.jpg
Έχει αρκετά πρωτοσέλιδα, δεν ξέρω πού παραπέμπει το σχόλιό σου.
Υγ: Κάτι άσχετο: https://www.in.gr/2021/10/31/world/sakatepse-ston-ksylo-giatro-epeidi-ekane-kopliman-sti-gynaika-tou/
Τα έχει όλα: Γυναικείο ζήτημα, θρησκευτικές ελευθερίες, φαλλοκρατισμός και ολίγον από πρώην ΕΣΣΔ. :)
Απλά έβαλα τα πιο γελοία πρωτοσέλιδα τους που θυμόμουν. Δε σοκάρομαι ιδιαίτερα από το κιτς, συνήθως γελάω ειδικά αν δω κάτι πολύ καμμένο, ενδεχομένως γιατί έχω πάθει ανοσία.
Παρόμοιες κίτρινες φυλλάδες κυκλοφορούν σε όλες τις χώρες του κόσμου - αλλά ειδικά το Μακελειό είναι μοναδική περίπτωση: σχεδόν κάθε του πρωτοσέλιδο είναι παραβίαση αρκετών νόμων (όχι μόνο ενός) περί εξύβρισης, ρατσιστικού μίσους, συκοφαντικής δυσφήμισης, εξύμνησης εγκληματία, προτροπής σε βία κοκ! Τα "μην ασχολούμαστε γιατί του δίνουμε δημοσιότητα" δεν μπορούν να λέγονται πέρα από κάποια όρια! Αν οι κρατικοί μηχανισμοί αδρανούν (για γνωστούς ή άγνωστους λόγους), οι θιγόμενοι θα πρέπει να πάψουν να είναι τόσο "υπεράνω", γιατί δεν διακυβεύεται μόνο η δική τους αξιοπρέπεια!
Η αδράνεια των κρατικών μηχανισμών είναι συνειδητή. Θέλουν να στρέψουν τον κόσμο ενάντια στην ελευθερία του τύπου. Μετά ξέρουν αυτοί πώς θα το χειριστούν.
Να μιλάει για κίτρινο τύπο το τππ. Η ειρωνεία στο μεγαλείο της. Και για να μην βιαστούν κάποιοι εθελοτυφλουντες προβοκάτορες προφανώς και δεν κάνουν ούτε για χαρτί υγείας τα ανωτέρω πρωτοσέλιδα και οι συναγομενες φυλλάδες.
Όλη μέρα ενώ είσαι και σχολιάζεις και μιλάς για προβοκάτσια ρε κοπριτη? Κάνε μας τη χάρη
Ε πώς, μην είσαι αχάριστος...το TPP πάλεψε για να μπορουν να διαβάζουν και κυρίως να γράφουν άτομα σαν κι εσένα, έκανε τα σχόλια πτυελοδοχείο για την πάρτη σου, ερχόμαστε εδώ και διαβάζουμε για "πάκια". Τι άλλο θες, να βάλει και σήμα τη σβάστικα;
"Αξίζει να επισημάνουμε ότι σήμερα τα κυριακάτικα φύλλα πανελλαδικής εμβέλειας πουλάνε όλα μαζί όσα πουλούσε προ 15ετίας μόνο του το Βήμα."
Το Βήμα που είχε το περίφημο πλαστό ρεπορτάζ με την...συνάντηση του Καραμανλή με τον Ερντογάν, όπου ανέφερε και συγκεκριμένα τι είπαν στην συνάντηση που δεν έγινε. Μάλιστα για να ολοκληρωθεί το φιάσκο τόλμησε να παρουσιάσει την απάτη ως...γκάφα! Και φυσικά τίποτε δεν έγινε. Κανείς δεν φώναξε, καμία δικαιοσύνη δεν γαργαλήθηκε, όλα καλά. Αν λοιπόν αυτό ήταν το σοβαρό και έγκυρο, πώς σήμερα μας εκπλήσει ο κιτρινισμός και το ψέμα; Είναι ένα ερώτημα, ίσως όχι το μεγαλύτερο, αλλά είναι. Θυμάται κανείς την Αυριανή; Πρώτη σε κυκλοφορία με απίθανα νούμερα κύρια από τους πασόκους που ένοιωθαν να αδικούνται από την ιστορία του Κοσκωτά. Πού θα πήγαινε λοιπόν το κοινό των 120.000 φύλλων που είχε εκπαιδευτεί σε τίτλους "Ο Ζάχος έπαιζε με τα βυζιά της Μιμής"; Πείτε μου εσείς.
Ελάχιστα πουλάνε σε σχέση με το ΔΥΝΑΜΕΙ κοινό τους αυτές οι φυλλάδες. Και αυτά τα πρωτοσέλιδα δεν είναι καν για να πουλήσουν. Οι φυλλάδες αυτές είναι μηχανισμοί εκβίασης. Και πώς μπορεί κάποιος να εκβιάσει αν δεν στρέψει υποχρεωτικά το βλέμμα του περαστικού πάνω του; Γιατί το στρέφει παιδιά, κακά τα ψέματα. Όταν θα δεις "το πουταναριό του προδότη" θα κοντοσταθείς και αυτό επιδιώκει. Δεν φταίς εσύ, φταίνε αυτοί που όχι μόνο τον αφήνουν, όχι μόνο τον συντηρούν, όχι μόνο τον προστατεύουν, αλλά και δημιούργησαν το τέλειο περιβάλλον για να πολλαπλασιαστεί.
Κιτρινισμός;;; λόγω πρωτοσέλιδου;; Αυτό είναι πταίσμα με την έννοια οτι προσπαθούν να στρέφουν το ενδιαφέρον στα περίπτερα με βαρύγδουπο τίτλο και δήθεν αποκλειστικά άρθρα και ειδήσεις.
Υπήρχαν κάποτε εφημερίδες που δεν πωλούσαν ούτε χίλια φύλα πάρα μόνον της είχαν για να γεμίζουν τα μανταλάκια στα περίπτερα πανελλαδικα, απο πολιτικούς αλλά και αθλητικούς παράγοντες ώστε να διαμορφώσουν κλίμα και ατζέντα.
Εμένα δεν μου αρέσουν οι επιτροπές λογοκρισίας πάντως. Το ότι το μακελειό πουλάει 6 χιλιάδες φίλα στην εποχή του διαδικτύου είναι αδιάφορο το πρόβλημα θα ήταν να έχει βαρβατες πουλήσεις πριν 15 χρόνια που το Βήμα πουλούσε όσο όλες οι εφημερίδες σήμερα.
Καθενας εχει ή διεκδικει το ρόλο του, μη κοιτας μόνο τα νούμερα.
καλα τωρα το μαθατε;;;
μαλιστα δεν πιστευω οτι βρισκονται πια στην τοσο μεγαλη ακμη τους αυτες οι εφημεριδες (πλην μακελιου)...
πριν καμμια δεκαετια-15ετια ομως ηταν αλλιως...