“Δεν υπάρχει εδώ τίποτε το ιδιαίτερο. Ανακοινώσαμε με ειλικρίνεια τις προθέσεις μας, για το λόγο νομίζω ότι πρέπει να χαλαρώσουμε. Όλα αυτά θα διαρκέσουν για πολύ καιρό», δήλωσε ο Μεντβέντεφ σε ερώτηση του τηλεοπτικού δικτύου Ren-TV.

Ο Πούτιν, ο οποίος διετέλεσε ήδη δύο φορές πρόεδρος στο Κρεμλίνο από το 2000 έως το 2008, είχε αφήσει το 2008 την προεδρία στον Ντμίτρι Μεντβέντεφ, τον υφιστάμενό του, και ανέλαβε τον πρωθυπουργικό θώκο, καθώς σύμφωνα με το Σύνταγμα δεν μπορούσε να προσβλέπει σε μια τρίτη συνεχή θητεία.

Επανεξελέγη στην προεδρία στον πρώτο γύρο των εκλογών της 4ης Μαρτίου για μια τρίτη θητεία, εξαετή αυτή τη φορά, και πρόσφατα άφησε να εννοηθεί ότι θέλει να συνεχίσει με τουλάχιστον δύο θητείες, δηλαδή έως το 2024.

Ο Μεντβέντεφ, στον οποίο ο Πούτιν υποσχέθηκε με τη σειρά του την πρωθυπουργία, ουδέποτε κατάφερε να ξεφύγει πραγματικά από τη σκιά του ισχυρού προκατόχου του, σύμφωνα με αρκετούς παρατηρητές και τον ανεξάρτητο Τύπο.

Μεντβιέντεφ: «Οι διαδηλώσεις κατά του Πούτιν αποδεικνύουν την πρόοδο της δημοκρατίας»

Επιπλέον, ο Ντμίτρι Μεντβιέντεφ τόνισε πως η αντίδραση των τελευταίων μηνών κατά των αποτελεσμάτων στις βουλευτικές εκλογές και εναντίον της επιστροφής του Βλαντίμιρ Πούτιν στο Κρεμλίνο αποτελούν τρανή απόδειξη της προόδου που έχει σημειώσει η δημοκρατία στη χώρα.

«Η άνοιξη έχει έλθει, τόσο κυριολεκτικά, όσο και μεταφορικά», διαβεβαίωσε ο Μεντβιέντεφ στην τελευταία του συνέντευξη ως πρόεδρος, καθώς στις 7 Μαΐου θα μεταβιβάσει την προεδρία στον νυν πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Η κοινωνία έχει ωριμάσει, η σημερινή επιτάχυνση προς τη δημοκρατία δεν πρόκειται να επιφέρει χάος, διότι η κοινωνία έχει αλλάξει. Στα χρόνια του ’90 ήταν διαφορετικά», τόνισε ο Μεντβιέντεφ, υπαινισσόμενος την περίοδο πριν την ανάρρηση του Πούτιν στην προεδρία στα τέλη του 1999.

«Εάν συζητούμε για τους ανθρώπους που διαδηλώνουν κατά της εξουσίας, ή κάτι άλλο, εγώ σέβομαι τα δικαιώματά τους, είναι απολύτως φυσιολογικό», τόνισε ο ίδιος, αναφερόμενος στις δεκάδες διαδηλώσεις της μερίδας του πληθυσμού που διαμαρτύρεται κατά της κυβέρνησης που προέκυψε μετά τις βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου.

Ο Μεντβιέντεφ απέρριψε ωστόσο τις καταγγελίες κατά των αποτελεσμάτων των εκλογών αυτών (στις οποίες είχε επικρατήσει με σχεδόν 50% το κόμμα του Ενωμένη Ρωσία), διαβεβαιώνοντας πως όσες παρατυπίες σημειώθηκαν ήταν μηδαμινές και δεν επηρέασαν επ’ ουδενί το τελικό αποτέλεσμα.

Ερωτηθείς για την απεργία πείνας 40 ημερών που πραγματοποιεί ο αντιφρονών Όλεγκ Σέιν για να καταγγείλει τις νοθείες στις δημοτικές εκλογές, που του στέρησαν τη νίκη στο Αστραχάν, ο Μεντβιέντεφ άφησε να εννοηθεί πως πρόκειται «για έναν πολιτικό ελιγμό».

Σε άλλη ερώτηση σχετικά με τον πρώην μεγιστάνα των πετρελαίων Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, που βρίσκεται στη φυλακή από το 2003, τόνισε πως δεν μπορεί να του δοθεί χάρη αν δεν το ζητήσει προηγουμένως εκείνος.

Παράλληλα, ο Μεντβιέντεφ στη συνέντευξή του υπαινίχθηκε ότι θα προτιμούσε να επανεκλεγεί στην προεδρία των ΗΠΑ ο Μπαράκ Ομπάμα.

«Έχω μία, τρόπον τινά, προτίμηση για έναν από τους υποψηφίους, αλλά αυτό αποτελεί προσωπική μου υπόθεση. Περιμένω από αυτόν να συνεχίσει την καλή δουλειά του», τόνισε με νόημα ο Μεντβιέντεφ.