Υπενθυμίζεται ότι η γαλλική κυβέρνηση σχεδιάζει να εθνικοποιήσει πλήρως την Γαλλική Εταιρεία Ηλεκτρισμού (EDF) για την εξασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας, ανακοίνωσε την Τετάρτη η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν.

Η ανακοίνωση του ΜέΡΑ25 συνεχίζει ως εξής:

Ακόμα όμως κι εκεί να μην θέλει να φτάσει η Μητσοτάκης Α.Ε. λόγω της πληθώρας των δεσμεύσεων της στην κρατικοδίαιτη παρασιτική ολιγαρχία, την καλούμε να καταργήσει εδώ και τώρα το Χρηματιστήριο της Ενέργειας που έστησε η προηγούμενη Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και το οποίο σήμερα με την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση έχει οδηγήσει στον πολλαπλασιασμό των προσόδων του καρτέλ των κυριών Βαρδινογιάννη, Λάτση, Περιστέρη και Μυτιληναίου, αλλά και της CVC πια που έχει εξαγοράσει την ΔΕΗ.

Παράλληλα με την κατάργηση του Χρηματιστηρίου της Ενέργειας και της οριακής τιμολόγησης που τιμολογεί την ενέργεια με την τιμή της «τελευταίας», της πιο ακριβής δηλαδή μονάδας που μπαίνει στο σύστημα στο σύνολο της, πρέπει να μπει και ένα πλαφόν 5% κερδών ανά μονάδα παραγωγής μαζί με ένα πλαφόν για το μίνιμουμ της παραγωγής ενέργειας ανά μονάδα παραγωγής. Αυτό το διπλό πλαφόν θα οδηγήσει από την επόμενη κιόλας μέρα -μαζί με τις υπόλοιπες σχετικές πρωτοβουλίες- σε 56% μείωση του ρεύματος.

Πρέπει λοιπόν, άμεσα να καταργηθεί αυτή η χρηματιστικοποίηση τόσο βασικών για την κοινωνία αγαθών. Να καταργηθούν οι ψευτό-αγορές αυτές που οδηγούν την κοινωνία στην ανέχεια και την ολιγαρχία στο πλιάτσικο και την λεηλασία με τις πλάτες των μνημονιακών Κυβερνήσεων. Ταυτόχρονα πρέπει να επανέλθουν υπό κοινωνικό έλεγχο οι στρατηγικής σημασίας για το κοινωνικό συμφέρον επιχειρήσεις, όπως έκανε μέχρι και ο νεοφιλελεύθερος τραπεζίτης, φίλος του κ. Μητσοτάκη, Εμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία.