Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Αρχές Δεκεμβρίου, το ΣτΕ, δώδεκα χρόνια μετά τη νομοθέτηση του Πολεοδομικού Κανονισμού με τον νόμο 4067/2012, αποφάνθηκε πως είναι αντισυνταγματικός. Ο μνημονιακός αυτός νόμος της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, προβλέπει το λεγόμενο «μπόνους», δηλαδή, την παράκαμψη του ισχύοντος συντελεστή δόμησης και του ύψους των κτιρίων, με δήθεν αντιστάθμισμα την ενεργειακή αναβάθμισή τους και την αύξηση των χώρων πρασίνου, κοινώς: μια αλλαγή κουφωμάτων κι ένα παρτέρι ισοδυναμούν με επιπλέον ορόφους!

Η αντισυνταγματικότητα του νόμου ήταν προφανής εξαρχής. Η συντονίστρια της Κ.Ε. του ΜέΡΑ25 Ηρώ Διώτη, ειδική αγορήτρια του ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο τότε, ήταν σαφής στην τοποθέτησή της: «Έχουμε ένα Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιµατικής Αλλαγής τέλειο ως real estate γραφείο, µε τροµερές αυξήσεις σε συντελεστές δόµησης και κανένα ποιοτικό κριτήριο και παραδίδει άνευ όρων τις πόλεις, σε κάτι που µπορεί να γίνει πολύ καταστροφικό αν όντως εφαρμοστεί». Αυτά όμως δεν ενδιέφεραν τις τότε μνημονιακές κυβερνήσεις, αλλά ούτε και την επόμενη, την κυβέρνηση Τσίπρα, που μετατράπηκε το καλοκαίρι του 2015 στον καλύτερο υπηρέτη δανειστών και ολιγαρχίας, διατηρώντας αυτό το περιβαλλοντοκτονόνο νομοθέτημα.

Ο νόμος κρίθηκε αντίθετος με το άρθρο 24 του Συντάγματος περί προστασίας του περιβάλλοντος. Όπως εξηγείται στην ανακοίνωση του προέδρου του ΣτΕ: «Τα παρεχόμενα με τις διατάξεις αυτές κίνητρα πρέπει να έχουν ληφθεί υπ’ όψιν και να έχουν σταθμισθεί οι συνέπειές τους στο οικιστικό περιβάλλον κάθε περιοχής κατά το στάδιο του πολεοδομικού σχεδιασμού, κατόπιν ειδικής επιστημονικής μελέτης που να τεκμηριώνει τις περιεχόμενες στις διατάξεις αυτές ρυθμίσεις σε σχέση με τις ιδιαιτερότητες και την εν γένει φυσιογνωμία κάθε οικισμού».

Η καταστροφή του περιβάλλοντος και η αλλοίωση της φυσιογνωμίας οικισμών δεν αποτελούν ανάπτυξη. Ως ΜέΡΑ25 θεωρούμε θετική την απόφαση του ΣτΕ, αλλά τονίζουμε πως άργησε δώδεκα χρόνια.