«Οι τρεις συστημικές τράπεζες σήμερα και η τέταρτη την Δευτέρα θα ανακοινώσουν όχι μόνο την αναστολή των αυξήσεων που είχαν προαναγγείλει αλλά και μειώσεις σε χρεώσεις που έχουν ήδη επιβάλλει» δήλωσε το πρωί της Παρασκευής στον ΑΝΤ1 ο Άδωνις Γεωργιάδης, προαναγγέλλοντας την «απάντηση» των τριών εκ των τεσσάρων τραπεζών στο «αίτημα» Μητσοτάκη.

«Έχετε αναγγείλει αυξήσεις. Αυτό δεν μπορούμε να το δεχθούμε. Είναι εξαιρετικά αρνητικό. Δεν δικαιολογούνται οι αυξήσεις, όταν μάλιστα γίνονται σε ένα οικονομικό περιβάλλον πολύ καλύτερο. Πρέπει να μείνουμε στο προηγούμενο πλαίσιο» γράφτηκε την πως ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών την περασμένη εβδομάδα, με τους τραπεζίτες να «δεσμεύονται να επανεξετάσουν τις αυξήσεις, ειδικά τις χρεώσεις σε περιοχές που υπάρχει ένα μόνο ΑΤΜ». Με τη σημείωση ωστόσο πως «στόχος είναι η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών στις οποίες οι τράπεζες έχουν επενδύσει ιδιαίτερα».

Υπενθυμίζεται πως οι χρεώσεις που είχαν ανακοινώσει οι τράπεζες στις προμήθειες ήταν: 6 ευρώ για την εφάπαξ συνδρομή επανέκδοσης κατόπιν δήλωσης απώλειας / κλοπής / φθοράς /μη αυτοματοποιημένης ανανέωσης, 0,20 ευρώ την κάθε φορά που ο καταναλωτής θα κάνει ερώτηση υπολοίπου σε ΑΤΜ εντός ευρωζώνης, 0,30 ευρώ θα κοστίζει η ερώτηση υπολοίπου σε ΑΤΜ εκτός ευρωζώνης, 0,15 ευρώ θα κοστίζει το αντίγραφο 7 τελευταίων κινήσεων σε ΑΤΜ ΕΤΕ (mini statement), 3 ευρώ η επανέκδοση PIN ανεξαρτήτως τρόπου παραλαβής του, ενώ 6 ευρώ θα χρεώνεται η εφάπαξ συνδρομή ανανέωσης.

Πράγματι, την Παρασκευή, η Εθνική Τράπεζα, η Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσαν «αναπροσαρμογές» στις χρεώσεις που ανακοίνωσαν τις προηγούμενες ημέρες, χωρίς ωστόσο να τις ανακαλέσουν τις χρεώσεις στο σύνολό τους. Ουσιαστικά, οι τρεις τράπεζες φρόντισαν να λάβουν υπόψη τον παραλογισμό του να χρεώνεται κάποιος πελάτης τους για τη χρήση ATM άλλης τράπεζας σε περιοχή που δεν υπάρχει ATM της δικής τους, ενώ για τις υπόλοιπες χρεώσεις ανακοίνωσαν «μηδενισμό» του κόστους ή «μη εφαρμογή», γεγονός που σημαίνει ότι πιθανόν να επανέλθουν σύντομα. Άλλωστε, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, όχι μόνο δεν είναι διατεθειμένες να κάνουν ουσιαστικά πίσω βήματα στα σχέδιά τους, αλλά εξετάζουν και την επιβολή νέων χρεώσεων, που δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως κατά τους σχεδιασμούς, αλλά και «προτάσεις» που έχουν ακουστεί, τράπεζες και κυβέρνηση συμφωνούν στην στόχευση για πλήρη κατάργηση της χρήσης μετρητών, με τα σχέδιά τους για επιβολή νέων χρεώσεων να βρίσκονται σε αυτό το μήκος κύματος. Άλλωστε, όπως γράφτηκε, εξετάζεται σχέδιο βάση του οποίου θα υπάρχουν «πακέτα» υπηρεσιών των τραπεζών όπως της κινητής τηλεφωνίας, με τον καταναλωτή να αγοράζει το πακέτο που είναι «κοντά στις ανάγκες» του, πρόταση που καταγράφηκε και λίγες ημέρες νωρίτερα.

Διαβάστε περισσότερα: 

«Οι τράπεζες μας περνούν δύσκολες ώρες» και άλλα δαιμόνια

Οι ανακοινώσεις των τραπεζών

Συγκεκριμένα, η Εθνική Τράπεζα ανακοινώνει πως θα «επιστρέφει το κόστος» που συνεπάγεται η συναλλαγή σε ATM άλλης τράπεζας, για 25 περιοχές της Ελλάδας που η τράπεζα δεν διαθέτει ATM ή κατάστημα. Ακόμα, «μη εφαρμογή» και όχι κατάργηση της προμήθειας εκτύπωσης των τελευταίων συναλλαγών σε ATM, και κατάργηση της χρέωσης για επανέκδοση και αποστολή προσωπικού κωδικού PIN.

Στην ανακοίνωσή της, η τράπεζα δηλώνει ότι ενθαρρύνει την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, γεγονός που συνεπάγεται τον περιορισμό χρήσης μετρητών κι αποτελεί τάση που παρατηρείται διεθνώς και είναι προς όφελος της επίσημης οικονομίας. Όπως σημειώνει, παραμένει σε εγρήγορση σε σχέση με τις χρεώσεις και παράλληλα εργάζεται συστηματικά για τη βελτίωση της εμπειρίας των πελατών της σε όλα τα κανάλια εξυπηρέτησής τους.

Την ίδια ώρα, η Eurobank κινείται στην ίδια λογική με τις απομακρυσμένες περιοχές, ανακοινώνοντας πως για 16 περιοχές μέχρι σήμερα και άλλες 14 που προστίθενται θα καλύψει τις χρεώσεις. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει, από τον Σεπτέμβριο έχει προχωρήσει στην κάλυψη της χρέωσης σε 16 απομακρυσμένες νησιωτικές περιοχές της χώρας και συγκεκριμένα σε: Αστυπάλαια, Κάσο, Καστελόριζο, Λειψοί, Τήλο, Φούρνους, Οινούσσες, Σαμοθράκη, Ψαρά, Δονούσα, Ηρακλειά, Κουφονήσια, Σίκινο, Σχοινούσα, Κύθηρα και Ιθάκη, υποστηρίζοντας πως για τις συναλλαγές που έγιναν από 1η Αυγούστου στις περιοχές αυτές, έχει ήδη ολοκληρωθεί η διαδικασία επιστροφής των χρημάτων.

Ακόμα, ανακοίνωσε επέκταση της ίδιας στρατηγικής σε Λέρο, Νίσυρο, Χάλκη, Ικαρία, Αγαθονήσι, Ανάφη, Κίμωλο, Φολέγανδρο, Μεγανήσι, Ύδρα, Μέθανα, Αγκίστρι, Κέα, και Ελαφόνησο, υποστηρίζοντας «Ως εκ τούτου καλύπτονται συνολικά 30 απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας, επιβεβαιώνοντας ότι η τράπεζα παρεμβαίνει και θα συνεχίσει να παρεμβαίνει όπου διαπιστώνεται ότι προκύπτει ανάγκη». Η τράπεζα υποστηρίζει ακόμα πως από τα 966 ΑΤΜ που διαθέτει η τράπεζα σε όλη την Επικράτεια, καθώς και από τα 657 καταστήματα ΕΛΤΑ σε όλη τη χώρα, κατά τις εργάσιμες ώρες και ημέρες και μόνο με την επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας, οι πελάτες της έχουν τη δυνατότητα δωρεάν ανάληψης χρημάτων.

Από την πλευρά της Τράπεζας Πειραιώς, η τράπεζα ανακοίνωσε πως οι πελάτες της δεν θα έχουν την οποιαδήποτε επιβάρυνση σε όποια νησιά δεν διατηρεί ATM, υποστηρίζοντας πως το κόστος που επιβάλλει το σύστημα ΔΙΑΣ θα το αναλάβει η ίδια. Επίσης, η τράπεζα «μηδενίζει» το κόστος για ερώτηση υπολοίπου, αλλαγή και απεμπλοκή του προσωπικού κωδικού ασφαλείας PIN.

Επίσης, η Πειραιώς αναφέρει πως επανεξετάζει την τιμολογιακή της πολιτική σε άλλες υπηρεσίες, ενώ η τράπεζα υποστηρίζει ότι «τόσο οι αναλήψεις, όσο και οι εν λόγω εργασίες παρέχονται ανέξοδα για τους πελάτες της Τράπεζας Πειραιώς στο δίκτυό της», τονίζοντας ότι συνεχίζει να επενδύει για ακόμα καλύτερες υπηρεσίες και προϊόντα για τους.

Από τη μεριά της, και η Alpha Bank προχωρά σε κατάργηση των χρεώσεων για ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ άλλων τραπεζών για 16 νησιωτικές περιοχές, όπου δεν λειτουργεί δικό της κατάστημα ή ΑΤΜ, απορροφώντας την προμήθεια (Direct Access Fee-DAF) που έχουν καθιερώσει πανευρωπαϊκά όλα τα τραπεζικά ιδρύματα, για τις συγκεκριμένες συναλλαγές. Σύμφωνα με ανακοίνωση της τράπεζας, η εφαρμογή των μηδενικών χρεώσεων θα ξεκινήσει από τις 11 Νοεμβρίου και αφορά στα νησιά Αγ. Ευστράτιος, Αγαθονήσι, Αλόννησος, Ανάφη, Δονούσα, Ηρακλειά, Θηρασιά, Καστελλόριζο, Κίμωλος, Σαμοθράκη, Σίκινος, Σκύρος, Σχοινούσα, Οινούσσες, Χάλκη και Ψαρά.

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι «Η τράπεζα, η οποία σήμερα διατηρεί το μεγαλύτερο δίκτυο καταστημάτων στους νησιωτικούς νομούς της χώρας, με την απόφασή της αυτή αναγνωρίζει εμπράκτως την ανάγκη ελάφρυνσης των πελατών της σε περιοχές όπου δεν έχουν την αντικειμενική δυνατότητα να επιλέξουν το δικό της δίκτυο καταστημάτων ή ΑΤΜ. Στο πλαίσιο της ανταποδοτικότητας έναντι των τοπικών κοινωνιών, η Alpha Bank εξετάζει την επέκταση του μέτρου και σε άλλες ακριτικές – απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας».

 

Διαβάστε ακόμη:

ΆΤιΜες προμήθειες τραπεζών: Η ληστρική κερδοφορία του ενός δισεκατομμυρίου