«Για εμένα είναι σημαντικό να πρόκειται για λύσεις που είναι βιώσιμες και όχι για φαινομενικές και βραχυπρόθεσμες λύσεις», λέει χαρακτηριστικά η καγκελάριος, εξηγώντας ότι στα συμφραζόμενα της προσφυγικής κρίσης αυτό σημαίνει έναν «κοινό, συμπεφωνημένο ευρωπαϊκό τρόπο προσέγγισης».
Στόχος πρέπει να είναι «η διατήρηση της ελευθερίας διακίνησης ανθρώπων και προϊόντων στην Ευρώπη, την οποία συνηθίσαμε στο χώρο Σένγκεν και από την οποία ωφελούμαστε τόσο».
Για την Τουρκία
Η καγκελάριος υπεραμύνεται της απόφασης να δοθούν άλλα τρία δισ. ευρώ στην Τουρκία, κάνοντας λόγο για «δίκαιη εξισορρόπηση συμφερόντων». Την ίδια ώρα, εμφανίζεται όμως αρκετά συγκρατημένη όσον αφορά τις πιθανότητες ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.
«Η ενταξιακή διαδικασία έχει ανοιχτή έκβαση. Απέχουμε πολύ από το να κλείσουμε σημαντικά κεφάλαια. Το Κυπριακό, για παράδειγμα, δεν έχει λυθεί. Όλα αυτά χρειάζονται πολύ χρόνο ακόμη».