«Ο διαμοιρασμός των πυρηνικών όπλων είναι ένα θέμα για το οποίο πρέπει να μιλήσουμε… πρέπει να γίνουμε μαζί ισχυρότεροι στην πυρηνική αποτροπή», δήλωσε σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο Deutschlandfunk, μία ημέρα μετά τη συμφωνία για τους ακρογωνιαίους λίθους μιας συμφωνίας συνασπισμού μεταξύ του συντηρητικού κόμματός του και του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος SPD.

«Θα πρέπει να συζητήσουμε και με τις δύο χώρες (Γαλλία και Βρετανία), πάντα και από την άποψη της συμπλήρωσης της αμερικανικής πυρηνικής ασπίδας, την οποία φυσικά θέλουμε να διατηρήσουμε».

Η Γερμανία, λόγω του παρελθόντος της στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, έχει δεσμευτεί σε μια σειρά από διεθνείς συνθήκες για μη πυρηνική άμυνα, αλλά συμμετέχει στις συμφωνίες ανταλλαγής όπλων του ΝΑΤΟ.

Σε σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, οι ηγέτες της ΕΕ υποστήριξαν τα σχέδια να δαπανηθούν περισσότερα για την άμυνα εν μέσω φόβων ότι η Ρωσία, ενθαρρυμένη από τον πόλεμό της στην Ουκρανία, μπορεί να επιτεθεί στη συνέχεια σε χώρα της ΕΕ και ότι η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να βασίζεται στις ΗΠΑ για να έρθουν να τη βοηθήσουν.