Η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ- ICRC) ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε επαφή με τη Χαμάς και τις ισραηλινές αρχές προκειμένου να αφεθούν ελεύθεροι οι όμηροι, ενώ κάλεσε «τις δύο πλευρές να περιορίσουν τα δεινά των αμάχων».

«Ως ουδέτερος μεσολαβητής είμαστε έτοιμοι να πραγματοποιήσουμε ανθρωπιστικές επισκέψεις, να διευκολύνουμε την επικοινωνία μεταξύ των ομήρων και των μελών των οικογενειών τους όπως και οποιαδήποτε απελευθέρωση», υπογράμμισε ο περιφερειακός διευθυντής της ΔΕΕΣ για την περιοχή της Εγγύς και της Μέσης Ανατολής Φαμπρίτσιο Καρμπόνι. Οι εκτιμήσεις θέλουν στους περίπου 150 ομήρους να περιλαμβάνονται δεκάδες Ισραηλινοί αλλά και υπήκοοι άλλων χωρών, τόσο στρατιώτες όσο και άμαχοι, μεταξύ τους γυναίκες και παιδιά. Σημειώνεται ότι είναι ακόμη εκατοντάδες αυτοί που επισήμως αγνοούνται στο Ισραήλ μετά την επίθεση της Χαμάς το Σάββατο.

Πάνω από 1.200 Παλαιστίνιοι έχουν επιβεβαιωμένα σκοτωθεί εντός της Λωρίδας της Γάζας από τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα και τα πυρά πυροβολικού. Οι τραυματίες φτάνουν τους 5.600. Οι αριθμοί αυτοί αυξάνονται συνεχώς ενώ θεωρούνται σημαντικά μικρότεροι των πραγματικών, καθώς τα συνεργεία διάσωσης δεν μπορούν να προσεγγίσουν όλα τα σημεία που στοχοποιήθηκαν.

Πάνω από 1.300 είναι οι νεκροί στην πλευρά του Ισραήλ από τις επιθέσεις της Χαμάς, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 3.300, με μεγάλο αριθμό από αυτούς σε κρίσιμη ή πολύ σοβαρή κατάσταση.

Περίπου 1.500 είναι οι νεκροί μαχητές της Χαμάς κατά την αρχική αιφνιδιαστική επίθεση της παλαιστινιακής οργάνωσης το Σάββατο.

Συνολικά, σε περίπου 120 ώρες έχουν χάσει τη ζωή τους σχεδόν 4.000 άνθρωποι, ενώ οι τραυματίες εκτιμάται ότι ξεπερνούν τους 10.000.

Μέσα στη Λωρίδα της Γάζας, που παραμένει χωρίς ρεύμα και νερό, οι σαρωτικοί βομβαρδισμοί του Ισραήλ σε κατοικημένες περιοχές έχουν μετατρέψει σε πρόσφυγες μέσα στην πόλη 340.000 κατοίκουν. Αναζητούν καταφύγιο όπου μπορούν, μεταξύ άλλων στα 88 σχολεία που λειτουργεί ο ΟΗΕ όπου βρίσκονται 175.000 άνθρωποι. Ο πρόεδρος του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες τόνισε ότι οι «προμήθειες που σώζουν ζωές, όπως τρόφιμα, καύσιμα και νερό, πρέπει να επιτραπεί να φτάσουν στη Γάζα», την ώρα που το Ισραήλ έχει εφαρμόσει πλήρη αποκλεισμό ταυτόχρονα με τους βομβαρδισμούς.

Αυξάνονται οι φωνές επισήμων που χαρακτηρίζουν πιθανά «εγκλήματα πολέμου» τις τυφλές επιθέσεις του Ισραήλ εντός της Λωρίδας της Γάζας, με τελευταίο τον πρώην επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Κένεθ Ροθ, που έκανε λόγο για «αδιάκριτες και δυσανάλογες επιθέσεις» σε Παλαιστινίους αμάχους.

Στις ΗΠΑ, ο Λευκός Οίκος αναγκάστηκε να πάρει πίσω τα περί «φωτογραφιών αποκεφαλισμένων παιδιών» στο Ισραήλ, τις οποίες είχε υποστηρίξει ότι είδε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, σε ακόμα ένα ολίσθημα εν μέσω της μάχης της προπαγάνδας.

Η Ελλάδα από την αρχή αυτών των επεισοδίων έσπευσε να πάρει θέση υπέρ του Ισραήλ, με το υπουργείο Εξωτερικών και όλα τα γαλάζια στελέχη και τα επίσημα κυβερνητικά όργανα να κάνουν λόγο για φρικαλεότητες της Παλαιστίνης απέναντι στο Ισραήλ.

Να σημειωθεί πως η Παλαιστίνη για πολλά χρόνια υφίσταται πόλεμο από το Ισραήλ καθημερινά. Η κατάσταση ως προς τα εδάφη αποτυπώνεται στην παρακάτω εικόνα.

Ο Πάνος Χαρίτος, δημοσιογράφος, κεντρικός παρουσιαστής του δελτίου στο Kontra Channel και επί χρόνια πολεμικός ανταποκριτής, προσφέρει πλήρη, λεπτομερή και σφαιρική ενημέρωση για όσα εκτυλίσσονται στη Μέση Ανατολή.