Από την Τρίτη, οι θερμοκρασίες έχουν εκτοξευθεί στους 47 βαθμούς Κελσίου στην Πορτογαλία και πάνω από τους 40 βαθμούς στην Ισπανία, αφήνοντας την ύπαιθρο ξηρή και πυροδοτώντας τις φωτιές. Περισσότεροι από 300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τη ζέστη και στις δύο χώρες, αναφέρει το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων Efe.

Στη βόρεια Πορτογαλία, ένας πιλότος έχασε τη ζωή του όταν το αεροπλάνο του, που πραγματοποιούσε ρίψεις νερού, συνετρίβη στην περιοχή Φοζ Κόα, κοντά στα ισπανικά σύνορα.

Στη νότια Ισπανία, κοντά στην Κόστα ντελ Σολ, περίπου 2.300 άνθρωποι αναγκάστηκαν να φύγουν από την πυρκαγιά που εξαπλώθηκε στους λόφους Μίχας.

Στην Ιταλία, η κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην αποξηραμένη κοιλάδα του Πάδου – ο μακρύτερος ποταμός της χώρας έχει συρρικνωθεί σε «μια στάλα νερού» σε ορισμένα σημεία του, όπως γλαφυρά αναφέρει σε δημοσίευμά του το BBC.

Στο βόρειο Μαρόκο, πολλά χωριά χρειάστηκε να εκκενωθούν καθώς οι πυρκαγιές σάρωσαν τις επαρχίες Larache, Ouezzane, Taza και Tetouan. Ένα χωριό καταστράφηκε ολοσχερώς στην περιοχή Ksar El Kebir και τουλάχιστον ένα άτομο έχασε τη ζωή του σε μια πυρκαγιά.

Η Γαλλία έχει επίσης καταιγιστική ζέστη, που αγγίζει τους 40 βαθμούς Κελσίου και αναμένει νέα επιδείνωση την επόμενη εβδομάδα, με 16 διαμερίσματα να βρίσκονται σε πορτοκαλί συναγερμό.