«Είμαστε θετικοί σε κάθε συζήτηση για πακέτο» ανέφεραν και πρόσθεταν πως «εφόσον δεν υπάρχουν δημοσιονομικά και εισπρακτικά μέτρα, αλλά μόνο μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα», σχολιάζοντας τις προτάσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, κ. Β. Σόιμπλε για τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.
 
Στα μέσα του έτους θα δοθεί, εφόσον είναι απαραίτητο, ένα τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κότχαους και απέκλεισε εκ νέου το ενδεχόμενο «κουρέματος» του ελληνικού χρέους.
 
«Το εάν και το, εάν ναι, πώς, θα το γνωρίζουμε στα μέσα του έτους», δήλωσε ο κ. Κότχαους για το νέο πακέτο, παραπέμποντας σε δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και επανέλαβε ότι «κούρεμα» δεν θα υπάρξει σε καμμία περίπτωση. «Εικασίες περί ενός κουρέματος μπορώ ξεκάθαρα να τις διαψεύσω», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στη συνάντηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί και στελεχών του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ στο περιθώριο του τελευταίου Eurogroup στις Βρυξέλλες ο ίδιος ξεκαθάρισε πως ήταν εν γνώσει της ελληνικής πλευράς. «Ήταν για το καλό της Ελλάδας», είπε.

Τον Απρίλιο το Μεσοπρόθεσμο, το καλοκαίρι τα νέα μέτρα

Όπως σημεινώνει η «Ναυτεμπορική», βρόχο στο σχεδιασμό του νέου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2014-2017 αποτελούν οι φιλόδοξοι στόχοι του μνημονίου για τα πρωτογενή πλεονάσματα άνω των 9 δισ. ευρώ στα επόμενα χρόνια, τα οποία δεν βγαίνουν χωρίς νέα σκληρά μέτρα, αλλά και η μέχρι τώρα άκαμπτη στάση των ελεγκτών.

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση επιδιώκει να πείσει την τρόικα για δύο ουσιώδους σημασίας θέματα, που είναι η αναβολή για μετά τις εκλογές των μέτρων, αλλά και η ελαστικοποίηση των όρων του μνημονίου, με μείωση των απαιτούμενων πρωτογενών πλεονασμάτων των επόμενων ετών, τα οποία είναι ανέφικτα. Η ελληνική πλευρά έχει με το μέρος της την κριτική που δέχεται διεθνώς η πολιτική της τρόικας και τις εκτιμήσεις ανεξάρτητων ξένων φορέων για το αδιέξοδο του ελληνικού προγράμματος και θα πιέσει για άμβλυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Δηλαδή το ΥΠΟΙΚ ζητεί από τους δανειστές να καταρτίσει τώρα το Μεσοπρόθεσμο, με στόχους, σύμφωνα με τους οποίους η οικονομία από το 2017 θα εξέρχεται από την κρίση και την επιτήρηση, αλλά χωρίς τα πρόσθετα μέτρα. Το καλοκαίρι, και αφού έχουν ληφθεί οι αποφάσεις για τη μείωση του δημόσιου χρέους, όπως προβλέπει η συμβατική υποχρέωση των δανειστών, θα γίνει «επικαιροποίηση» του Μεσοπρόθεσμου 2014-17, στο οποίο θα ενταχθούν οι νέοι στόχοι και οι προοπτικές για την εξέλιξη των προϋπολογισμών και του δημόσιου χρέους, αλλά και τα πρόσθετα μέτρα που θα απαιτηθούν.

Ανάλογα με τα μέτρα που θα απαιτηθούν για τη μείωση του ελληνικού χρέους, αλλάζουν κατ’ αρχήν οι στόχοι για το δημόσιο χρέος, το ύψος του οποίου θα μειωθεί, αυτό θα σημάνει λιγότερους τόκους, οπότε μικραίνει και το δημοσιονομικό έλλειμμα. Παράλληλα θα ζητηθεί και μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, ώστε να προσαρμοστούν σε πιο εφικτά επίπεδα. Οι εξελίξεις αυτές απελευθερώνουν πόρους, οι οποίοι θα μπορούσαν να υποστηρίξουν μια αναπτυξιακή διαδικασία, οπότε θα αλλάξουν και οι προβλέψεις για την κατανάλωση, την εξέλιξη του ΑΕΠ κ.λπ.

Σκληρούς όρους θα θέσει το Βερολίνο

Η γερμανική κυβέρνηση, σημεινώνει η Deutsche Welle, σχεδιάζει να βοηθήσει την Ελλάδα και εκτός από τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας. Σύμφωνα με επιστολή που απέστειλε ο υφυπουργός Οικονομικών Στέφαν Κάμπετερ στους βουλευτές και διαθέτει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, είναι απαραίτητη μια «συντονισμένη βοήθεια ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας σε διμερές επίπεδο». Το συντονισμό ανάμεσα στα υπουργεία δέχθηκε να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών, μιας και επικράτησε η διαπίστωση ότι με χρήματα μόνο δεν μπορεί να βοηθηθεί η χώρα. Ο Κάμπετερ διέψευσε κατηγορηματικά τα περί κουρέματος και τόνισε ότι η γερμανική κυβέρνηση συνδέει την όποια χορήγηση χρηματικής βοήθειας με αυστηρά καθαρούς και συγκεκριμένους όρους. 
 
 
Στο κείμενο –θέσεων του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών εκθειάζεται η πρόοδος των μεταρρυθμίσεων. «Οι μέχρι τώρα μεταρρυθμίσεις ήταν τεράστιες, αλλά δεν επαρκούν για να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα της επιτυχίας τους μέχρι τέλους. Σε σχέση με τις υποχρεώσεις της Ελλάδας τον Μάιο του 2014 ύψους 10,5 δις ευρώ διαπιστώνεται ότι το τρέχον πρόγραμμα δεν μπορεί να τις χρηματοδοτήσει και σε παρόμοιες καταστάσεις το Eurogroup έχει εκδώσει πολιτική ανακοίνωση με την οποία εξασφαλίζεται ενδεχόμενη μελλοντική χρηματοδότηση», αναφέρεται στο έγγραφο. Σε άλλο σημείο επισημαίνεται ότι η ευρωζώνη υποσχέθηκε βοήθεια στην Ελλάδα μόνο υπό τον όρο επιτυχούς υλοποίησης του προγράμματος και, εάν καταστεί αναγκαίο, λήψη επιπλέον μέτρων για τη βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους. «Σε κάθε περίπτωση αποφάσεις δεν αναμένονται πριν τα μέσα του 2014», δήλωσε ο γερμανός υφυπουργός Οικονομικών στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, κάνοντας αναφορά στα νέα στοιχεία που αναμένονται τέλος Απριλίου. Για την αναγκαιότητα και ενδεχομένως τον τρόπο απομείωσης του χρέους, αυτό θα μπορούσε να γίνει μόνο σε ένα γενικότερο πλαίσιο. Επιπλέον θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι τυχόν νέο μνημόνιο θα μπορούσε να είχε αρνητική επενέργεια στην βούληση για μεταρρυθμίσεις. 
 
 

Σταϊκούρας: Υπάρχουν ρεαλιστικές λύσεις για το χρέος

Την ανάγκη υιοθέτησης το συντομότερο δυνατό ρεαλιστικών λύσεων για το δημόσιο χρέος της χώρας, υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο Global Capital Forum “Greece: A solid investment destination”.

Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, παρά τις θετικές εξελίξεις που έχουν συντελεστεί στην ελληνική οικονομία, το ζήτημα της περαιτέρω ενίσχυσης της μακροχρόνιας βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους παραμένει ανοικτό.

«Ρεαλιστικές λύσεις και εφαρμόσιμες τεχνικές υπάρχουν. Πρέπει να υιοθετηθούν, με καθαρό τρόπο, το συντομότερο δυνατό. Το πρόσφατο παρελθόν, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, απέδειξε ότι η αναβλητικότητα και η διστακτικότητα δεν ήταν “σύμμαχοι” των λύσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τόνισε, εξάλλου, ότι η κυβέρνηση εργάζεται «μεθοδικά και συστηματικά» ώστε να είναι εφικτή η επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2014.

Ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ κατονόμασε την εξάλειψη των υψηλών «δίδυμων» ελλειμμάτων της χώρας ως την πιο ουσιώδη αλλαγή που έχει γίνει μέχρι σήμερα στη χώρα. Ωστόσο, όπως είπε, η προσπάθεια δεν έχει ολοκληρωθεί.