Όποιος δεν εμβολιαστεί θα παραμείνει σε καθεστώς αναστολής για όσο χρειαστεί, αναφέρει σε δήλωση του για τους υγειονομικούς, που ακόμα δεν έχουν εμβολιαστεί, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, αφήνοντας ένα «παράθυρο» στην σκληρή στάση της κυβέρνησης απέναντι στα μεγάλα κενά που δημιουργούνται στο ΕΣΥ.

Ωστόσο, επισημαίνει ότι με τροπολογία θα δίνεται η δυνατότητα σε όσους υγειονομικούς εμβολιαστούν από εδώ και στο εξής με την πρώτη δόση, να αρθεί το καθεστώς της αναστολής και να επιστρέψουν άμεσα στη δουλειά τους με την προϋπόθεση της ολοκλήρωσης του εμβολιασμού τους.

Να σημειωθεί ότι σήμερα, οι υγειονομικοί πραγματοποίησαν κινητοποιήσεις κατά της αναστολής των συμβάσεων εργασίας των συναδέλφων τους που δεν έχουν εμβολιαστεί, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι τάσσονται σαφώς υπέρ του εμβολιασμού, ωστόσο θεωρούν απαράδεκτη την υποχρεωτικότητα του μέτρου, με συνέπεια να χάνουν άνθρωποι τις δουλειές τους.

Η δήλωση του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, έχει ως εξής:

«Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού του προσωπικού του ΕΣΥ θεσπίστηκε προκειμένου να συμβάλλει στη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας.

Η συντριπτική πλειονότητα των υγειονομικών, όχι μόνο έχει εμβολιαστεί, αλλά έχει δώσει μάχη για τον εμβολιασμό των πολιτών. Ο νόμος εφαρμόζεται για τους λίγους ανεμβολίαστους που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή ανθρώπων που προστρέχουν στο σύστημα υγείας. Η εφαρμογή του γίνεται με τα λιγότερα δυνατά προβλήματα. Και στην εφαρμογή αυτή δεν θα υπάρξει παρέκκλιση. Όποιος δεν εμβολιαστεί θα παραμείνει σε καθεστώς αναστολής για όσο χρειαστεί.

Δεδομένου, όμως, ότι δεν έχουμε τιμωρητική διάθεση, με τροπολογία που προωθούμε, δίνουμε τη δυνατότητα σε όσους υγειονομικούς εμβολιαστούν από εδώ και στο εξής με την πρώτη δόση, να αρθεί το καθεστώς της αναστολής και να επιστρέψουν άμεσα στη δουλειά τους με την προϋπόθεση της ολοκλήρωσης του εμβολιασμού τους».

«Μετά από 19 μήνες στην πρώτη γραμμή, υγειονομικοί οδηγούνται στην ανεργία χωρίς ούτε ένα ευρώ μισθό»

Υπενθυμίζεται ότι λόγω της αδιάλακτης θέσης του υπουργείου, τα κενά του συστήματος υγείας δεν άργησαν να πιέσουν την κατάσταση εν μέσω πανδημίας, με το αρμόδιο υπουργείο να προχωρά σε παράταση των μετακινήσεων του προσωπικού έως 31 Δεκεμβρίου 2021, πρόσληψη επικουρικού προσωπικού και παράταση των έκτακτων ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας έως και τις 31.12.2021. Το μέτρο της αναστολής των ανεμβολίαστων υγειονομικών πιέζει ακόμα περισσότερο το ΕΣΥ, με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ να τονίζει: «Σε μία περίοδο που θα έπρεπε να προσθέτουμε δυνάμεις, δυστυχώς αφαιρούμε», αναφερόμενος σε 10.000 απολύσεις.

Μετακινήσεις προσωπικού και συμβάσεις ορισμένου χρόνου για τους υγειονομικούς με κυβερνητική σφραγίδα