Στο πλευρό του Βασίλη Δημάκη στη διεκδίκηση του δικαιώματος του για πρόσβαση στο Πανεπιστήμιο στάθηκαν οργανώσεις, φορείς, μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας και χιλιάδες άνθρωποι οι οποίοι υπέγραψαν διαδικτυακά σχετικό ψήφισμα. «Νιώθω βαθιά συγκινημένος για όλην αυτήν την αλληλεγγύη και σας ευχαριστώ πολύ. Εύχομαι η προσπάθειά μου να κινητοποιήσει το νομοθέτη να διορθώσει κακώς κείμενα σε σχέση με την εκπαίδευση των κρατουμένων, τις δυνάμεις της κοινωνίας ν’ αντιληφθούν τα προβλήματα των κρατουμένων και να ενεργήσουν για τον εξανθρωπισμό των συνθηκών και τους αρμόδιους να παραδεχθούν τις ελλείψεις και να κινηθούν στην κατεύθυνση του σεβασμού των δικαιωμάτων» δήλωσε μεταξύ άλλων, στη δήλωση του για τη λήξη της απεργίας πείνας και δίψας.
«Η αλληλεγγύη είναι το μόνο μας όπλο»
Αναλυτικότερα, η δήλωση του Βασίλη Δημάκη:
Είχε προηγηθεί κλήση μου από τον Εισαγγελέα Επόπτη της Φυλακής, ο οποίος μεταξύ άλλων που διαμείφθηκαν, μου ζήτησε να πάψω την απεργία, χωρίς να μου παρέχεται κάποια σαφής διαβεβαίωση ότι θα αποκατασταθεί η αδικία που υπέστην, περιοριζόμενος στο ότι «το αίτημά μου για έκτακτες άδειες θα εξετασθεί». Έτσι, εντελώς αποκαρδιωμένος από την κρατική αναλγησία, αποχώρησα και επέστρεψα στο κελί μου με μισή ανάσα, αρνούμενος ρητά οποιαδήποτε περαιτέρω επαφή με οποιονδήποτε. Μέσα σε λίγα λεπτά μέλη της οικογένειάς μου με επισκέφθηκαν –παρότι είχα δηλώσει πια ότι δεν επιθυμώ να συναντήσω κανέναν- εμφανώς σοκαρισμένοι και ανήσυχοι από την όψη μου και με διαβεβαίωναν ότι οι αρμόδιοι φορείς ήθελαν να δεχτούν το αίτημά μου, αλλά δεν το έκαναν για δικονομικούς λόγους. Την ώρα που συζητούσα με τους οικείους μου, με ενημέρωσαν ότι ήθελε να με συναντήσει ο κ.Παύλος Δουλάμης, ο οποίος γνωρίζω λόγω της δράσης μου για τα δικαιώματα των κρατουμένων ότι εκπροσωπεί το Υπουργείο σε τέτοιες περιπτώσεις. Ο κ.Δουλάμης με διαβεβαίωσε ότι γινόταν δεκτό το αίτημά μου για χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας «με βραχιολάκι», αλλά το Συμβούλιο θα συνεδρίαζε σε 2 μήνες, οπότε στο μεταξύ διάστημα θα λάβω 2 άδειες εβδομαδιαίως, ώστε να μπορέσω να παρακολουθήσω τουλάχιστον τα μισά μαθήματα, με δεδομένη και τη συγκλονιστική παρέμβαση καθηγητών μου, οι οποίοι, όπως με ενημέρωσαν, δήλωσαν πρόθυμοι έως και να έρχονται στη φυλακή για να διδαχθώ. Την ίδια ώρα έφθασαν στο Νοσοκομείο Φυλακών και πρόσωπα από το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι με διαβεβαίωσαν ότι υποστήριζαν ένθερμα το αίτημά μου για εκπαιδευτική άδεια.
Μετά από τις διαβεβαιώσεις που δέχθηκα, τις οποίες έκρινα ως αρκετές, αποφάσισα τη λήξη της επίπονης απεργίας δίψας για τα αυτονόητα εκπαιδευτικά μου δικαιώματα που καταστρατηγούνταν και δέχθηκα τη μεταφορά μου στο Αττικό Νοσοκομείο, διότι η κατάστασή μου είχε φθάσει στο μη περαιτέρω.
Το δικαίωμα στη μόρφωση είναι αναφαίρετο και συνταγματικά κατοχυρωμένο και καλείται ως εκ τούτου ο Υπουργός να μας απαλλάξει με οποιονδήποτε τρόπο δύναται (ερμηνευτική εγκύκλιος; Ξεκάθαρη νομοθετική ρύθμιση;) από την αιτίαση των Συμβουλίων ότι «δεν είναι υποχρεωτική» η πρόσβασή μας στο Πανεπιστήμιο. Διότι η τριτοβάθμια εκπαίδευση πρέπει πράγματι να αντιμετωπίζεται ως «μη υποχρεωτική», από σεβασμό στην ίδια τη λειτουργία της και στην αρχή του μη εξαναγκασμού του προσώπου που εξελίσσει την προσωπικότητά του φοιτώντας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι «υποχρεωτικό» ο φοιτητής να βρίσκεται στο πανεπιστήμιό του, σε ενάσκηση των ακαδημαϊκών δικαιωμάτων και υποχρεώσεών του. Ούτε βέβαια μπορεί αυτός να είναι λόγος να παραβιάζεται το δικαίωμα των κρατουμένων στην εκπαίδευση.
Ελπίζω, με την ευκαιρία της υπόθεσής μου και των διαστάσεων που πήρε στην κοινωνία, ο Υπουργός να άρει την αδυναμία να ζητήσει κανείς εκπαιδευτική άδεια αν δεν περάσουν 2 μήνες από την απόρριψη της προηγούμενης. Τούτο γιατί ένας τέτοιος περιορισμός οδηγεί στο να χάνεται το 6μηνο, καθιστώντας το «όχι» των Συμβουλίων τελειωτικό σχετικά με την τρέχουσα εκπαιδευτική περίοδο.
Πέραν όσων έχω από καρδιάς ευχαριστήσει μέχρι στιγμής, που τους ευχαριστώ ξανά, μεταξύ των οποίων την οικογένειά μου, τους καθηγητές και τους συμφοιτητές μου, τις δασκάλες μου, τους κρατούμενους που διαμαρτυρήθηκαν ειρηνικά, κι όλους τους πολίτες και τις πολίτισσες που δήλωσαν την υποστήριξή τους σε μένα, θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω:
Το ιατρικό και σωφρονιστικό προσωπικό του Νοσοκομείου Κρατουμένων, που μου φέρθηκαν με κατανόηση και ανθρωπιά.
Τα μέλη του ΕΙΝΑΠ που μ’ επισκέφθηκαν στο Νοσοκομείο Κρατουμένων, εκδηλώνοντάς μου την αμέριστη συμπαράστασή τους στη διεκδίκησή μου.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω ξανά και να δηλώσω τη βαθιά ευγνωμοσύνη μου προς την Ζωή Κωνσταντοπούλου, που με απόλυτη αφοσίωση και ανιδιοτέλεια με υποστήριξε στο κρισιμότερο στάδιο της υπόθεσής μου,
Τέλος, ευχαριστώ ιδιαιτέρως τον άνθρωπο που στην ουσία μου έσωσε τη ζωή δίνοντάς μου κουράγιο και κάνοντας τις απαραίτητες ενέργειες για στήριξη στο δίκαιο αίτημά μου, τη δικηγόρο μου Ηλέκτρα – Λήδα Κούτρα, που ως Άνθρωπος, όχι μόνο με υποστήριξε νομικά αλλά και μετέφερε επακριβώς τα όσα ήθελα να δηλώσω και τα όσα ήθελα να μεταφερθεί στην κοινωνία ότι συνέβαιναν, μ’ ενημέρωνε δε για το τι συνέβαινε και για το τι ακριβώς θέλω ν’ απαντήσει σε οτιδήποτε με αφορούσε.
Νιώθω βαθιά συγκινημένος για όλην αυτήν την αλληλεγγύη και σας ευχαριστώ πολύ. Εύχομαι η προσπάθειά μου να κινητοποιήσει το νομοθέτη να διορθώσει κακώς κείμενα σε σχέση με την εκπαίδευση των κρατουμένων, τις δυνάμεις της κοινωνίας ν’ αντιληφθούν τα προβλήματα των κρατουμένων και να ενεργήσουν για τον εξανθρωπισμό των συνθηκών και τους αρμόδιους να παραδεχθούν τις ελλείψεις και να κινηθούν στην κατεύθυνση του σεβασμού των δικαιωμάτων.
«Μια νίκη για την αξιοπρέπεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα»
Η δήλωση τους:
Η αποδοχή των αιτημάτων του Βασίλη είναι μια νίκη για την αξιοπρέπεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και μια νίκη για την πραγματική αλληλεγγύη. Όσα διαδραματίσθηκαν τις τελευταίες ημέρες έθεσαν σε δοκιμασία τα όρια της ανθρώπινης ύπαρξης και τα όρια αντοχής της κοινωνίας. Δοκιμασίας ανεπίτρεπτης για τη Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου. Μετά από μια ταραχώδη και δραματική εμπειρία, είναι χρέος μας να φωτίσουμε τα γεγονότα και τις προεκτάσεις τους. Για να μη χρειαστεί ξανά κανείς άνθρωπος και κανείς κρατούμενος να παλέψει με μόνο όπλο το κορμί του για να διεκδικήσει δικαιώματα που το κράτος έχει εγγυηθεί πως σέβεται και περιφρουρεί.
Θ’ ακολουθήσει Συνέντευξη Τύπου και ανοιχτή συζήτηση για την εκπαίδευση ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και ζωτικής αξίας δικαίωμα των κρατουμένων, τα νομοθετικά και άλλα μέτρα που πρέπει να ληφθούν και για τα όρια του «περιθωρίου» που έχει το κράτος να παρέμβει στην άσκηση του δικαιώματος αυτού από τους πολίτες-κρατούμενους, ελπίζοντας να λειτουργήσει η υπόθεση του Βασίλη Δημάκη ως εφαλτήριο εντατικού κοινωνικού διαλόγου και κοινωνικού ελέγχου της εξουσίας, και λήψης θετικών και αποτελεσματικών μέτρων κοινωνικής αλλαγής.