Μετά τα πλαστικά καλαμάκια, η Ευρωπαϊκή Ένωση φέρεται να σχεδιάζει την κατάργηση επιπλέον προϊόντων καθημερινής χρήσης από πλαστικό, στο πλαίσιο σχεδιασμών για τη μείωση πλαστικών αποβλήτων που καταλήγουν στις θάλασσες και το ευρύτερο περιβάλλον.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του DerSpiegel, η ΕΕ φέρεται να επεξεργάζεται ένα ριζοσπαστικό σχέδιο, με σκοπό τη μείωση των πλαστικών αποβλήτων που ρυπαίνουν τις θάλασσες και απειλούν την πανίδα της γης. Η ΕΕ φαίνεται να σκοπεύει στη σταδιακή κατάργηση των επιτραπέζιων σκευών από πλαστικό μίας χρήσης. Η όλη διαδικασία συζητήσεων, χωρίς να έχει τεθεί κάποιο θέμα επί τάπητος, ξεκίνησε από ένα νομοθετικό προσχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Politico.
Σύμφωνα με τον προκαταρκτικό προγραμματισμό της Επιτροπής, οι νέες προτάσεις για την πρόληψη των πλαστικών αποβλήτων θα υποβληθούν το νωρίτερο στις 23 Μαΐου.
«Εξακολουθούμε να εργαζόμαστε στο θέμα αυτό», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν. Σημειώνεται ότι η απαγόρευση δεν μπορεί να εγκριθεί χωρίς τη συγκατάθεση των κρατών μελών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σε όλη την Ευρώπη, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, περίπου 26 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών αποβλήτων συσσωρεύονται κάθε χρόνο. Μόνο το 30% της ποσότητας αυτής συλλέγεται για ανακύκλωση, το υπόλοιπο 70% κατευθύνεται σε χωματερές, σε αποτεφρωτήρες ή στο περιβάλλον.
Παρ' όλα αυτά, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απέφυγε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την έκθεση.
Σχετικά με τα πλαστικά καλαμάκια
Υπενθυμίζεται ότι σε ρυθμίσεις είχε προέβει η ΕΕ και τα κράτη μέλη της, όσον αφορά τις πλαστικές σακούλες, τα καλαμάκια, τους αναδευτήρες ποτών και τις πλαστικές μπατονέτες. Την αφορμή έδωσε η ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης, την Πέμπτη, 19 Απριλίου, 2018, ότι προτίθεται να απαγορεύσει μέχρι το τέλος του χρόνου τα πλαστικά καλαμάκια, τους πλαστικούς αναδευτήρες ποτών και καφέδων καθώς και τις πλαστικές μπατονέτες. «Θα απαγορεύσουμε αυτά τα αντικείμενα από πλαστικό», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Μάικλ Γκόουβ, συμπληρώνοντας ότι πρόκειται για «παγκόσμια επείγουσα ανάγκη», καθώς απειλείται συνεχώς η θαλάσσια πανίδα.
Θέση υπέρ της απόφασης, έλαβε η Ένωση Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (ΕΝΕΑΠ), η οποία εκπροσωπεί την εισαγωγή του μεγαλύτερου μέρους αλκοολούχων ποτών στην Ελλάδα. Τα μέλη της ΕΝΕΑΠ παύουν να χρησιμοποιούν μη βιοδιασπώμενα πλαστικά καλαμάκια και αναδευτήρες ποτών στις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες – είτε πρόκειται για εταιρικές εκδηλώσεις είτε για διαφημίσεις ή προωθητικές ενέργειες – με σκοπό την σταδιακή κατάργησή τους, σύμφωνα με το news247.
Στην ανακοίνωση του ΕΝΕΑΠ, τονίζεται «αναγνωρίζουμε ότι ένα καλαμάκι ή ένας αναδευτήρας ποτών χρησιμοποιείται μόνο για λίγα λεπτά, ωστόσο χρειάζονται πολλά χρόνια για να διασπαστεί ενώ συχνά δεν αποσυντίθεται πλήρως με αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και τις θάλασσες. Γι’ αυτό, αναλαμβάνουμε δράση προκειμένου να συμβάλλουμε στην περαιτέρω ευαισθητοποίηση της βιομηχανίας, των επαγγελματιών του κλάδου και των καταναλωτών. Σε περίπτωση που το πλαστικό καλαμάκι ή ο αναδευτήρας είναι σημαντικά για να απολαύσει κανείς το ποτό του, προτείνουμε να χρησιμοποιούνται ανακυκλώσιμες βιοδιασπώμενες εναλλακτικές και θα ενθαρρύνουμε τους συνεργάτες μας προς αυτήν την κατεύθυνση. Τέλος, καλούμε τους καταναλωτές όταν παραγγέλνουν ποτό να διευκρινίζουν, ¨Όχι καλαμάκι, παρακαλώ¨, και όλοι μαζί να ενώσουμε τις δυνάμεις μας».