Κοινοπραξία ανικανότητας και προχειρότητας φαίνεται πως έχει πραγματοποιήσει το υπουργείο τουρισμού με τις παλινωδίες να είναι συνεχείς. Μετά τις άρον άρον αποφάσεις για άνοιγμα του τουρισμού, χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό, η επιτροπή λοιμωξιολόγων ζήτησε την αναστολή πτήσεων από Βρετανία και Σουηδία, μέχρι τις 15 Ιουλίου. Η απόφαση όπως ήταν αναμενόμενο δημιούργησε πανικό, ενώ ένα αεροπλάνο με Σουηδούς τουρίστες έφτασε παρά την απαγόρευση στη Ρόδο.

Ωστόσο ο υπουργός Θεοχάρης, έσπευσε να ησυχάσει τους πολίτες του νησιού, δίνοντας την εξήγηση ότι αποτελούν ξένους ανταποκριτές που θα «διαφημίσουν» τον ελληνικό τουρισμό στο εξωτερικό. Παρόλα αυτά κατά πλειοψηφία, οι 190 επιβάτες που μετέφερε το αεροσκάφος ήταν τουρίστες.

Σε άλλη περίπτωση ο γερμανικός ταξιδιωτικός κολοσσός TUI, απείλησε ότι δεν θα στείλει τους πελάτες του στην Ελλάδα, καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε να εξετάζει τυχαίο δείγμα ταξιδιωτών και να τους θέτει σε καραντίνα για 36 ώρες. Μετά τις απειλές, η κυβέρνηση έσπευσε όπως όπως να πάρει πίσω την απόφασή της.

Άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης για την καραντίνα των τουριστών απέναντι στις απειλές με ακύρωση ταξιδιών

Πιο συγκεκριμένα αναφορικά με την απαγόρευση πτήσεων, η απόφαση απήχησε ιδιαίτερα αρνητικά στις σουηδικές αρχές, με τη Σουηδή υπουργό Εξωτερικών να παίρνει θέση μέσω δήλωσής της, σημειώνοντας πως, «η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε προσφάτως να μην επιτρέπει τις απευθείας πτήσεις από τη Σουηδία προς την Ελλάδα μέχρι τις 15 Ιουλίου. Η απόφαση αυτή είναι λυπηρή.

Προκαλεί αβεβαιότητα και ανησυχία στους ταξιδιώτες που έχουν προγραμματίσει να ταξιδέψουν από τη Σουηδία στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι».

Το επόμενο πλήγμα στην τουριστική αξιοπιστία της χώρας ήρθε να χτυπήσει τη Ρόδο λίγο αργότερα. Ένα αεροπλάνο από τη Σουηδία, προσγειώθηκε παρά την απαγόρευση στο νησί προκαλώντας πανικό στους πολίτες. Η πτήση χαρακτηρίστηκε από τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρης, ως πτήση «μάρκετινγκ», η οποία θα μετέφερε στο νησί δημοσιογράφους που θα αναδείκνυαν τον ελληνικό τουρισμό στο εξωτερικό. Ωστόσο, σύμφωνα με το «Έθνος», η πτήση στη συντριπτική της πλειοψηφία μετέφερε οικογένειες Σουηδών που ήρθαν στη Ρόδο για διακοπές. Οι περισσότεροι τέθηκαν σε 24ωρη καραντίνα, μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των διαγνωστικών τεστ που πραγματοποιήθηκαν.

Παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για συγκράτηση του πλήγματος στον τουρισμό, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για τεράστιες απώλειες. Έτσι όποιο «παραθυράκι» βρίσκει και δύναται να αξιοποιήσει η κυβέρνηση για οποιουδήποτε τύπου συγκράτηση των απωλειών, το αξιοποιεί. Παρόλα αυτά τα όσα διαδραματίζονται καταδεικνύουν την προχειρότητα και επιπολαιότητα των αποφάσεων, καθώς και την ανικανότητα του υπουργείου να κάνει πράξη ακόμα και όσα έστω και επικοινωνιακά εξαγγέλλει για ασφαλή επανεκκίνηση του τουρισμού.