«Κάποιοι ήθελαν να έρθουν, κάποιοι δεν ήθελαν, για να μην τους φέρουμε όλους σε δύσκολη θέση. Έτσι και αλλιώς το θέμα της συζήτησης δεν ήταν τα νέα κέντρα» δήλωσε το πρωί της Τρίτης ο Νότης Μηταράκης στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις της απόφασής του για αναβολή της συνάντησης με τον περιφερειάρχη βορείου Αιγαίου και δημάρχους των νησιών, μη διστάζοντας μάλιστα να υποστηρίξει πως αυτό το κάνει επειδή «δεν θέλει να τους φέρει σε δύσκολη θέση».

Όπως δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, «θα ζητήσω εγώ την αναβολή της συνάντησης της Πέμπτης αφού υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις μεταξύ των δημάρχων, θα το αναβάλλουμε καμία εβδομάδα». Στην ίδια συνέντευξη, ο Ν. Μητσαράκης χαρακτήρισε το μέτρο της επίταξης ως «ένα μέτρο έκτακτης ανάγκης, καθώς συνέτρεχαν θέματα ασφαλείας για τα νησιά, αλλά και ανάγκη για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στα κέντρα», ενώ υποστήριξε πως «δεν αιφνιδιάσαμε κανέναν».

Υπερασπιζόμενος τα περί «κλειστών κέντρων», ο υπουργός είπε πως «οι ανοιχτές δομές που φιλοξενούν 40.000 άτομα, δυσχεραίνουν την προσπάθεια επιτάχυνσης του ασύλου και επιστροφών», ενώ για την χρηματοδότηση των νέω κέντρων, υποστήριξε πως «οι νέες κλειστές ελεγχόμενες δομές είναι σχεδιασμένες βάσει πρακτικών που εφαρμόζουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες και μπορούν να λάβουν χρηματοδότηση από την Ε.Ε.».

Σε κάθε περίπτωση, αποκαλύπτεται πως ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου αδυνατεί να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις που συνεχίζει να προκαλεί η κυβερνητική πολιτική σε δημάρχους και τοπικούς παράγοντες ακόμα και της παράταξης της Νέας Δημοκρατίας, ενώ χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του γαλάζιου περιφερειάρχη του βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη, του ίδιου ανθρώπου που προ εβδομάδων φώναζε με ντουντούκες πως «δεν μας νοιάζουν οι διεθνείς συμβάσεις, η πατρίς κινδυνεύει».

Μιλώντας «Στο Νησί» της Λέσβου, ο περιφερειάρχης τόνισε πως «η κοινωνία θα αντιδράσει», αποδίδοντας τη ζέση της κυβέρνησης να ανακοινώσει τις αποφάσεις της πριν το ραντεβού της προσεχούς Πέμπτης -που τελικά αναβάλλεται- στην προσπάθειά της να «προλάβει» και να δημιουργήσει τελεσμένα. Όπως θυμίζει το τοπικό μέσο, δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος έχει ήδη ζητήσει από τον Κ. Μουτζούρη ότι δεδομένης της εξέλιξης με την περίφημη επίταξη, διαφωνεί στο να παραστούν στην Αθήνα, και του αντιπρότεινε να βρεθεί στη Λέσβο.

Μάλιστα, σε μια αποστροφή του, ενδεικτική της ατμόσφαιρας που επικρατεί στο νησί, ο Τ. Βέρρος δήλωσε πως «Άλλωστε εκτός από “αντισταθμιστικά”  και υποσχέσεις, τι άλλο θα ακούσουν; Εμείς, τα τριάκοντα αργύρια τα χαρίζουμε σε όποιον θέλει να τα πάρει», πρόσθεσε ο Ταξιάρχης Βέρρος, ενώ πρόσθεσε: « Συνέλευση την Τετάρτη 7 το απόγευμα στον Μανταμάδο και έναρξη δράσεων, προσφυγή στο ΣτΕ και όπου αλλού χρειαστεί. Βέβαια υπενθύμισα ότι δεν σκοπεύω να παραμείνω Δήμαρχος του Ellis Island, γιατί πιστεύω πλέον χωρίς αμφιβολία ότι εκεί οδηγούμαστε και ζήτησα από Δημοτικό Συμβούλιο να με ακολουθήσει».

Ακόμα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Κ. Μουτζούρης φέρεται να μην γνωρίζει την ακριβή θέση, αλλά και να υπογραμμίζει πως εξεπλάγη από τις αποφάσεις. «Οι αποφάσεις που έχουμε λάβει με τις συγκεντρώσεις στα νησιά, μιλάνε για καμία νέα δομή και κλείσιμο των υφισταμένων και αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις αποφάσεις μας» τόνισε, προσθέτοντας ότι η Περιφερειακή Αρχή σέβεται τη βούληση των νησιωτικών κοινωνιών.

Σημειώνεται πως μετά την αναβολή της συνάντησης της Πέμπτης, πληροφορίες θέλουν τον Ν. Μηταράκη να μεταβαίνει στη Λέσβο «για να ακούσει» την τοπική κοινωνία, με τον υπουργό να φαίνεται να δέχεται την εισήγηση του Τ. Βέρρου.

Επί ποδός για το «κλειστό κέντρο» οι κάτοικοι του Μανταμάδου

«Είμαστε όλοι αντίθετοι, αυτά τα έκανε μόνο η χούντα, να επιτάσσει χωρίς τη θέληση των ανθρώπων», είπε ο πρόεδρος του Μανταμάδου, Χαράλαμπος Τζελαϊδης για τη δημιουργία νέας δομής κλειστού τύπου στη θέση Καράβα με επίταξη της περιοχής μετά από υπουργική απόφαση. «Έχω τη διάθεση να δώσω δημόσια περιουσία για να γίνουν έργα πολιτισμού και ανάπτυξης που τόσο ανάγκη τα έχει το νησί- όχι για να κάνω νεκροταφεία ψυχών» ξεκαθάρισε ο ίδιος.

«Είμαστε όλοι αντίθετοι, αυτά τα έκανε μόνο η χούντα, να επιτάσσει χωρίς τη θέληση των ανθρώπων», τόνισε αρχικά ο πρόεδρος του Μανταμάδου, Χαράλαμπος Τζελαϊδης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Νησί», επισημαίνοντας ότι ενημερώθηκε από το μέσο για τη δημιουργία νέας δομής κλειστού τύπου στη θέση Καράβα που ανακοινώθηκε νωρίτερα από την κυβέρνηση.

«Έχω τη διάθεση να δώσω δημόσια περιουσία για να γίνουν έργα πολιτισμού και ανάπτυξης που τόσο ανάγκη τα έχει το νησί- όχι για να κάνω νεκροταφεία ψυχών» ξεκαθάρισε.

Σημειώνεται ότι προ ημερών το τοπικό συμβούλιο της κοινότητας εξέδωσε απόφαση ενάντια στη νέα δομή, όπου μέχρι χθες απλώς φημολογούνταν ενώ τώρα η περιοχή επιτάχθηκε.

Κάθετα αντίθετη η τοπική κοινότητα γιατί «η περιοχή εκεί είναι στρατηγικής σημασίας. Εκεί θα πέσουν οι πεζοναύτες και τα ελικόπτερα σε περίπτωση πολέμου. Αν έχεις 7 χιλιάδες ανθρώπους εκεί μέσα και έρθουν τα τούρκικα ελικόπτερα, θα έρθουν πιο γρήγορα στο πλάτωμα αυτό» επισήμανε ο κ. Τζελαϊδης. «Και πάνω απ’ όλα εκεί υπάρχουν αγρότες και κτηνοτρόφοι που έχουν πάνω από 4 χιλιάδες ζωντανά, τα οποία θα ξεκληριστούν- μετά τις εξευτελιστικές τιμές του γάλακτος, του λαδιού, του κρέατος, πάνε να μας αφανίσουν όλους», πρόσθεσε.

Και τόνισε: «Μολών Λαβέ! Ας έρθουν να την πάρουν, θα μας βρουν μπροστά τους, θα προβάλλουμε τα κορμιά μας».

Υπενθυμίζεται ότι με αναφορές στην ανάγκη «αποφυγής της διακινδύνευσης της δημόσιας τάξης και υγείας» αλλά και τη δημιουργία των κλειστών κέντρων κράτησης, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι επιτάσσει κτίρια και εκτάσεις σε νησιά του Αιγαίου νωρίτερα. «Κάθε παραβίαση κανόνα εσωτερικής τάξης, επηρεάζει αρνητικά το αίτημα για άσυλο και επιταχύνει τη διαδικασία επιστροφής του παραβάτη» τόνισε επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κάνοντας επίσης λόγο για «ελεγχόμενες εξόδους με κάρτα για ορισμένο χρονικό διάστημα» από τα κλειστά κέντρα.

Διαβάστε για τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης:

Η κυβέρνηση επιτάσσει ακίνητα για τα κλειστά κέντρα κράτησης προσφύγων

Έκτακτο Περιφερειακό Συμβούλιο

Σε έκτακτο περιφερειακό συμβούλιο καλούνται οι περιφερειακοί σύμβουλοι Βορείου Αιγαίου στη 1.30 το μεσημέρι της Τρίτης, με θέμα τις εξελίξεις σε σχέση με το προσφυγικό- μεταναστευτικό, την επίταξης της κυβέρνησης για τη θέση Καράβα στη Λέσβο, τις αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων των νησιών, αλλά και την παρουσία των αιρετών ή όχι στην προγραμματισμένη συνάντηση της Πέμπτης στην Αθήνα με κυβερνητικά στελέχη.

ΣΥΡΙΖΑ: «Αβάσταχτο» το μέλλον των νησιών

«Οι σημερινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης επιβεβαιώνουν ότι επιμένει να αρνείται την αποσυμφόρηση των νησιών, εγκαθιστώντας τουλάχιστον δύο κέντρα σε κάθε νησί, ένα εκ των οποίων τη μία μέρα ονομάζει “κλειστό” και την άλλη δήθεν “ελεγχόμενο”» κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τους νέους σχεδιασμούς για το προσφυγικό.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επαναλαμβάνει τις προτάσεις του, υπογραμμίζοντας ότι «λύσεις μπορούν να υπάρξουν μόνο στη βάση του διεθνούς δικαίου με την προστασία των δικαιωμάτων τόσο των κατοίκων όσο και των αιτούντων ασύλου».

Ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει πως εάν στις παραπάνω κυβερνητικές ανακοινώσεις «συνυπολογίσει κανείς ότι ο κ. Μητσοτάκης στις 11 Νοεμβρίου δήλωνε πως είναι η «τελευταία φορά που γίνεται μαζική μεταφορά προσφύγων από τα νησιά στην ενδοχώρα», αντιλαμβάνεται πως το μέλλον στα νησιά από τραγικό σήμερα θα γίνει αβάσταχτο».

«Υπάρχει λύση», υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, «μόνο εάν η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη αποφασίσει να σταματήσει αυτό το μπάχαλο που δημιούργησε με τις μνημειώδεις παλινωδίες της, με αποκορύφωμα τις αλλεπάλληλες αλλαγές υπευθύνων υπουργών και την κατάργηση του υπουργείου για να το επανασυστήσει μετά από 6 μήνες».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει ότι η κυβέρνηση οφείλει:

  • Να ξεκινήσει άμεσα την αποσυμφόρηση των νησιών με τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα.
  • Να αυξήσει το στελεχιακό δυναμικό της Υπηρεσίας Ασύλου (διερμηνείς, επιτροπές προσφυγών, γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού)
  • Να μεριμνήσει για την εύρυθμη λειτουργία ενός – και όχι δύο – κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης ανά νησί
  • Να εντείνει τις πιέσεις και να απαιτήσει έμπρακτη αλληλεγγύη από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

ΚΙΝΑΛ: «Κυβερνητική επίδειξη αυταρχισμού στα νησιά»

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε και το Κίνημα Αλλαγής, τονίζοντας πως έχει αποτύχει παταγωδώς να διαχειριστεί την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά, σημειώνοντας πως η «μεσονύκτια δημοσίευση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία επιτάσσονται ακίνητα στα νησιά είναι η επιβεβαίωση της αποτυχίας τους».

Το δήθεν «επιτελικό» κράτος της Νέας Δημοκρατίας απέτυχε παταγωδώς να διαχειριστεί την κρίση στα νησιά. Υποσχέθηκαν να λύσουν προβλήματα που δημιούργησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.Η πασαρέλα «αρίστων και ικανών» δημιούργησε περισσότερα. Οι υπεύθυνοι άλλαξαν, κανείς δεν παραιτήθηκε. Υποσχέθηκαν αποσυμφόρηση και δημιούργησαν μεγαλύτερη συμφόρηση.

Αφού προσπάθησαν να μεταθέσουν τις ευθύνες στους εγκλωβισμένους και τις ΜΚΟ, τώρα επιδίδονται σε ασκήσεις αυταρχισμού εναντίον των τοπικών κοινωνιών και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ενδιαφέρονται μόνο για την εικόνα τους στα ΜΜΕ. Διχάζουν αντί να ενώνουν.

Η μεσονύκτια δημοσίευση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία επιτάσσονται ακίνητα στα νησιά είναι η επιβεβαίωση της αποτυχίας τους. Σε βάρος της χώρας, των κατοίκων της και της κοινωνικής συνοχής. Είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για το δράμα που εκτυλίσσεται στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Διαβάστε ακόμα:

Κρατούμενοι «φιλοξενούμενοι», αθώοι «παραβάτες»