Η εκτενής έκθεση-αναφορά του γραφείου που διατηρεί στην Αθήνα το Ίδρυμα Konrad Adenauer, πολιτικό think tank του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, φέρει τον τίτλο «Διπλό χτύπημα: Η Ελλάδα προ των εκλογών για την αυτοδιοίκηση και την Ευρωβουλή – Κάλπες στον αστερισμό της κρίσης».
 
«Σε περίπτωση που τα αποτελέσματα των εκλογών των ερχόμενων δύο εβδομάδων οδηγήσουν σε πτώση της κυβέρνησης συνεργασίας και προκληθούν πρόωρες εκλογές, η χώρα θα βρεθεί έπειτα από δύο χρόνια σχετικής σταθεροποίησης, μπροστά σε πολύ δύσκολη συγκυρία. Οι πολιτικές δυνατότητες θα πρέπει να εκτιμηθούν από όλους τους εμπλεκόμενους με ιδιαίτερη προσοχή», καταλήγει το κείμενο του ιδρύματος Adenauer, στο οποίο εν πολλοίς περιγράφεται η πολιτική κατάσταση και ατμόσφαιρα στην Ελλάδα.
 
Στο ίδιο κείμενο σημειώνεται ότι η συνέχεια του κυβερνητικού συνασπισμού είναι απαραίτητη, «ακόμα και με νέα σύνθεση και συμμετοχή νέων εταίρων».
 
 

Κατάρρευση του δικομματισμού
 

Μία από τις παραμέτρους, που αναλύονται στην αναφορά, είναι η συνέχεια της διαδικασίας κατάρρευσης του δικομματικού συστήματος και η υπό την έννοια αυτή αποσύνθεση του ΠΑΣΟΚ.
 
Υπό το πρίσμα της «απειλής» εκ μέρους του Βαγγέλη Βενιζέλου για ενδεχόμενη κατάρρευση της κυβέρνησης σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος για την «Ελιά», υπογραμμίζεται πάντως: «Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο υπάρχουν εκτιμήσεις και σκέψεις για ανασχηματισμό της κυβέρνησης χωρίς πρόωρες εκλογές. Και αυτό, γιατί προσφυγή στις κάλπες είναι αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη απειλή για το ΠΑΣΟΚ, καθώς η είσοδός του στην Βουλή δεν μπορεί να θεωρείται βέβαιη».
 
 

Ρεαλιστική στροφή στον ΣΥΡΙΖΑ
 

Για τον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνεται ότι «επιχειρεί πλέον δύσκολο πολιτικό σπαγκάτ», καθώς εμφανίζεται με φιλοευρωπαϊκό προφίλ, την στιγμή που απορρίπτει τις ευρωπαϊκές πολιτικές που ασκούνται στην Ελλάδα». Αναφέρεται επίσης ότι διαπιστώνεται μία προσπάθεια ρεαλιστικής στροφής με τις τελευταίες συνεντεύξεις του Αλέξη Τσίπρα, τον οποίον χαρακτηρίζουν «χαρισματικό».
 
Στην έκθεση γίνεται λόγος για σπασμωδικές προσπάθειες ανασύνθεσης του πολιτικού σκηνικού των τελευταίων μηνών, υπό τη θεματική ενότητα «Χαμένες βεβαιότητες και πολιτικοί κατακερματισμοί», όπου μεταξύ άλλων υπάρχουν αναφορές στο Ποτάμι. «(Ο Σταύρος Θεοδωράκης) παρουσιάζεται, υποτίθεται, ως παίκτης που κινείται εκτός του κατεστημένου συστήματος των πολιτικών-μιντιακών σχέσεων».
 
Διατυπώνεται υπό αυτό το πρίσμα η εκτίμηση ότι «σε περίπτωση που η δυναμική του νέου κόμματος επιβεβαιωθεί, θα μπορούσε να παίξει ρόλο στην περαιτέρω κατακερματισμένη ελληνική πολιτική σκηνή και στη διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης».