Για τελική αξιολόγηση την Άνοιξη κάνει έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, «με στόχο τον Ιούνιο να έχουν τελειώσει όλα - όπως είπε-
επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης μετά το τέλος του χρόνου και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα υπάρχουν τεχνικές συζητήσεις για το χρέος.
SOOC
Τον σχεδιασμό της κυβέρνησης έως την οριστική έξοδο από το μνημόνιο και την επιτροπεία, περιέγραψε ο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ. «Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως το τέλος του χρόνου, να ακολουθήσει μια περίοδος που θα αρχίσουν και οι τεχνικές συζητήσεις για το χρέος, να αρχίσει μια διαδικασία εξόδου στις αγορές πάλι όταν οι αρμόδιοι φορείς το θεωρούν εφικτό και σκόπιμο και να αρχίσουμε την 'Άνοιξη την τελική αξιολόγηση με στόχο τον Ιούνιο να έχουν τελειώσει όλα».
Έως τις αρχές Νοέμβρη το 80% των προαπαιτούμενων
Επισήμανε, μάλιστα, ότι «μνημόνιο» σημαίνει κάτι πολύ συγκεκριμένο και ότι μετά τον Αύγουστο του 2018 δεν θα υπάρχει, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση έχει κάνει ό,τι έκρινε αναγκαίο για να είναι υπό έλεγχο οι εξελίξεις: Δηλαδή να ολοκληρώσουμε γρήγορα την αξιολόγηση, έχουμε αυτοδεσμευτεί, συγκλήθηκε υπουργικό συμβούλιο, μίλησε ο πρωθυπουργός, έχουμε ορίσει ειδικό υπουργό που παρακολουθεί, έχουμε αυτοδεσμευτεί έως το Eurogroup τις αρχές Νοεμβρίου να έχουμε κλείσει το 80% των υποχρεώσεων και το υπόλοιπο, στον υπόλοιπο χρόνο».
Την ίδια ώρα, τόνισε ότι δεν έχει αυτή αξιολόγηση τις δυσκολίες που είχαν οι άλλες και πως αν δεν υπάρχουν τέτοιου είδους εμπόδια -όπως αυτά που εμφάνισε το ΔΝΤ πέρυσι τέλη Νοεμβρίου, αρχές Δεκεμβρίου, διαφωνώντας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις εκτιμήσεις τους- θα έχει κλείσει η αξιολόγηση έως το τέλος του χρόνου.
«Ο μεγάλος όγκος των κόκκινων δανείων το πρόβλημα»
«Έχοντας κατοχυρώσει τη δημοσιονομική σταθερότητα, μπορούμε να δώσουμε την ώθηση στην ανάπτυξη, την απασχόληση και τις επενδύσεις», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι οι τράπεζες έχουν επαρκή ρευστότητα. «Το αναγνώρισε και ο κ. Τόμσεν», σχολίασε και σημείωσε πως «το πρόβλημα τους είναι ο μεγάλος όγκος των κόκκινων δανείων. Γι' αυτό κάνουμε ό,τι χρειάζεται στο θεσμικό επίπεδο ώστε να επιταχυνθεί η μείωση των κόκκινων δανείων, ώστε να υπάρξει και χώρος για νέα δάνεια».
Αναφορικά με την επένδυση στο Ελληνικό και την εξέλιξη στο ΚΑΣ, δήλωσε ότι «ενδιαφερόμαστε να προχωρήσει η επένδυση με όρους ασφάλειας δικαίου» και πως αν δεν περνούσε η υπόθεση από το ΚΑΣ θα υπήρχαν διαρκώς προσφυγές στο ΣτΕ. «Τώρα έχουμε μια σαφή απόφαση που απ' ό,τι λένε οι ειδικοί, είναι συμβατή με την επένδυση. Χαρακτήρισε παρεξήγηση την αντίληψη που δημιουργήθηκε από την αρχή ότι ή αρχαία θα έχουμε ή επένδυση, παραπέμποντας στο παράδειγμα του Μετρό. Για να σημειώσει γενικότερα ότι “πρέπει να συνδυάσουμε ανάπτυξη με περιβάλλον και πολιτισμό». Σχολίασε ότι δεν υπάρχει τίποτα το αιφνιδιαστικό, ότι ήταν γνωστό πως υπάρχουν αρχαία στον χώρο, και πως θεωρεί ότι δεν πρέπει να υπάρχει αιφνιδιασμός ή έκπληξη.
Ο Γ. Δραγασάκης, ερωτηθείς σχετικά, σημείωσε ότι «δεν νοείται συζήτηση αν χρειαζόμαστε ή όχι επενδύσεις, δεν θεωρώ δηλαδή ότι υπάρχει κάποιος λογικό άνθρωπος που να μην καταλαβαίνει ότι χρειαζόμαστε επενδύσεις». Πρόσθεσε ότι «δεν θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν θέλουμε επενδύσεις». Υπογράμμισε ότι επενδύσεις θα γίνουν, όχι όμως ως Φαρ Ουέστ, «θέλουμε επενδύσεις που θα είναι φιλικές στο περιβάλλον και να έχουν την αποδοχή της κοινωνίας». Επισήμανε ότι έχει συστηθεί ειδική task force για τις επενδύσεις, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού.