Σύμφωνα με δημοσίευμα του News247, Ευρωπαίος αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται, ενημέρωσε την Πέμπτη τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους για την επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα, το αργότερο έως τις αρχές Νοεμβρίου. Παράλληλα, υποστήριξε πως στο επερχόμενο Eurogroup, την ερχόμενη Δευτέρα, η Ελλάδα δεν θα βρεθεί στην ατζέντα των συζητήσεων.

«Έχω κάθε λόγο να πιστεύω, ότι υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση εντός του έτους» σχολίασε αναφορικά με τις εκτιμήσεις για το πότε θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, ενώ σημείωσε πως η υποδόση των 800 εκ. ευρώ που είναι διαθέσιμη ως το τέλος Οκτωβρίου για να διατεθεί στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου στους ιδιώτες αναμένεται να εκταμιευτεί έως το τέλος του Οκτωβρίου.  «Η υποδόση θα είναι καλό να δοθεί γιατί θα ενισχύσει την ρευστότητα της Ελλάδας. Πιστεύω ότι θα δοθούν εγκαίρως τα στοιχεία για να δοθούν τα 800 εκ. ευρώ ως τις 31 Οκτωβρίου» δήλωσε σχετικά.
 
Στο ίδιο δημοσίευμα, σημειώνεται πως ο εν λόγω αξιωματούχος έκανε ειδική και ειρωνική αναφορά στην υπόθεση του Ελληνικού και την απόφαση του ΚΑΣ, σχολιάζοντας πως «Δεν έχω πολλά να πω για το Ελληνικό. Προφανώς τόσα χρόνια τα αεροπλάνα προσγειώνονταν πάνω σε αρχαία ευρήματα. Επί της ουσίας, θα είναι μια ανακούφιση όταν η συζήτηση αυτή θα τελειώσει. Το Ελληνικό είναι το σύμβολο κωλυσιεργίας και γραφειοκρατίας».
 

«Ιδανικό σενάριο η ολοκλήρωση έως το τέλος του έτους»

Τον κύκλο των δηλώσεων που «προετοιμάζουν» την τρίτη αξιολόγηση συνέχισε την Πέμπτη ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, λίγες ημέρες πριν την επίσημη έναρξή της, στέλνοντας ένα αυστηρό μήνυμα για την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, τον προϋπολογισμό του 2018 αλλά και για την επίτευξη του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα, που τοποθετείται στο 3,5% του ΑΕΠ.
 
Το ιδανικό σενάριο θα ήταν η Ελλάδα να ολοκληρώσει την τρίτη αξιολόγηση έως το τέλος του έτους, επανέλαβε την Πέμπτη από τις Βρυξέλλες ο  Βάλντις Ντομπρόβσκις, σημειώνοντας ωστόσο ότι αυτό που έχει σημασία δεν είναι τόσο οι προθεσμίες όσο η ουσία.
 
«Δίνουμε έμφαση στην αρχή ότι η ουσία είναι πιο σημαντική από τις προθεσμίες. Αυτό που έχει σημασία είναι να ικανοποιηθούν όλες οι προϋποθέσεις που συνδέονται με την τρίτη αξιολόγηση, όσον αφορά τόσο τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις όσο και τον προϋπολογισμό του 2018, αλλά και την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Β. Ντομπρόβσκις και προσέθεσε: «Οι προετοιμασίες για την τρίτη αξιολόγηση έχουν ήδη ξεκινήσει και πιστεύουμε ακόμα ότι το ιδανικό θα ήταν η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος έτους».

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής υπογράμμισε, επίσης, ότι είναι σημαντικό να εφαρμοστούν τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης, τα οποία είναι ένας κατάλογος κυρίως εφαρμογής μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη νομοθετηθεί. Συμπλήρωσε, δε, ότι σημαντικό είναι να υπάρξει σαφήνεια στους προϋπολογισμούς των επόμενων ετών, ούτως ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
 
Καταλήγοντας ο Β. Ντομπρόβσκις τόνισε ότι για την Επιτροπή, η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο για να επιτύχει τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων και πως το σημαντικότερο τώρα είναι να προετοιμαστεί ο προϋπολογισμός για το 2018. «Καλό θα ήταν η τρίτη αξιολόγηση να κλείσει εγκαίρως και να μην υπάρξουν μεγάλες καθυστερήσεις όπως έγινε με τη δεύτερη και την πρώτη αξιολόγηση», ανέφερε τέλος ο Β. Ντομπρόβσκις.

Σχεδόν 100 προαπαιτούμενα έως το τέλος του έτους

Σημειώνεται πως από τις αρχές Σεπτεμβρίου, το υπουργείο Οικονομικών έχει προχωρήσει σε διευκρινίσεις σχετικά με τον αριθμό των προαπαιτούμενων, υπογραμμίζοντας πως από το σύνολο των 113 που προβλέπονται έως το τέλος του προγράμματος, τα 95 θα έχουν υλοποιηθεί έως τα τέλη του Δεκεμβρίου.

Μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί έως τότε να υλοποιήσει δύσκολες «μεταρρυθμίσεις» στις εργασιακές σχέσεις, στη δημόσια διοίκηση, στο κοινωνικό κράτος και στην κοινωνική ασφάλιση.

Μερικές από αυτές, η αλλαγές στους όρους απόφασης για την απεργία, ανατροπές στο σύστημα μεσολάβησης και διαιτησίας και το σχέδιο καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας. Ακόμη, η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, οι αλλαγές στους διορισμούς ανώτερων στελεχών στο Δημόσιο, τα ειδικά μισθολόγια, η περικοπή των κοινωνικών επιδομάτων, η είσπραξη του ΕΦΚΑ από την Ανώτατη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και άλλα.