Eξ αυτών, υπολογίζεται ότι οι 13.000 θα είναι παιδιά τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών και εκείνα που πληρούν κοινωνικά κριτήρια και οι 7.000 θα πληρούν τα οικονομικά κριτήρια.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» εκτιμάται ότι σχεδόν ο ένας στους τρεις εισακτέους σε περιφερειακά ΑΕΙ/ΤΕΙ θα ζητήσει μετεγγραφή. Βέβαια, οι επιλογές της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας προκαλούν εσωτερικές κόντρες μεταξύ των ιδρυμάτων, ενώ αντιδράσεις υπάρχουν και από γονείς τα παιδιά των οποίων θα μείνουν «εκτός» μετεγγραφών.
Ενδεικτικά, γονείς υποψηφίων οι οποίοι, με την ελπίδα της μετεγγραφής σε κεντρικό ΑΕΙ, επέλεξαν Τμήμα ΑΕΙ της περιφέρειας, εάν διαπιστώσουν ότι η τελική υπουργική απόφαση θα τους στερήσει το σχετικό δικαίωμα, θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη.
Έτσι, το υπουργείο Παιδείας για να περιορίσει το πρόβλημα εξετάζει τα εξής μέτρα:
• Χορήγηση μετεγγραφής μόνο προς τμήματα του τόπου κατοικίας των γονέων του δικαιούχου. Με το προηγούμενο σύστημα μετεγγραφών, ήταν δυνατή η χορήγηση μετεγγραφής «στην πλησιέστερη σχολή της κατοικίας των γονέων του δικαιούχου». Αρα οι δικαιούχοι μπορούσαν να μετεγγραφούν σε ΑΕΙ της Αττικής χωρίς οι γονείς τους να κατοικούν στην Αθήνα.
• Χορήγηση μετεγγραφής μόνο προς τμήματα με αντίστοιχο αντικείμενο και όχι με συναφές.
• Κατανομή των δικαιούχων μετεγγραφής σε ΑΕΙ της ίδιας περιφέρειας με ίδιο αντικείμενο. Για παράδειγμα, δικαιούχος που έχει ζητήσει μετεγγραφή στο ΟΠΑ (πρώην ΑΣΟΕΕ) να φοιτήσει τελικά στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς.
• Δικαίωμα μετεγγραφής δεν θα έχουν όσοι εισήχθησαν φέτος σε τμήμα χωρίς να δώσουν εξετάσεις, αλλά αξιοποιώντας τα μόρια που συγκέντρωσαν σε εξετάσεις προηγούμενων ετών για να διεκδικήσουν το 10% των θέσεων που χορηγείται στη συγκεκριμένη κατηγορία υποψηφίων.
Ο πρύτανης του ΑΠΘ κ. Μήτκας δήλωσε ότι:
Σε τμήματα που έχουν εργαστηριακά μαθήματα το πρόβλημα θα είναι οξύτατο. Πρέπει οι φοιτητές να χωριστούν σε επιπλέον κλιμάκια, για τα οποία θα απαιτηθούν περισσότεροι διδάσκοντες, αίθουσες, εργαστηριακό και διοικητικό προσωπικό.
Αυτό θα επηρεάσει τις σπουδές όχι μόνο στο 1ο, τρέχον, έτος σπουδών, αλλά και των υπολοίπων. Μέχρι την αποφοίτηση της φετινής φουρνιάς εισακτέων, το πρόβλημα θα λειτουργήσει υπό τη μορφή ντόμινο για όλο το ίδρυμα.
Δες εδώ πότε θα ξεκινήσουν οι μεταγραφές!