Μετανάστριες που κρατούνται σε λιβυκά κέντρα κράτησης υφίστανται σεξουαλική κακοποίηση στα χέρια των φρουρών, όπως το να αναγκάζονται να ανταλλάζουν το σεξ για καθαρό νερό, τροφή και πρόσβαση σε εγκαταστάσεις υγιεινής, σύμφωνα με έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα η Διεθνής Αμνηστία.

Η έκθεση ‘No one will look for you’: Forcibly returned from sea to abusive detention in Libya, που αφορά στους μετανάστες που αναχαιτίστηκαν στη Μεσόγειο και επεστράφησαν στη Λιβύη το 2020-21, κάνει λόγο για επιδείνωση των συνθηκών που επικρατούν στα κέντρα κράτησης.

«Ίσως να θέλεις φρέσκο νερό και κρεβάτια… Άσε με να κάνω σεξ μαζί σου, για να σε απελευθερώσω», έλεγε ένας φύλακας, σύμφωνα με τη μαρτυρία μιας γυναίκας στη Διεθνή Αμνηστία. Η «Χέλεν», όπως αναφέρεται στην έκθεση, είναι μια από τις πολλές που μίλησαν για τη σεξουαλική βία που υφίστανται στα κέντρα κράτησης, όπου φύλακες τις βιάζουν ή τις εξαναγκάζουν να κάνουν σεξ με αντάλλαγμα την δήθεν απελευθέρωσή τους, φαγητό ή καθαρό νερό.

Τα ευρήματα προέρχονται από συνεντεύξεις με 53 πρόσφυγες και μετανάστες, ηλικιών μεταξύ 14 και 50 ετών, από χώρες όπως η Νιγηρία, η Σομαλία και η Συρία, οι περισσότεροι εκ των οποίων βρίσκονται ακόμα στη Λιβύη και κατάφεραν να δραπετεύσουν από κέντρα κράτησης ή είχαν πρόσβαση σε τηλέφωνα. Ορισμένες έγκυες γυναίκες μέσα στα κέντρα δήλωσαν στην Αμνηστία ότι βιάστηκαν επανειλημμένα από φρουρούς, ενώ οι άνδρες δήλωσαν ότι εξαναγκάζονταν να φορούν μόνο εσώρουχα σε μια προσπάθεια να τους ταπεινώσουν. Άλλοι, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, έκαναν λόγο για σεξουαλικές παρενοχλήσεις.

Αυτές οι αφηγήσεις απάνθρωπης μεταχείρισης έρχονται σε συνέχεια σειράς εκθέσεων μετά το 2017 για τις συνθήκες που επικρατούν στα κέντρα κράτησης στην Λιβύη, στις οποίες γινόταν λόγος για ξυλοδαρμούς, βασανιστήρια και έλλειψη υγιεινής και τροφής. Η ακτοφυλακή της Λιβύης, χρηματοδοτούμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναχαίτισε στη θάλασσα και επέστρεψε στη Λιβύη περίπου 15.000 ανθρώπους κατά τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους, ανέφερε η Διεθνής Αμνηστία, περισσότερους από όσους σε ολόκληρο το 2020. Η οργάνωση υπολογίζει ότι περίπου 6.100 άτομα μεταφέρθηκαν σε κέντρα κράτησης μέχρι τα τέλη Ιουνίου.