Αναφορικά με τον ΕΟΠΥΥ, ο υπουργός Υγείας έκανε σαφές χθες ότι εφόσον σήμερα η πρόταση του υπουργείου γίνει αποδεκτή θα προχωρήσει άμεσα στην υλοποίησή της.
 
Δεν υπάρχει, ανέφερε, περίπτωση παράτασης της μεταρρύθμισης σημειώνοντας ότι όλοι οι γιατροί έχουν την επιλογή αν θέλουν να ενταχθούν στο ΕΣΥ, αποδεχόμενοι τους σχετικούς όρους.
 
Το πρωί πάντως μιλώντας στον ΣΚΑΙ, έδωσε στοιχεία για τον αριθμό των διαθεσίμων. Όπως είπε, θα προκύψουν 8.500 άτομα από τον ΕΟΠΥΥ και ακόμα 1.200 από τα νοσοκομεία της επαρχίας που θα ενταχθούν σε καθεστώς κινητικότητας – διαθεσιμότητας.
 
Τόνισε, πάντως, πως το σύνολο του προσωπικού που θα τεθεί σε διαθεσιμότητα από τον ΕΟΠΥΥ θα απορροφηθεί από το ΕΣΥ, με εξαίρεση όσους βρεθούν με πλαστά πιστοποιητικά. Για εκείνους που θα επιλέξουν να μεταφερθούν στο ΕΣΥ,  ανέφερε πως όσοι έχουν ιδιωτικά ιατρεία θα πρέπει να τα κλείσουν. Θα τους δοθεί, ωστόσο, όπως είπε χρονικό περιθώριο ώστε να λάβουν τις αποφάσεις τους.
 
Αναφορικά με τη στελέχωση των πρωτοβάθμιων κέντρων υγείας είπε ότι εκτός των παθολόγων, θα διαθέτουν και καρδιολόγους και παιδίατρους. Άλλες ειδικότητες που θα διατίθενται θα κριθούν από τις αποχωρήσεις που θα δηλωθούν.
Ο ΕΟΠΥΥ προτείνεται να λειτουργήσει με κεντρικό αυστηρό έλεγχο και ενιαίο ταμείο, το οποίο ενδεχομένως να διασπάται σε 7 κλειστούς περιφερειακούς προϋπολογισμούς, σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε περιφέρειας, όπως αυτές καθορίζονται από κάθε ΥΠΕ (Υγειονομική Περιφέρεια). Θα είναι πλέον μόνο αγοραστής υπηρεσιών υγείας και θα μπορεί με την ηγετική του θέση στο χώρο της υγείας να αξιώνει και να προχωρά στις πιο συμφέρουσες συμβάσεις εκτιμά η έκθεση.
 
Όλες οι υπηρεσίες και οι δομές του ΕΟΠΥΥ «περνούν» στο ΕΣΥ, καθώς η έκθεση «καταλήγει στη μεταφορά των υπηρεσιών υγείας από τον ΕΟΠΥΥ π.χ. στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ), και προβλέπει τη λειτουργική ενοποίησή τους με τις μονάδες ΠΦΥ του ΕΣΥ (Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία)». Αυτό -εκτιμά η έκθεση- μειώνει τον κατακερματισμό του συστήματος, συμβάλλει στη δημιουργία δικτύων ΠΦΥ και επιτρέπει την ενδυνάμωση τόσο της ΠΦΥ όσο και των εξειδικευμένων υπηρεσιών.
 
Με βάση την έκθεση, οι ασφαλισμένοι θα απολαμβάνουν 24ωρη καθημερινή Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και όχι σε πρωινή πενθήμερη και σε περιορισμένη χρονικά βάση υπηρεσίες, όπως σήμερα. Οι 4 από τις 5 προτάσεις, που έγιναν στην επιτροπή, υποστηρίζουν την ανάγκη πλήρους 24ης εφημερίας του νέου συστήματος ΠΦΥ. Αναγκαιότητα χαρακτηρίζεται η «εφαρμογή του οικογενειακού γιατρού και της κάρτας υγείας» ανά ασφαλισμένο, καθώς και η φροντίδα στο σπίτι, όπου κρίνεται απαραίτητη. Επίσης ο ΕΟΠΥΥ στο εξής θα πρέπει να αναλάβει δράσεις και για τους ανασφάλιστους.
 
Όσον αφορά το θέμα των ειδικοτήτων που απαιτούνται στην ΠΦΥ, όσο και αυτό των εργασιακών σχέσεων των γιατρών, η έκθεση τα αφήνει ανοιχτά, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι τόσο το υπουργείο Υγείας, αλλά και οι συντάκτες της έκθεσης, αναμένουν να δουν πόσοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ είναι διατεθειμένοι να ενταχθούν στο ΕΣΥ και πόσοι κρίνονται κατάλληλοι γι' αυτό, για να προχωρήσουν σε προτάσεις και νέο σχεδιασμό στη συνέχεια.
 
Προς το παρόν, οι εργαζόμενοι -κυρίως γιατροί- στον ΕΟΠΥΥ ως πάροχο, πιθανόν να μπουν σε διαθεσιμότητα έως ότου αποφασιστεί πόσοι και ποιοι μπορούν να επαναπροσληφθούν στο νέο ενιαίο σύστημα ΠΦΥ.
 
Ενδιαφέρον έχει το στοιχείο της έκθεσης που αναφέρεται στη χρηματοδότηση του «Νέου» ΕΟΠΥΥ και αναφέρει: «Οι 5 προτάσεις δεν ξεκαθαρίζουν το πώς θα χρηματοδοτηθεί το νέο σύστημα, δηλ. ο νέος ΕΟΠΥΥ και η νέα ΠΦΥ». Σε ό,τι αφορά τη νέα ΠΦΥ, όλοι συμφωνούν στη δημόσια κρατική χρηματοδότηση, χωρίς να αναφέρονται στους ασφαλισμένους. Μόνο η πρόταση Μπασκώζου αναφέρει ότι πρέπει να «αναπροσαρμόζονται στην κατεύθυνση της δικαιότερης αναδιανομής οι εισφορές κλάδου υγείας εργοδοτών και εργαζομένων», υπονοώντας την ανάγκη μείωσης των εργασιακών εισφορών και την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών.
 
Στο μεταξύ, η συνέχιση της απεργίας στα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ εντείνει τη διαμάχη με τον υπουργό υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος προσερχόμενος στο Μέγαρο Μουσικής, στη διάσκεψη «Μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας: Βελτιώνοντας την υγεία των πολιτών» τόνισε: «Δεν συζητώ με απεργούς, το κράτος δεν εκβιάζεται, είναι πάγια αρχή μου. Δεν είναι ώρα για αγωνιστικές διεκδικήσεις, είναι ώρα για δουλειά. Ελπίζω οι γιατροί να το καταλάβουν. Θέλουμε να είναι μέρος της μεταρρύθμισης, να συζητήσουμε μαζί και να βρούμε λύσεις. Αν, όμως, επιλέξουν τη συνέχιση της απεργίας η μεταρρύθμιση θα προχωρήσει χωρίς αυτούς».
 
Αναλυτικότερα, η έκθεση:
 
Οι 4 από τις 5 προτάσεις συμφωνούν πλήρως στην ανάγκη μετάλλαξης του σημερινού ρόλου του ΕΟΠΥΥ και καταλήγουν στην πρόταση επανακαθορισμού του ρόλου του ΕΟΠΥΥ αποκλειστικά ως αγοραστή υπηρεσιών υγείας. Ο «ΕΟΠΥΥ, θα πρέπει να αναβαθμίσει τον στρατηγικό του χαρακτήρα, στον επανακαθορισμό των κανόνων, προδιαγραφών και διαδικασιών της συνολικής ιατροφαρμακευτικής αγοράς στην χώρας», επισημαίνεται στην τελική έκθεση-πρόταση, ενώ γίνεται αναφορά και στους ξένους εμπειρογνώμονες που συναντήθηκαν με την ομάδα αξιολόγησης και υποστήριξαν την αναγκαιότητα ο οργανισμός να λειτουργήσει μόνο ως αγοραστής, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες στην ΕΕ και αλλού.
 
Στην έκθεση προτείνεται οι δομές παροχής υπηρεσιών υγείας, και οι πάροχοι υπηρεσιών υγείας που λειτουργούν σήμερα υπό τον ΕΟΠΥΥ να μεταφερθούν σε έναν άλλο δημόσιο φορέα. «Η οικονομική βιωσιμότητα του συστήματος υγείας είναι ευκολότερο να επιτευχθεί με έναν αγοραστή, ο οποίος δεν εμπλέκεται στην παροχή υπηρεσιών», εκτιμούν οι συντάκτες της έκθεσης.
 
Σύμφωνα με την έκθεση τα συμβόλαια του ΕΟΠΥΥ, ως αγοραστής πλέον, υπηρεσιών θα πρέπει να διέπονται από τρεις βασικούς κανόνες: (α) η κάλυψη να αναφέρεται μόνο σε ιατρικές παρεμβάσεις τεκμηριωμένης αποτελεσματικότητας, (β) η σύναψη συμβάσεων να υπακούει στα κριτήρια της αποτελεσματικότητας, της αποδοτικότητας και της ισότητας, (γ) ο έλεγχος και η αξιολόγηση να συνιστούν θεμελιώδεις παραμέτρους της διαχειριστικής διαδικασίας.
 
Η Ομάδα Εργασίας για την Αξιολόγηση του ΕΟΠΥΥ καταλήγει στη μεταφορά των υπηρεσιών υγείας από τον ΕΟΠΥΥ π.χ. στις Υγειονομικές Περιφέρεις (ΥΠΕ) και προβλέπει τη λειτουργική ενοποίησή τους με τις μονάδες ΠΦΥ του ΕΣΥ (Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία).
 
Αυτό -εκτιμά η έκθεση- μειώνει τον κατακερματισμό του συστήματος, συμβάλλει στη δημιουργία δικτύων ΠΦΥ και επιτρέπει την ενδυνάμωση τόσο της ΠΦΥ όσο και των εξειδικευμένων υπηρεσιών.
 
Με την αποφόρτιση του ΕΟΠΥΥ από την παροχή των υπηρεσιών εκτιμάται ότι θα βελτιωθεί σημαντικά η διαχειριστική και συμβολαιακή του ικανότητα και εν τέλει η διαπραγματευτική του ικανότητα.
 
«Με την προτεινόμενη αλλαγή, οι μη λειτουργικές δομές και στρεβλές διαδικασίες και δράσεις που κληρονομήθηκαν από τους μητρικούς ασφαλιστικούς φορείς, δίνεται η δυνατότητα να καταργηθούν στο πλαίσιο της λειτουργικής αναδιοργάνωσης», αναφέρεται, ενώ διαπιστώνεται ότι με την προτεινόμενη αλλαγή δίνεται μια μοναδική ευκαιρία να αναδιαρθρωθεί η σημερινή αναποτελεσματική μορφή των συμβάσεων με τους ιατρούς και τους αποκλεισμούς που υφίστανται οι νέοι σε ηλικία ιατροί.

Αντ. Σαμαράς: Η μεταρρύθμιση στην Υγεία θα προχωρήσει

Η  μεταρρύθμιση στην Υγεία έπρεπε να έχει γίνει εδώ και χρόνια και δεν μας επιβλήθηκε από την τρόικα, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός μιλώντας στη Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου με θέμα «Ελληνικές Μεταρρυθμίσεις στον Τομέα της Υγείας: Βελτιώνοντας την Υγεία των Πολιτών», που οργανώνεται στο Μέγαρο Μουσικής.

Οι αλλαγές στον χώρο της Υγείας δεν γίνονται για λόγους κυρίως οικονομικούς, σημείωσε, αν και όπως είπε, «ασφαλώς πρέπει να μειώσουμε τη σπατάλη» και «να πάψει η χώρα να παραλύει από τα ελλείμματα».

Ο πρωταρχικός στόχος μας είναι να έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες δημόσιας υγείας όλοι οι πολίτες, συνέχισε ο πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας την Υγεία «προϋπόθεση ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής», αλλά και «κυρίαρχη προτεραιότητα για την κυβέρνηση».

Στη χώρα μας, συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός υπήρχε ένα στρεβλό σύστημα, το οποίο χρειαζόταν σαρωτική μεταρρύθμιση: «Είχαμε τις υψηλότερες δαπάνες στην Υγεία, ενώ οι πολίτες καλούνταν συνεχώς να βάζουν περισσότερο το χέρι στην τσέπη. Έχουμε τα περισσότερα ιατρεία και όλοι πήγαιναν στα νοσοκομεία. Έχουμε πολλούς γιατρούς αλλά οι πολίτες περίμεναν μήνες για να επισκεφθούν έναν γιατρό. Έχουμε περισσότερες εξετάσεις σε μαγνητικές ακόμη και από τις ΗΠΑ».

Ο κ. Σαμαράς επεσήμανε ότι το ΕΣΥ «ο γίγαντας με τα πήλινα πόδια», όπως είπε χαρακτηριστικά, πρέπει επιτέλους να σταθεί στα πόδια του. «Θα υπάρξει αποκέντρωση, κάθε πολίτης να έχει τον γιατρό του, όσο πιο κοντά γίνεται. Δεν μπορεί στην Ελλάδα να έχουμε τόσα νοσοκομεία και να είναι διαρκώς μπλοκαρισμένα. Να έχουμε τόσους γιατρούς και να μην εξυπηρετούνται οι πολίτες», ανέφερε για να προσθέσει ότι «σε όλα τα άλλα μπορούμε να διαφωνούμε αλλά στην υγεία δεν έχουμε άλλοθι για κομματικές διαφωνίες ή για επικοινωνιακά πυροτεχνήματα».

Ευ. Βενιζέλος: Εκλογικεύεται το σύστημα παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας

Της μεταρρύθμισης στον ΕΟΠΥΥ υπεραμύνθηκε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο. Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, «το σύστημα εκλογικεύεται και αυτό επιτρέπει την αξιοποίηση του ιατρικού δυναμικού πολύ πέραν του κύκλου των ιατρών που είναι υπάλληλοι του δημοσίου».

Σε ό,τι αφορά την απόφαση ο ΕΟΠΥΥ να πάψει να είναι πάροχος υπηρεσίων υγείας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι το νέο σύστημα «επιτρέπει μια λογική και δίκαιη συνεργασία ανάμεσα στον δημόσιο τομέα παροχής υπηρεσιών υγείας και έναν ιδιωτικό τομέα που υπηρετεί δημόσιο αγαθό και τελεί στην πραγματικότητα υπό δημόσια εποπτεία».

Αδ. Γεωργιάδης: Δύσκολη η στιγμή της αλλαγής

Με τη σειρά του ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε ότι είναι δύσκολη η στιγμή της αλλαγής, καθώς «πολλοί είναι εκείνοι που θέλουν να υπερασπιστούν το παρελθόν». Πρόσθεσε πάντως ότι θα πρέπει να τις αλλαγές θα πρέπει να τις στηρίξουν και οι εργαζόμενοι στον χώρο της Υγείας και οι πολίτες, καθώς μετά την ολοκλήρωσή τους θα έχουν και οι δύο πλευρές ωφεληθεί από αυτές.

Ανέφερε δε πως αυτό που επιχειρείται να γίνει σε δύο με τρία χρόνια με την αναδιοργάνωση του ΕΟΠΥΥ, οι Γερμανοί χρειάστηκαν τουλάχιστον 25 χρόνια για να το επιτύχουν στη χώρα τους.

ΣΥΡΙΖΑ: Υγεία για λίγους, υγειονομική φτώχεια για πολλούς

Επίθεση κατά του υπουργού Υγείας, Αδ. Γεωργιάδη, εξαπέλυσε το Τμήμα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τις εξελίξεις στον τομέα της Υγείας.

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, κάθε φορά που ο κ. Γεωργιάδης εξαγγέλλει μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας, ο ελληνικός λαός «γνωρίζει πλέον πολύ καλά ότι αυτό σημαίνει λιγότερες παροχές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και μεγαλύτερη οικονομική του επιβάρυνση».

«Με λίγα λόγια Υγεία για λίγους, υγειονομική φτώχεια για τους πολλούς» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται και στις δηλώσεις του επικεφαλής της Task Force, Χ. Ράιχενμπαχ, ο οποίος συνεχάρη τον κ. Γεωργιάδη, σημειώνοντας ότι τα εύσημά του προς τον υπουργό «για τα κατορθώματά του» αποτελούν «εγγύηση» για τη συνέχεια που επιφυλάσσεται.

Όπως υποστηρίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με την μετατροπή του ΕΟΠΥΥ σε αγοραστή υπηρεσιών, καταργείται ουσιαστικά ο δημόσιος χαρακτήρας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, συρρικνώνονται τα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ-ΙΚΑ με καταργήσεις- συγχωνεύσεις και οι ασφαλισμένοι θα χάσουν μια σειρά από δωρεάν παροχές όπως ιατρική περίθαλψη, συνταγογράφηση, εργαστηριακές εξετάσεις, εμβολιασμούς κ.ά.

«Το μοντέλο που προωθούν ευνοεί προνομιακά τις μεγάλες επιχειρήσεις υγείας και θα οδηγήσει σε ένα εφιαλτικό περιβάλλον» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι οι λειτουργοί της Υγείας θα υποβαθμίζονται επαγγελματικά και επιστημονικά ενώ οι ασθενείς θα βάζουν «όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη την ώρα της ανάγκης».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι θα περιοριστούν σε ένα βασικό ή στοιχειώδες πακέτο παροχών στη λογική του «health voucher» και οι πολίτες θα αναγκάζονται να προσφύγουν σε ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας, με «καταστροφική» επιβάρυνση, ένα παραμένουν χωρίς επαρκή περίθαλψη.