«Σήμερα το πρωί ο Λίβυος πρέσβης στην Αθήνα, Mohamed Younis Menfi, κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου ενημερώθηκε για την απόφαση απέλασής του. Του δόθηκε διορία 72 ωρών για να εγκαταλείψει τη χώρα» δήλωνε στις 6 Δεκεμβρίου του 2019 ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στο πλαίσιο των αντιδράσεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη απέναντι στο σύμφωνο ασφαλείας και συνεργασίας της Λιβύης με την Τουρκία για τα θαλάσσια σύνορα.
Λίγο παραπάνω από έναν χρόνο αργότερα, ο Μοχάμαντ Γιούνις Μένφι (Mohammad Younes Menfi) ανακοινώνεται ως μεταβατικός πρόεδρος της Λιβύης, με το προεδρικό συμβούλιο να ψηφίζει σε άγνωστη περιοχή της Ελβετίας, και τον Μοχάμεντ Ντεμπά να αναλαμβάνει πρωθυπουργός.
Παρά την αμηχανία από την παροιμιώδη αστοχία της κυβέρνησης και του υπουργείου Εξωτερικών, ο Νίκος Δένδιας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία χαιρετίζει την εκλογή του Συμβουλίου της Προεδρίας, των Μελών του και του Πρωθυπουργού της Λιβύης από το Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου της Λιβύης.
Ανακοίνωση ΥΠΕΞ σχετικά με την εκλογή του Προέδρου του Συμβουλίου της Προεδρίας, των Μελών του και του Πρωθυπουργού της Λιβύης από το Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου της Λιβύης
Διαβάστε ➡️ https://t.co/jxy6x20Ilz
— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) February 5, 2021
Διαβάστε την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:
«Η Ελλάδα χαιρετίζει την εκλογή του Προέδρου του Συμβουλίου της Προεδρίας Μοχάμεντ Μένφι, των Μελών του και του Πρωθυπουργού της Λιβύης από το Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου της Λιβύης που έλαβε χώρα στη Γενεύη σήμερα. Ο ορισμός του Μεταβατικού Προεδρείου, μέχρι τις εκλογές που προβλέπεται να διεξαχθούν στις 24 Δεκεμβρίου, ευελπιστούμε ότι θα συνεισφέρει αποφασιστικά στην ειρήνευση και στην σταθεροποίηση της Λιβύης και της περιοχής γενικότερα. Η Ελλάδα, όντας άμεσος γείτονας της Λιβύης, προσβλέπει στην εγκαθίδρυση επαφών με το νέο Προεδρείο ευθύς μόλις αναλάβει τα καθήκοντα του με σκοπό την ενίσχυση των διμερών σχέσεων στη βάση της διεθνούς δικαίου.
Η χώρα μας, ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, είναι επίσης έτοιμη να προσφέρει βοήθεια στη Λιβύη προκειμένου να συνεισφέρει στην ανοικοδόμηση και στην εμπέδωση της ασφάλειας.
Τέλος, η Ελλάδα τονίζει ότι για την ειρήνευση και σταθεροποίηση της Λιβύης, απαραίτητο κριτήριο είναι η άμεση αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από τη χώρα».
Διαβάστε για την απέλαση του Λίβυου πρέσβη, τον Δεκέμβριο του 2019:
Εγκρίθηκε από το τουρκικό κοινοβούλιο το παράνομο μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης