X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

«ΜΕΘ υπάρχουν» από τον γαλάζιο Μπ. Παπαδημητρίου κόντρα στους ισχυρισμούς γιατρών

Σαν άλλος Γιώργος Παπανδρέου με το «λεφτά υπάρχουν» εμφανίστηκε ο βουλευτής ΝΔ, Μπάμπης Παπαδημητρίου, να ισχυριστεί σε ίδιο ύφος πως «ΜΕΘ υπάρχουν». Αυτό υποστήριξε ο γαλάζιος βουλευτής, κόντρα στις απελπισμένες κραυγές των υγειονομικών που επί μήνες διαμαρτύρονται για τα εξαντλητικά ωράρια, τις απλήρωτες εφημερίες, τις ελλείψεις προσωπικού και εξοπλισμού, σε ανύπαρκτες ΜΕΘ με ασθενείς που πεθαίνουν στους διαδρόμους των νοσοκομείων. Η κυβέρνηση εξακολουθεί να μιλά περί ανέμων και υδάτων χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία για τον αριθμό των διαθέσιμων κλινών, μιας και όταν επιχειρούσαν να μιλούν γι' αυτό κυβερνητικά στελέχη έφασκαν κι αντέφασκαν.


της Γεωργίας Κριεμπάρδη

«ΜΕΘ υπάρχουν» είπε ο γαλάζιος βουλευτής, Μπάμπης Παπαδημητρίου στο kontra24 το βράδυ της 8ης Νοεμβρίου, φέρνοντας στο νου όλων το αξέχαστο «λεφτά υπάρχουν» του Γιώργου Παπανδρέου, που θυμόμαστε πολύ καλά πώς είχε καταλήξει.

Βρισκόμαστε εν μέσω του τέταρτου και σφοδρού κύματος πανδημίας, με τον ιό να θερίζει καθημερινά δεκάδες στη χώρα ενώ τα ημερήσια κρούσματα σπάνε καθημερινά το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, με τις τελευταίες μέρες να αγγίζουν τις 7.000. Γιατροί και όλο το υγειονομικό προσωπικό διαμαρτύρονται για τις ελλείψεις στο σύστημα υγείας. Δουλεύοντας ακόμα πιο σκληρά εδώ και δύο χρόνια με την πανδημία, με εξαντλητικά ωράρια, ατέλειωτες κι απλήρωτες εφημερίες, ελλείψεις σε υλικό εξοπλισμό και βιώνοντας μια πρωτόγνωρη κατάσταση, έχουν πάρει από την κυβέρνηση μονάχα μπράβο και χειροκροτήματα.

Οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης αναφορικά με το σύστημα υγείας απέχουν παρασάγγας. Όλα καλώς καμωμένα τα βλέπουν τα γαλάζια στελέχη, που περιδιαβαίνοντας στα τηλεοπτικά παράθυρα ή από το βήμα της Βουλής τονίζουν πως το ΕΣΥ είναι ενισχυμένο, ενώ με έμμεσο τρόπο και ειδικές αναφορές κλείνουν δειλά δειλά το μάτι στον ιδιωτικό τομέα και στην υγεία. «ΜΕΘ υπάρχουν» λένε και ξαναλένε και από την αρχή της πανδημίας, αλλά οι απόψεις διαφέρουν.

Θυμίζουμε πως γαλάζια παιδιά, όπως ο Στέλιος Πέτσας, από τον Μάρτιο του 2020 έκαναν λόγο για συνολικό αριθμό ΜΕΘ 813. Ο Βασίλης Κικίλιας απέφευγε να μιλήσει με στοιχεία, εμμένοντας σε γενικότητες, ενώ όταν έδινε αριθμούς, μιλούσε και για 1.305 κλίνες ΜΕΘ.  «Το πραγματικό νούμερο είναι 1.092 ΜΕΘ σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας» ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), Παναγιώτης Παπανικολάου, ζητώντας από την κυβέρνηση να σταματήσει να επικοινωνιακά παιχνίδια και τα ψέματα στον αριθμό κλινών που ανακοινώνονται. Και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) είχε πολλάκις σημειώσει πως ενώ ο πρωθυπουργός δήλωνε πως υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ, στην επίσημη λίστα αναμονής για διακομιδή σε ΜΕΘ υπήρχαν στα νοσοκομεία της Αττικής και των γύρω περιοχών εκατοντάδες βαρέως πάσχοντες διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ.

Τα μαθηματικά κάπως δε βγαίνουν

Η κυβέρνηση στους υπολογισμούς κατηγορείται πως συμπεριλαμβάνει στον αριθμό των κλινών κι εκείνες σε ιδιωτικά και στρατιωτικά νοσοκομεία. Ένα ακόμα σημαντικό σημείο που αξίζει να εστιάσουμε είναι πως οι ΜΕΘ δεν είναι αποκλειστικά για covid-19 αλλά και για άλλα νοσήματα. Κατοχυρώνοντας κλίνες για τον ιό, μειώνονται τα κρεβάτια τα τις λοιπές ασθένειες. Μάλιστα, κατά προηγούμενο κύμα πανδημίας, τα χειρουργεία είχαν μειωθεί κατά 80% με υπογραφή Κοντοζαμάνη.

Έχουμε 9 Νοεμβρίου 2021 και η κυβέρνηση αρκείται σε γενικόλογα αναφορικά με το ΕΣΥ. «Έχει ενισχυθεί το σύστημα» και «ΜΕΘ υπάρχουν» ξεστομίζουν κυβερνητικά στελέχη, σαν σε άλλη πραγματικότητα. Την ίδια στιγμή που υγειονομικοί διαμαρτύρονται για τις εξαντλητικές συνθήκες εργασίας και την έλλειψη στήριξης από  την κυβέρνηση, καταδεικνύοντας κακοδιαχείριση στο κομμάτι της πανδημίας, η κυβέρνηση επιλέγει την γνωστή οδό των γενικόλογων, συνεχίζοντας να τους αφήνει απλήρωτους χειροκροτώντας τους, όταν βέβαια δεν τους δέρνουν οι αστυνομικές δυνάμεις.

Συνεχίζοντας την παραπάνω σκέψη, θα έλεγε κανείς «κι όταν δεν τους κατηγορούν». 10 Ιανουαρίου 2021 και η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης εκδίδει ανακοίνωση απαντώντας στον αναπληρωτή Υπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, ο οποίος έριξε την ευθύνη για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ στο ιατρικό προσωπικό των νοσοκομείων. «Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση, μέσα από τα λόγια υπουργού της, έκανε την ντροπή να ντρέπεται για χάρη της. Σε ερώτηση για το ποσοστό των ασθενών που κατέληξαν εκτός ΜΕΘ ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας δεν έχει διστάσει να κατηγορήσει τους γιατρούς ότι ευθύνονται για το γεγονός ότι το 80% των θανάτων συνέβη εκτός ΜΕΘ. Για άλλη μια φορά, αποδεικνύουν πόσο πολύ στηρίζουν τους …ήρωες της πανδημίας», έχει αναφέρει μεταξύ άλλων η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης.

Οι υποδομές της χώρας υστερούν σε σχέση με αυτές που συναντάμε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας  Ευρώπης, η Ελλάδα απέχει σημαντικά κι από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Για παράδειγμα, η Σουηδία διπλασίασε τη δυναμικότητα των ΜΕΘ κατά τη διάρκεια της πανδημίας το 2020. Όσο για τη σύμπραξη ελληνικού δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στην υγεία, «τραγική». Έτσι τη χαρακτήρισε ο Νίκος Καπραβέλος, Διευθυντής της Β’ ΜΕΘ Παπανικολάου, μιλώντας προ ημερών στο TPP.
«Οι ιδιώτες δεν έβαλαν πλάτη, ίσα ίσα εκμεταλλεύτηκαν την κατάσταση. Έδωσαν την πανδημία στα νοσοκομεία και πήραν όλα τα υπόλοιπα νοσήματα επί πληρωμή. Ο ιδιωτικός τομέας πλούτισε και ο δημόσιος εξαντλήθηκε», εξήγησε.Όλα αυτά, την ίδια ώρα που οι ελλείψεις είναι τόσο μεγάλες στο ΕΣΥ, που μπαίνουν ορθοπεδικοί και οφθαλμίατροι στις εφημερίες των κλινικών COVID και στις ΜΕΘ. «Το σύστημα έχει καταρρεύσει και Βάζουν ορθοπεδικούς, οφθαλμίατρους, ΩΡΛ να εφημερεύουν σε κλινικές COVID, σε ΜΕΘ και απλές κλίνες, γιατί δε βγαίνουν οι εφημερίες, το σύστημα έχει καταρρεύσει και οι αποφάσεις είναι διοικητικές. Η θνητότητα και η νοσηρότητα αυξάνουν και είναι λογικό, αφού ένας που δεν έχει εξειδίκευση, πώς μπορεί να διαγνώσει έγκαιρα και να γιατρέψει; Είναι φυσικό να οδηγείται ο ασθενής σε επιβάρυνση της υγείας του», ανέφερε.

Ζούμε με μία κυβέρνηση που προκλητικά ακόμα και εν μέσω σφοδρής υγειονομικής κρίσης επιμένει να μην επενδύει ουσιαστικά στο σύστημα υγείας, χρηματοδοτώντας και στελεχώνοντας το -ενώ, για παράδειγμα, η ενίσχυση της ΕΛΑΣ είναι δυσανάλογα τεράστια-. Κι αν η κυβέρνηση έχει δίκιο και «ΜΕΘ υπάρχουν», τότε γιατί φωνάζουν και διαμαρτύρονται σύσσωμοι οι υγειονομικοί; Άραγε, δεν ξέρουν κι έχουν άδικο εκείνοι που βρίσκονται καθημερινά στη μάχη να κρατήσουν ανθρώπους στη ζωή με όσα μέσα διαθέτουν; Έχουμε σταματήσει να πέφτουμε από τα σύννεφα αλλά δε θα σταματήσουμε να ζητάμε στοιχεία, ειλικρίνεια και σεβασμό στον άνθρωπο.Όπως εξήγησε σ’ εκείνη τη συνέντευξη ο κ. Καπραβέλος,«πολλά μπορεί να πει κάποιος, ότι δεν είναι στις προτεραιότητες της πολιτείας η ενίσχυση του ΕΣΥ, ότι έχουν στο μυαλό τους ότι υπάρχει και η ιδιωτική υγεία. Το να μην έχεις ένα σύστημα υγείας είναι ζήτημα παιδείας και πολιτισμού. Ο αδύναμος άνθρωπος είναι αυτός που πρέπει να προστατευτεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο μια ανθρωποκεντρική κοινωνία θα μπορούσε να μάθει να κάνει κάτι καλύτερο. Οι περισσότεροι στην πολιτική έχουν στο μυαλό τους πώς θα κερδίσουν οι ίδιοι, πώς θα επωφεληθούν κι όχι να έχουμε μια κοινωνική πολιτική για να επωφεληθεί το σύστημα».


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις