Όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης, μεταξύ των ενοχοποιητικών στοιχείων συγκαταλέγεται η σχέση της Ηριάννας και του Περικλή με τον Κώστα Π., τον σύντροφο της κοπέλας που στο πρόσφατο παρελθόν κατηγορήθηκε για τρομοκρατία και αθωώθηκε.
 
Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, οι δύο νέοι κρίθηκαν ένοχοι καθώς «διατηρούσαν με τον Κώστα Π. όχι μόνον κοινωνικές επαφές, αλλά εντάσσονται στον ευρύτερο αντιεξουσιαστικό χώρο, ανεξάρτητα από τις εκπαιδευτικές τους επιδόσεις» αναφέρει το σκεπτικό της απόφασης των δικαστών.
 
Επιπροσθέτως, οι δικαστές υποστηρίζουν πως οι δύο νέοι εντάχθηκαν στους Πυρήνες της Φωτιάς το 2008, ανεξαρτήτως εάν δεν παρουσιάζουν περισσότερα στοιχεία στο σκεπτικό τους.
 
Σε ένα κρεσέντο αναχρονισμού και συντηρητικότητας, οι δικαστές διατύπωσαν στο σκεπτικό τους ακόμα και το επιχείρημα των ταξιδιών στο εξωτερικό ως τέτοιο που επιβεβαιώνει τις σχέσεις με την τρομοκρατία, αναφέροντας πως αυτό δείχνει το ταξίδι του Περικλή Μπ. και του Κώστα Π. στη Βαρκελώνη.
 
«Γίνονται ταξίδια στο εξωτερικό, όπως στη Βαρκελώνη του Περικλή Μπ. και του Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου (σ.σ. συντρόφου της Ηριάννας που έχει αθωωθεί…), αδικαιολόγητα, όχι για αναψυχή, ήτοι σε πόλη της Ισπανίας που είναι γνωστή για την εκεί δράση ανάλογων τρομοκρατικών οργανώσεων» αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης, με το βλέμμα, προφανώς, στον περασμένο αιώνα και την πλούσια αντιεξουσιαστική ιστορία της πόλης.
 
Επίσης, παρότι για τους επιστήμονες, όπως οι 170 βιολόγοι, διαμηνύουν πως η μερική ταύτιση του DNA δεν θα μπορούσε να αποτελέσει αυτοτελές τεκμήριο ενοχής, οι δικαστές αναφέρουν πως «δύναται να υπάρχουν το πολύ άλλα 8-9 άτομα με τον ίδιο γενετικό τύπο», αλλά είναι «σχεδόν αδύνατον» να υπάρχει και δεύτερο άτομο με τα ίδια χαρακτηριστικά στην Ελλάδα. Το ίδιο συνέβη και με τον Περικλή, του οποίου αποτύπωμα βρέθηκε στην επιφάνεια του εξωφύλλου βιβλίου, που είχε εντοπιστεί σε σπίτι στο Βόλο, στο οποίο διέμεναν κατηγορούμενοι άλλης δικογραφίας που αφορά τους Πυρήνες της Φωτιάς.
 
Παράλληλα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του News247, στην απόφασή τους οι δικαστές αποδέχονται πως δεν μπορεί να ήταν η Ηριάννα εκείνη που μετέφερε τον επίμαχο οπλισμό, μεταξύ των οποίων και τον γεμιστήρα, στην Πανεπιστημιούπολη, αφού αναπαράγουν ολόκληρη την προανακριτική κατάθεση του άνδρα που αναφέρεται ως «αυτόπτης» μάρτυρας, που όμως δεν εμφανίστηκε ποτέ στο δικαστήριο. Υπενθυμίζεται πως ο συγκεκριμένος άνθρωπος φέρεται να εντόπισε τον οπλισμό το Νοέμβριο του 2011, όταν το είδε από παρακείμενη ταράτσα και «από περιέργεια τι είναι αυτό το κιβώτιο, ακολούθησε το δρομολόγιο καταλήγοντας σε φρεσκοσκαμένο σημείο ενός λοφίσκους, όπου διέκρινε κατά ένα μέρος ακάλυπτο το θαμμένο κιβώτιο».
 
Όπως αναφέρεται, ο άνδρας, τεχνίτης ανελκυστήρων, δεν σταμάτησε εκεί για να καλέσει την αστυνομία, αλλά συνέχισε να ψάχνει για τις μαύρες σακούλες, τις οποίες εντόπισε και έκρυψε σε διαφορετικό σημείο, έτσι ώστε ακόμα και αν εμφανιζόταν ξανά εκείνος ο άνδρας, ο οποίος δεν εντοπίστηκε ποτέ, να μην μπορεί να εντοπίσει τα όπλα και τα φυσίγγια. Στη συνέχεια, ειδοποίησε την αστυνομία.