Εν μέσω του τρίτου κύματος της πανδημίας, και μάλιστα της κορύφωσης του, το Εθνικό Σύστημα Υγείας να βρίσκεται πέρα από τα όρια του και δεν λαμβάνει καμία ουσιαστική στήριξη από την κυβέρνηση. Τα νοσοκομεία παρουσιάζουν σημαντικές ελλείψεις τόσο σε εξοπλισμό όσο και προσωπικό. Αυτή τη φορά το υπουργείο Υγείας, με άγνωστο σκεπτικό, αποδεκατίζει  το Νοσοκομείο Θήρας από ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του healthdaily.gr , τους τελευταίους μήνες έχουν αποχωρήσει  πάνω από πέντε γιατροί, ενώ σοβαρή έλλειψη υπάρχει σε Γενικούς γιατρούς, παθολόγους, ορθοπεδικούς, πνευμονολόγους, ενδοκρινολόγους και άλλες ειδικότητες. Ειδικότερα αποχώρησαν ο παθολόγος, η βιοϊατρικός και ο μικροβιολόγος, ενώ φεύγει σύντομα και ο καρδιολόγος-εντατικολόγος. Ο οφθαλμίατρος ήρθε στο νοσοκομείο μόλις για τρεις μήνες και έφυγε, ενώ ένας γυναικολόγος με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών ήλθε τρεις φορές στο νοσοκομείο και επίσης αποχώρησε.

Κατά τα ίδια στοιχεία του ρεπορτάζ, πέραν του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, τις τελευταίες μέρες απολύθηκαν δύο επικουρικοί διοικητικοί υπάλληλοι, με το πρόσχημα της λήξης της σύμβασης τους, τη στιγμή που το προσωπικό δεν καλύπτει ούτε τον αριθμό των αναγκών της προκήρυξης για ΙΔΑΧ του Οκτωβρίου του 2018. Εν μέσω υγειονομικής κρίσης , το προσωπικό αναγκάζεται να δουλεύει με εξαντλητικά ωράρια, ενώ διοικητικοί υπάλληλοι αναγκάζονται να καλύπτουν ημερήσιες και νυκτερινές ανάγκες. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως την ώρα που στη σημερινή φάση λειτουργούν δωμάτια covid καθώς και μονάδα εμβολιασμών και επιπλέον σοβαρά τμήματα έχουν από ελάχιστη έως ανύπαρκτη διοικητική υποστήριξη.

Το θέμα έφεραν στη Βουλή 29 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, οι οποίοι αναφέρουν ότι  «η πολιτική της Διοίκησης του νοσοκομείου, εναρμονισμένη φυσικά στις επιταγές της ΑΕΜΥ και του Υπουργείου Υγείας, είναι η αποδυνάμωση κρίσιμων υπηρεσιών, όπως η μισθοδοσία, η τεχνική υπηρεσία, πρόσφατα η επεξεργασία του νέου ΚΕΟΛ (Κανονισμός Εσωτερικής Οργάνωσης και Λειτουργίας) έναντι 22.320 ευρώ και η ανάθεση τους σε εξωτερικούς εργολάβους».

Η ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Θήρας

Στις 30/03/2021 το σωματείο ενημερώθηκε από δύο συναδέλφους της Διοικητικής Υπηρεσίας -ειδικότητας ΔΕ Γραμματέων με σχέση εργασίας επικουρικού προσωπικού-, ότι η σύμβασή τους, παρά τη σχετική ρύθμιση περί παράτασης συμβάσεων επικουρικού προσωπικού έως την 31/10/2021 στο πλαίσιο λήψης μέτρων κατά της πανδημίας (ν. 4737/2020 άρθρο 20 τεύχος Α. ΦΕΚ 204/22/10/20), δεν πρόκειται να ανανεωθεί.

Δηλώνουμε την αγανάκτηση και σαφώς την αντίθεσή μας στο γεγονός ότι εν μέσω πανδημίας που χτυπά ολόκληρη την κοινωνία, και εν όψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου σε έναν από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας η διοίκηση της Ανώνυμης Εταιρείας Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ ΑΕ) αποφάσισε για μείωση προσωπικού χαρακτηρίζοντάς το ως “πλεονάζον

Σε πρωτόδικη απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, όπου αναγνωρίστηκε η σχέση εργασίας ΙΔΑΧ σε συναδέλφους και υποχρεώνει την ΑΕΜΥ ΑΕ να αποδεχτεί τις υπηρεσίες τους, η τελευταία άσκησε έφεση επί της απόφασης! Επίσης, θέσεις εργασίας (κυρίως ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού), της μοναδικής προκήρυξης ΑΣΕΠ που εκδόθηκε και αφορά τη στελέχωση του ΓΝ Θήρας με προσωπικό αορίστου χρόνου, είτε δεν καλύφθηκαν, είτε -έπειτα από αποχώρηση συναδέλφων- δεν αναπληρώθηκαν ποτέ!

Αναρωτιόμαστε ποιοι έχουν σειρά. Οι μεθοδευμένες κινήσεις μοναδικό σκοπό έχουν την απαξίωση του δημόσιου συστήματος Υγείας και καλούμε τους πολίτες της Σαντορίνης να μας στηρίξουν στον αγώνα αυτόν που δίνουμε καθημερινά

Οι εργαζόμενοι της Επαρχίας Θήρας στον Τουρισμό – Επισιτισμό καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την απόφαση μη ανανέωσης των συμβάσεων των δύο επικουρικών εργαζομένων στο ΓΝ Θήρας, παρά τη σχετική ρύθμιση περί παράτασης συμβάσεων επικουρικού προσωπικού έως την 31/10/2021 στο πλαίσιο λήψης μέτρων κατά της πανδημίας.