Το 2019 η κυβέρνηση αντικατέστησε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, το εκλεγμένο και άμισθο Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΘΕΑ με ένα κομματικά διορισμένο. Ενάμιση περίπου χρόνο μετά, μια επιτροπή, ορισμένη από το νέο ΔΣ, επιχειρεί να ολοκληρώσει το «πραξικόπημα» όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι, καταρτίζοντας σχέδιο νόμου που μετατρέπει το ΚΕΘΕΑ σε γραφειοκρατικό μόρφωμα, περικόπτει ανεξήγητα τη θεραπευτική και επιστημονική του εμβέλεια, υπονομεύει την αποτελεσματικότητά του και υποβαθμίζει τον ρόλο των εργαζομένων. «Το μόνο που μένει είναι να αλλάξει και το όνομα» επισημαίνει ο Σύλλογος Εργαζόμενων του ΚΕΘΕΑ.

«Το μόνο που μένει είναι να αλλάξει και το όνομα» αναφέρει ο Σύλλογος Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ, προσθέτοντας ότι «το σχέδιο νόμου της διοίκησης αλλάζει τον χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ και πλήττει σφοδρά τη θεραπεία και το επιστημονικό του έργο σε μια στιγμή που οι ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, εν μέσω υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, φουντώνουν. Παρουσιάζεται για προσχηματική, fast track, διαβούλευση, μετά ενάμιση χρόνο συστηματικής αγνόησης των προτάσεων των εργαζομένων και του Συλλόγου τους για βελτίωση της λειτουργίας του οργανισμού στο πλαίσιο του διαλόγου για Συλλογική Σύμβαση, στον οποίο η νέα διοίκηση αρνήθηκε να προσέλθει».

Στις έντονες αντιδράσεις τους, έρχεται να προστεθεί και αυτή του ΜέΡΑ25, με τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Μιχάλη Κριθαρίδη να κατηγορεί ευθέως την κυβέρνηση πως «μεθοδεύει το τέλος της θεραπευτικής κοινότητας και του ΚΕΘΕΑ, με ένα σχέδιο από την διορισμένη διοίκηση της, για ένα γραφειοκρατικό μόρφωμα με έμμισθο φυσικά ΔΣ που θα συνιστά ένα ακόμα κομματικά ελεγχόμενο συμβούλιο διορισμού και εξυπηρέτησης ημετέρων κι όλα αυτά τη στιγμή κιόλας που αποδυναμώνει το έργο, τις δομές και επιτίθεται στους εργαζόμενους του φορέα και τα δικαιώματα τους».

«Το 2019 όταν η κυβέρνηση αντικατέστησε πραξικοπηματικά με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου το εκλεγμένο και άμισθο Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΘΕΑ με ένα κομματικά διορισμένο, ο Υπουργός Υγείας ο κ. Κικίλιας, διαβεβαίωνε δημοσίως περί άμισθου ΔΣ, περί ενίσχυσης του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ και διαφύλαξης της θεραπευτικής του πρότασης και του επιστημονικού του έργου» υπενθυμίζει το ΜέΡΑ25, καταγγέλλοντας ακολούθως το σχέδιο ουσιαστικής εξόντωσης του μεγαλύτερου κέντρου απεξάρτησης στη χώρα.

«Το σχέδιο της διοίκησης αλλάζει τον χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ και πλήττει σφόδρα τη θεραπεία και το επιστημονικό του έργο σε μια στιγμή που οι ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, εν μέσω υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, φουντώνουν. Πρόκειται για μια συνειδητή, ταξική πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης να αποδυναμώσει δραστικά το μεγαλύτερο τμήμα του δημόσιου, δωρεάν συστήματος απεξάρτησης της χώρας και να επιτεθεί στους εργαζόμενους του» υπογραμμίζεται.

«Ως ΜέΡΑ25 ενώνουμε τη φωνή μας μαζί τους και ζητάμε την απόσυρση αυτού του άθλιου προσχεδίου» καταλήγει η ανακοίνωση.