Αίσθηση προκαλεί η σύγκριση που κάνει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανάμεσα στην Τουρκία και την πρώην Ανατολική Γερμανία.
 
«Η Τουρκία στο μεταξύ συλλαμβάνει αυθαίρετα και δεν εφαρμόζει τα ελάχιστα όρια προξενικής προστασίας. Όποιος ταξιδεύει εκεί, πρέπει να του είναι σαφές ότι εάν του συμβεί κάτι, δεν πρέπει να περιμένει από κανένα βοήθεια», ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
 
«Εάν η Τουρκία δεν σταματήσει αυτό το παιχνιδάκι, όπως με την επίσκεψη γερμανών βουλευτών στη νατοϊκή βάση του Ικονίου, θα πρέπει να πούμε στον κόσμο ότι ταξιδεύει στην Τουρκία με δική του ευθύνη, εμείς δεν μπορούμε να σας εγγυηθούμε τίποτα» πρόσθεσε.
 

«Παγώνει» η αποστολή όπλων στην Τουρκία
 

Η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να παγώσει τις αποστολές όπλων προς την Τουρκία, εξαιτίας της διένεξης των δύο χωρών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Bild, το οποίο επιβεβαίωσε εμμέσως εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας της Γερμανίας.
 
«Η κυβέρνηση παγώνει όλες τις εν εξελίξει και μελλοντικές αποστολές», αναφέρεται στο δημοσίευμα.
 
Η εφαρμογή όλων των οπλικών προγραμμάτων με την Τουρκία μπαίνει υπό την εξέταση της γερμανικής κυβέρνησης,  όπως δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας, καθώς αυξάνεται η ένταση στις σχέσεις ανάμεσα στο Βερολίνο και την Αγκυρα μετά την φυλάκιση Γερμανών ακτιβιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Εξετάζουμε όλες τις διαδικασίες», δήλωσε η εκπρόσωπος.
 

Σκληραίνει η στάση της Γερμανίας
 

Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, ο αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ανακοίνωσε μέτρα κατά της Τουρκίας με τη στήριξη της Μέρκελ σκληραίνοντας τη στάση της χώρας απέναντι στην Τουρκία.
 
Όπως υπογράμμισε ο Γκάμπριελ, η Γερμανία θα μιλήσει με τους εταίρους της στην Ε.Ε. σχετικά με τις φιλοδοξίες της Τουρκίας να γίνει μέλος της Ένωσης και κατέστησε σαφές ότι το Βερολίνο δεν μπορεί πλέον να εγγυηθεί γερμανικές εταιρικές επενδύσεις στην Τουρκία. Είπε επίσης ότι δεν μπορεί να προσβλέπει σε συνομιλίες για την επέκταση της τελωνειακής ένωσης με την Τουρκία και εξέδωσε νέα ταξιδιωτική οδηγία που προειδοποιεί για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι Γερμανοί στην Τουρκία.


«Η τουρκική Δικαιοσύνη είναι πιο ανεξάρτητη από τη γερμανική» 


Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέρριψε και αντέστρεψε τις κατηγορίες που προσάπτει η Γερμανία στην Τουρκία, αναφέροντας ότι η Γερμανία «πρέπει να λογοδοτήσει για τους τρομοκράτες που περιθάλπει» προσθέτοντας παράλληλα ότι η τουρκική Δικαιοσύνη είναι πιο ανεξάρτητη από τη γερμανική.

Ο Ερντογάν επισήμανε την Παρασκευή, πως «καταδικάζει απερίφραστα» σχόλια του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας που, σύμφωνα με τον ίδιον, «στόχο έχουν να φοβίσουν γερμανικές εταιρείες και να μην επενδύουν στην Τουρκία».

Απέρριψε ως «απολύτως ψευδείς» τις πληροφορίες για τουρκικές έρευνες σε βάρος γερμανικών εταιρειών. Αντιθέτως, υποστήριξε, η γερμανική κυβέρνηση «πρέπει να λογοδοτήσει για τους τρομοκράτες που υποθάλπει».

«Η τουρκική Δικαιοσύνη είναι πιο ανεξάρτητη από τη γερμανική» είπε, καλώντας το Βερολίνο «να συνέλθει. Οι πόρτες της Τουρκίας μένουν ανοικτές για ξένες επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένου και από τη Γερμανία» είπε ενώ χαρακτήρισε «αβάσιμη και κακόβουλη» την ταξιδιωτική σύσταση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών (εν μέσω περιόδου διακοπών).