Προκειμένου η τρόικα να αποφασίσει τη συνέχιση, για τους επόμενους μήνες, της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα, έχει καταστήσει σαφές ότι στις αμέσως επόμενες ημέρες η κυβέρνηση Παπαδήμου οφείλει να αποφασίσει και να εφαρμόσει το ταχύτερο δυνατό μια δέσμη μέτρων που αφορούν εξίσου οικονομικά και θεσμικά ζητήματα, και τα οποία αναμένεται να προκαλέσουν αντιδράσεις.
Τις προϋποθέσεις της τρόικας παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος στην κυβερνητική επιτροπή.
Στην πραγματικότητα, οι όροι είναι δεκάδες καθώς έχουν συσσωρευτεί δεσμεύσεις της Αθήνας έναντι της τρόικας που καθυστερούν ακόμη και από το 2010.
Το επόμενο διάστημα, ωστόσο, θεωρείται κομβικό, καθώς σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για το PSI και το νέο δάνειο. Ως εκ τούτου, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αποδείξει ότι είναι σε θέση να υλοποιήσει άμεσα μια σειρά μεταρρυθμίσεων, η εφαρμογή των οποίων θα «καθησυχάσει» την τρόικα και θα της επιτρέψει να διαπραγματευτεί υπό ευνοϊκότερους όρους την απρόσκοπτη χρηματοδότηση.
Μετά τη Σύνοδο Κορυφής, μέσα στον Δεκέμβριο, αναμένεται επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα, κατά την οποία θα καθοριστεί και η έκβαση των εξελίξεων του επόμενου διαστήματος.
Τα ζητήματα-φωτιά
Με βάση τις απαιτήσεις της τρόικας και την ανάγκη της κυβέρνησης για τη συνέχιση της χρηματοδότησης, μια σειρά ζητημάτων επείγουν να δρομολογηθούν εξαιρετικά άμεσα.
Η κυβέρνηση καλείται να συγκρατήσει το έλλειμμα στο 9% του ΑΕΠ. Το πρώτο τρίμηνο του 2011 το πρωτογενές έλλειμμα πρέπει να περιοριστεί στο 0,7% του ΑΕΠ.
Ταυτοχρόνως, βέβαια, κατ’ απαίτηση και των δανειστών, οφείλει το Δημόσιο να εξοφλήσει όλες τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους ιδιώτες, που για μεγάλο διάστημα ήταν παγωμένες, υπό τον φόβο και της μη αποδέσμευσης της έκτης δόσης.
Εντός του έτους πρέπει να ψηφίσει η Βουλή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει κατάργηση των εξαιρέσεων και ειδικών καθεστώτων στη φορολόγηση νομικών προσώπων και στον ΦΠΑ, απλοποίηση της δομής του ΦΠΑ και των φόρων επί των ακινήτων, καθώς και αλλαγή του τρόπου φορολογίας των ατομικών εισοδημάτων κεφαλαίου.
Επίσης μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους πρέπει το ΥΠΟΙΚ να αποδείξει ότι οι στόχοι που διατύπωσε υο καλοκαίρι για την πάταξη της φοροδιαφυγής επιτυγχάνονται.
Μέχρι την ίδια περίοδο, ακόμη, το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να περάσει νόμο για τους οργανισμούς εποπτείας σε σχέση με το ρόλο της ΕΚΤ και του ΕFSF. Το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο η ΤτΕ να ολοκληρώσει την αποτίμηση των κεφαλαιακών αναγκών των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Επίσης, το ίδιο σύντομα, θα πρέπει να αποσαφηνίσει την επέκταση και γενίκευση του καθεστώτος της εφεδρείας, αλλά και να προχωρήσει στη συγχώνευση φορέων του Δημοσίου και στη συνακόλουθη κατάργηση οργανικών θέσεων, η οποία θα οδηγήσει δεκάδες χιλιάδες υπαλλήλους σε έξοδο από το Δημόσιο.
Ιδιωτικοποιήσεις και άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων
Στις αρχές της άνοιξης οφείλει να έχει ολοκληρώσει την καταγραφή όλων των υπολοίπων υπηρεσιών, στα οποία υπάρχουν εμπόδια στην πρόσβαση και αυτά να αρθούν διά νόμου. Σε αυτά θα περιλαμβάνονται και οι παρεμβάσεις στα κλειστά επαγγέλματα (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί κ.λπ.). Στην πραγματικότητα, για την τρόικα θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ η απελευθέρωση όλων των επαγγελμάτων.
Το Δημόσιο θα πρέπει, επίσης πρέπει άμεσα να πωλήσει τις συμμετοχές του στις τράπεζες Αlpha, Εθνική και Πειραιώς καθώς και στα Airbus. Στο πρώτο τρίμηνο του 2012 να πωλήσει τα κρατικά λαχεία, το καζίνο της Πάρνηθας, τον ΟΠΑΠ, την ΛΑΡΚΟ, τα ΕΑΣ και το πρώτο πακέτο ακινήτων. Στόχος είναι να εξοικονομηθούν, εντός του 2011, 1,7 δισ. ευρώ και 5 δισ. ευρώ έως το τέλος Μαρτίου του ερχόμενου έτους.