Περιορισμός των μειώσεων μισθών κατά 20% μόνο στους νεοπροσλαμβανόμενους, μικρότερη μείωση, κατά 10%, στους νέους και στήριξη των επικουρικών συντάξεων, τίθενται σήμερα επί τάπητος στην διαπραγμάτευση των πολιτικών αρχηγών με ζητούμενο να κλειδώσουν τα μέτρα του 2012. Χθες συμφωνήθηκαν κατ’ αρχήν η διατήρηση 13ου και 14ου μισθού με αντάλλαγμα 20% μείωση στον βασικό μισθό, αλλά με άρση της εξάμηνης παράτασης της σύμβασης, η αποφυγή -προς το παρόν- μεγάλης αύξησης των αντικειμενικών αξιών, η παράταση για τις αποφάσεις στο εφάπαξ και κατώτερο πλαφόν στα 300 ευρώ για την περικοπή επικουρικών
papadimos.png
Οι παρεμβάσεις αυτές δεν περιλαμβάνονται στο πακέτο επιπλέον μέτρων αξίας 3,3 δισ. ευρώ (1,5%) του ΑΕΠ που συμφωνήθηκε να ληφθούν φέτος και καταγράφονται στο 15σέλιδο του προμνημονίου που πρέπει να οριστικοποιηθεί για να προχωρήσει το PSI.
Μετά ξεκινά νέος… γύρος διαπραγματεύσεων: πληροφορίες αναφέρουν ότι ακόμη δεν έχει γίνει κουβέντα για τα έτη 2013- 2014 για τα οποία η τρόικα ζητά μέτρα 7,6 δισ. ευρώ και θα πρέπει να περιληφθούν στο νέο μνημόνιο.
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκεται:
• Ασφαλιστικό. Μείωση επικουρικών σε ποσοστό περίπου 20% -25%, του εφάπαξ κατά 30%για το οποίο προτείνεται αναβολή προκειμένου να γίνουν αναλογιστικές μελέτες. Οι ίδιες μελέτες μπορεί να ανοίξουν όμως το παράθυρο και για νέες παραμετρικές αλλαγές και στις βασικές συντάξεις.
• Δημόσιο. Προωθείται άμεσα η απόλυση τουλάχιστο 15.000 υπαλλήλων (30.000 ζητά η τρόικα) και συνολικά η μείωση τουλάχιστο 150.000 υπαλλήλων. Η μείωση θα προέλθει από τις θέσεις που θα καταργηθούν. Προωθείται ακόμη και μείωση των ωρομισθίων στην εκπαίδευση και του αριθμού εισακτέων στις σχολές αστυνομίας και στρατού ακόμη και κατά 70%. Παρεμβάσεις ζητούνται και για τα ειδικά μισθολόγια, ακόμη και των δικαστικών των ακαδημαϊκών και της εκκλησίας.
• ΔΕΚΟ. «Λουκέτο» σε επιπλέον 43 μεγάλες εταιρείες που τελούν υπό τον έλεγχο του δημοσίου και απολύσεις των υπαλλήλων τους. Συνολική παρέμβαση στα μισθολόγια των ΔΕΚΟ, ακόμη και των εισηγμένων ή των τραπεζών, με στόχο την εξομοίωσή τους με τις αμοιβές του ιδιωτικού τομέα.
• Περικοπή αμυντικών δαπανών. Κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι δεν θα πληγούν τα μισθολόγια των στρατιωτικών, αλλά η τρόικα επιμένει με κόκκινη γραμμή το αξιόμαχο της χώρας.
• Κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα. Προωθείται ολική αναδιάρθρωσή τους μέχρι το τέλος Μαρτίου.
• Περίθαλψη και φαρμακευτική δαπάνη. Αν δεν πετύχει στην πράξη το πλαφόν στα 2,8 δισ. ευρώ για δαπάνες φαρμάκων, θα επανέλθει, στις αξιολογήσεις της τρόϊκας η απαίτηση για μείωση του προσωπικού και των παροχών υγείας με πιθανή την αύξηση συμμετοχής του ασφαλισμένου.
• Φόροι. Αναβάλλεται η αύξηση των αντικειμενικών αξιών αλλά στο τραπέζι παραμένει η άρση όλων των φοροαπαλλαγών και των ειδικών φορολογικών καθεστώτων αλλά και η αλλαγή των συντελεστών ΦΠΑ.
• Τιμολόγια. Αυξήσεις αναμένονται στα τιμολόγια της ΔΕΗ με τους πολιτικούς αρχηγούς να ζητούν περιορισμό τους στο 11,5%. Έχουν επίσης αποφασιστεί 25% αυξήσεις στα τιμολόγια άλλων ΔΕΚΟ αλλά και σε τέλη.