
Στην προαναγγελία της «κάθετης» προσέγγισης της κυβέρνησης προς τους πυρόπληκτους της χώρας προχώρησε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης το πρωί της Πέμπτης, κάνοντας λόγο για ενισχύσεις από 600 έως 6.000 ευρώ για τις άμεσες ανάγκες κατοίκων, και έως 8.000 για επιχειρήσεις, καθώς και για ευνοϊκούς όρους δανεισμού με την εγγύηση του Δημοσίου για την αποκατάσταση των ζημιών σε σπίτια. Συγκρίσεις Βαρυμπόμπης με Μάτι.
Στην άμεση εκχώρηση του ποσού των 150.000 ευρώ προς τους πληγέντες δήμους από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στη Βορειοανατολική Αττική, προχωρά το υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να διατεθούν για την ανακούφιση και την άμεση στήριξη των κατοίκων που υπέστησαν ζημιές, ανακοίνωσε ο υπουργός Μάκης Βορίδης σε συνέντευξή του το πρωί στην ΕΡΤ. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι θα διατεθούν από 60.000 ευρώ στους δήμους Αχαρνών και Κηφισιάς και 30.000 στον δήμο Διονύσου.
Ο υπουργός επισήμανε ότι υπάρχει συγκεκριμένο πλαίσιο που προβλέπει τις αποζημιώσεις και τα ποσά, τα οποία μετά την καταγραφή θα τα διαχειριστούν η περιφέρεια, οι δήμοι και το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για τα γενικότερα μέτρα υποδομής και θωράκισης των περιοχών, καθώς και τη στεγαστική συνδρομή. Τόνισε ότι όπου χρειαστεί θα διατεθούν και πρόσθετα ποσά.
Ακόμα, σημείωσε ότι θα διατεθεί το ποσό των 600 ευρώ έως 6.000 ευρώ για τις άμεσες ανάγκες των πυρόπληκτων και έως 8.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις «προκειμένου στη συνέχεια να προχωρήσουμε στη στεγαστική συνδρομή εκείνων που έχασαν τα σπίτια τους». Εξειδικεύοντας το μέτρο της στεγαστικής συνδρομής, ο υπουργός σημείωσε ότι καταβάλλεται το 80% ενώ για το υπόλοιπο 20% υπάρχει η δυνατότητα λήψης δανείου με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου μέχρι του ποσού των 150.000 ευρώ, ενώ θα υπάρξει πρόβλεψη και για αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων. Δήλωσε μάλιστα ότι το ίδιο μοντέλο θα εφαρμοστεί σε όλους τους πυρόπληκτους όλης της χώρας.
Ερωτηθείς ο Μ. Βορίδης για ενδεχόμενο επαναπροσδιορισμό του ειδικού σχεδίου αντιμετώπισης και πρόληψης των πυρκαγιών, χαρακτήρισε το υπάρχον ικανοποιητικό και αποτελεσματικό. Ενδεικτικά τόνισε την αποτελεσματικότητα της υπηρεσίας έγκαιρης ενημέρωσης της Πολιτικής Προστασίας 112 για την εκκένωση των οικισμών και την ασφαλή απομάκρυνση των κατοίκων. Εξήρε τον ρόλο, «την ετοιμότητα και τη συμβολή» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και τη στάση των πολιτών για «το αυξημένο αίσθημα ευθύνης» που επέδειξαν, ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες. Πρόσθεσε δε, ότι σε επίπεδο πρόληψης έχουν δαπανηθεί πολλά χρήματα σε αυτήν την περιοχή για τον καθαρισμό των δασών και των ρεμάτων.
Ο υπουργός ανέφερε ακόμα ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να ληφθούν υπόψη τα αίτια της πυρκαγιάς, τα οποία διερευνώνται και βεβαίως σε μεγάλο βαθμό «ευθύνονται οι ακραίες καιρικές συνθήκες», ενώ στην πρόσφατη πυρκαγιά στη Σταμάτα τα αίτιά της αποδίδονται σε μεγάλο βαθμό σε κάποιον «αμελή μελισσοκόμο».
Οπωσδήποτε υπογράμμισε ο υπουργός οι πυρκαγιές αποτελούν σύνηθες φαινόμενο που πλήττει τον ευρωπαϊκό νότο. Στην προκειμένη περίσταση, ανέφερε ο Μ. Βορίδης, λειτούργησαν συντονισμένα όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς καθώς υπήρχαν διαθέσιμα εναέρια μέσα, ισχυρό δυναμικό στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και η Πολιτική Προστασία έχει ενισχυθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα αυτή τη θετική αποτελεσματικότητα.
Κλείνοντας, ο Μ. Βορίδης δεν παρέλειψε να συγκρίνει τις συνέπειες της συγκεκριμένης πυρκαγιάς με αυτήν που είχε εκδηλωθεί στο Μάτι, υποστηρίζοντας πως «είναι σημαντικό να πούμε ότι φέτος είχαν γίνει οι συντηρήσεις των εναερίων μέσων. Η πυροσβεστική υπηρεσία είχε διαθέσιμους άνδρες. Η Πολιτική Προστασία έχει ενισχυθεί σημαντικά και μπορεί να παρεμβαίνει αποτελεσματικά και έγκαιρα. Υπάρχει ένα διαφορετικό πλαίσιο, το οποίο μπορεί να δει κανείς αν κάνει συγκρίσεις. Αν δείτε ότι η ίδια περίπου η έκταση που χάθηκε στη Βαρυμπόμπη και στο Μάτι καταλαβαίνει κανείς τη διαφορά της αντιμετώπισης πάρα πολύ εύκολα που έχει συγκεκριμένο αποτέλεσμα».
Και τώρα που κάναμε το εθιμοτυπικό αφιέρωμα και μάθαμε (όσοι διαβάζουμε TPP μόνο, οι υπόλοιποι αξίζουν περιφρόνηση, block και περιθωριοποίηση- άσχετα αν το βάρος θα έπρεπε να πέφτει σε αυτούς μιας και είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν άτομα με τέτοια προβλήματα στο κοντινό τους περιβάλλον, τα οποία ενδέχεται να είναι και εξαρτημένα από αυτούς, και να τα καταδικάζουν με τη νοσηρή τους στάση) ότι οι ψυχικά ασθενείς δεν είναι κοινωνιοπαθείς ή καταραμένοι από τον Θεό μπορούμε να συνεχίσουμε να τους γράφουμε στα αρχίδια μας. Γιατί αυτό έχει σημασία, να νιώθουμε εμείς καλά με τον εαυτό μας ότι είμαστε σωστοί και ηθικοί (να πάρουμε και το κοινωνικό applause) και ας συνεχίσουν να υποφέρουν/ιδρυματοποιούνται/πεθαίνουν κατά εκατομμύρια. Τουλάχιστον κάναμε το πρώτο βήμα, ε; Εγώ βέβαια είμαι λιγάκι ανώμαλος, θεωρώ αυτόν που συνειδητοποιεί μια κατάσταση, αλλά δεν κάνει τίποτα για να την αλλάξει, μεγαλύτερο σίχαμα. Γιατί ο άλλος τουλάχιστον έχει τη δικαιολογία της αδαημοσύνης του.
Το ότι δεν έχει σχολιάσει ο "Παράφρων" στο συγκεκριμένο άρθρο, το θεωρώ όχι απλώς ατυχές, αλλά - τολμώ να πω- τρελό...
Τι να σχολιάσει από αυτό το αριστούργημα; Αυτό θα μπορούσε να μπει σε εγχειρίδια ψυχοπαθολογίας αλλά ο χώρος κυριαρχείται από τη δεξιά και άτομα με πραγματικές κοινωνικές ανησυχίες δεν πρόκειται να αναγνωριστούν ποτέ. Μπράβο και πάλι μπράβο!
Επίσης, θα ήταν ωραίο να δούμε κι ένα άρθρο γι' αυτούς που προσποιούνται ότι έχουν κατάθλιψη για να τραβήξουν την προσοχή των άλλων. Να ρίξουν και κανένα γκόμενο ή καμιά γκόμενα (γιατί ως γνωστόν είναι cool και καυλωτικό να έχεις κατάθλιψη όπως λένε οι boomers του twitter) κλπ. Και ως αποτέλεσμα αυτού δεν παίρνει κανείς στα σοβαρά αυτούς που πραγματικά έχουν προβλήματα γιατί πόσοι να είναι αυτοί, 10-20 στους 10000000; Δεν είναι εξάλλου και πολύ συχνό φαινόμενο οι ψυχικές ασθένειες στην εποχή μας. Ξέρεις, σαν τις γυναίκες που λένε ψέματα ότι τις βίασαν επειδή είναι attention whores. Όλοι την προσοχή μας επιζητούν, τόσο σπουδαίοι είμαστε. Γιατί τι νόημα έχει η ζωή αν δεν σε σχολιάσει ο κάθε βρομιάρης του twitter. Πολύ προηγμένη σκέψη, άσε.
Μύθος: Η ψυχική υγεία και θεραπεία είναι για όλους. Αλήθεια: Μόνο για χοντρά πορτοφόλια.
Ή για εκείνους που είναι ιδιαίτερα αγαπητοί. Ο κολλητός που μου προξενεί οφέλη προφανώς και έχει πολύ σοβαρά προβλήματα και πρέπει να ασχοληθούμε με αυτά, οι υπόλοιποι αχώνευτοι είναι απλώς κακομαθημένοι. Μια απλή μελαγχολία και την κάνουν ολόκληρο θέμα. Σε 2-5-10 χρόνια θα γιάνει, σιγά (βλέπεις πόσο εμβριθής και διαφοροποιημένη είναι η επιχειρηματολογία των "μορφωμένων" του twitter). Όπως τα λέει η αρθρογράφος είναι, μιλάς, σε ακούμε (αν έχουμε χρόνο και διάθεση μιας και όπως έλεγε και μια αναγνωρισμένη προσωπικότητα της αριστεράς δεν υφίσταται ο όρος κοινωνία αλλά μόνο άτομα τα οποία δεν έχουν καμία υποχρέωση προς τους υπόλοιπους και η όποια αλληλεγγύη είναι αποτέλεσμα της καλής θέλησης των πιο βολεμένων) και καταλήγουμε στη διάγνωση ότι δεν έχεις τίποτα γιατί πχ διαβάσαμε ένα άρθρο στο διαδίκτυο που λέει ότι αυτοί που έχουν κατάθλιψη προσπαθούν να φαίνονται χαρούμενοι (τα αποτελέσματα της μαγευτικής ημιμάθειας που δημιουργεί η pop science). Δε χρειάζεται καν να απευθυνθείς σε ειδικό. Στο λύσαμε εμείς το πρόβλημα, πάμε τώρα σε κάτι πιο σοβαρό. Μητσοτάκη γαμιέσαι... Να πέσει η κυβέρνηση να βγάλουμε κανά φράγκο παραπάνω και να πηγαίνουμε περισσότερα ταξίδια. Όχι για εμάς, για το κοινό καλό.