Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ο εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης Στέλιος Πέτσας, αφού εξέφρασε τα συλλυπητήρια του για τα θύματα που άφησε πίσω του ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός», ανακοίνωσε συγκεκριμένα μέτρα τα οποία πρόκειται να λάβει η κυβέρνηση για την αποκατάσταση των καταστροφών αλλά και την ενίσχυση ανθρώπων και επιχειρήσεων, που επλήγησαν στις περιοχές που χτυπήθηκαν περισσότερο από την κακοκαιρία. Στο μεταξύ το Σάββατο, ο υπουργός Οικονομικών είχε ήδη προαναγγείλει ορισμένα από τα μέτρα αυτά.
Καταστροφές, νεκροί και αγνοούμενοι από το πέρασμα του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανού»
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα μέτρα που εξήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σε αυτά περιλαμβάνονται:
- Αναστολή της πληρωμής όλων των εκκρεμών, βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων φορολογικών υποχρεώσεων τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα φυσικά πρόσωπα για διάστημα έξι μηνών.
- Χορήγηση ενίσχυσης 600 ευρώ σε κάθε νοικοκυριό που έχει πληγεί η κύρια κατοικία του. Επιπλέον 600 ευρώ στις πολύτεκνες οικογένειες. Επιπλέον 600 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας που είναι άτομο με ειδικές ανάγκες. Παρέχεται επίσης ενίσχυση μέχρι 6.000 ευρώ ανά νοικοκυριό για την επισκευή ή την αντικατάσταση οικοσκευής της κύριας πληγείσας οικίας. Ειδική ενίσχυση 500 ευρώ παρέχεται σε άτομα που υπέστησαν κάποιας μορφής αναπηρία από τραυματισμό στη φυσική καταστροφή.
- Διάθεση 1 εκατ. ευρώ σε κάθε Δήμο που έχει πληγεί, για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου. Επιπλέον, το υπουργείο Εσωτερικών πρόκειται να διαθέσει, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, οικονομικές ενισχύσεις στους πληγέντες Δήμους, για την αποκατάσταση των υποδομών που έχουν καταστραφεί.
- Καταγραφή των ζημιών μέσω του ΕΛΓΑ, ώστε να δοθούν οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις που έχουν πληγεί.
- Χορήγηση έκτακτης εφάπαξ ενίσχυση, με τη μορφή επιδόματος, 5.000 ευρώ για τα πληγέντα φυσικά πρόσωπα ανά κατοικία και 8.000 ευρώ για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα ανά πληγείσα επιχείρηση.
- Επιχορήγηση επιχειρήσεων ύψους 30%-70% της ζημίας για κτιριακές εγκαταστάσεις, μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και κατεστραμμένα φορτηγά αυτοκίνητα.
- Παροχή στεγαστικής συνδρομής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, για την αποκατάσταση κτιρίων και κτιριακών εγκαταστάσεων, που καλύπτει το σύνολο της εκτιμηθείσας ζημίας, με δωρεάν κρατική αρωγή 60% και άτοκο δάνειο 40%.
- Ύστερα από συνεννόηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, αναστολή ή ρύθμιση δανειακών υποχρεώσεων στους πολίτες των Δήμων που έχουν πληγεί.
- Ένταξη στον 4ο κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής, επιχειρήσεων των Δήμων που έχουν πληγεί, χωρίς να απαιτείται ως προϋπόθεση η μείωση ποσοστού τζίρου και η χρήση ταμειακής μηχανής.
Όπως είχε επισημάνει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας αυτές οι οικονομικές ενισχύσεις πληγέντων από φυσικές καταστροφές είναι ακατάσχετες.
5.000 ευρώ για τα σπίτια και 8.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις
Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, σε συνέντευξη που παραχώρησε τη Δευτέρα στον τηλεοπτικό σταθμό «Open», αναφέρθηκε και αυτός με τη σειρά του στα μέτρα της κυβέρνησης για τις πληγέντες περιοχές.
Όπως είπε, «μία άμεση λύση, που θα δώσει γρήγορα ανακούφιση στους πληγέντες, αφορά σε ένα πρωτοποριακό μέτρο, που εφαρμόστηκε και στην Εύβοια: Με μία απλή δήλωση, είτε στο ΚΕΠ, είτε ψηφιακά στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, μπορούν οι πληγέντες να λάβουν αποζημίωση για τα κτίρια που έχουν υποστεί καταστροφές, ύψους 5.000 ευρώ για τα σπίτια και 8.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις», είπε ο υπουργός.
Ωστόσο διευκρίνισε ότι «αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν θα γίνει μετά έλεγχος και εάν ο έλεγχος αποδείξει ότι αυτός που έχει κάνει αίτηση να πάρει αυτά τα λεφτά, δεν έχει υποστεί ζημιές, θα υπάρχουν συνέπειες στο δεκαπλάσιο, επισήμανε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.
Όπως σημείωσε ο Αχ. Καραμανλής, σύμφωνα με εκτιμήσεις τα κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές ενδέχεται να ξεπερνούν κατά πολύ τα 5.000, ενώ προσέθεσε ότι μεγάλη καταστροφή έχουν υποστεί τα αγροτεμάχια σε μία αμιγώς αγροτική περιοχή.
Μια άλλη, τρίτη κατηγορία καταστροφών, υπογράμμισε ότι αφορά υποδομές και όχι μόνο στο οδικό δίκτυο, αλλά και στο σιδηροδρομικό, καθώς έχει διακοπεί η σιδηροδρομική συγκοινωνία Αθήνας – Θεσσαλονίκης, διότι έχουν σημειωθεί μεγάλες ζημιές στο Λιανοκλάδι.
Ανέφερε επίσης ότι έχουν καταρρεύσει γέφυρες και έχουν σημειωθεί τεράστιες ζημιές σε δρόμους και σε υποδομές. Για την αποκατάσταση των καταστροφών αυτών, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, όπως δήλωσε ο Αχ. Καραμανλής, θα δώσει άμεσα ένα εκατομμύριο ευρώ στους δήμους για να μπορέσουν να κάνουν τις πρώτες κινήσεις που πρέπει να γίνουν. Σημείωσε επίσης ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα πραγματοποιήσει αυτοψία στις πληγείσες περιοχές και θα ανακοινώσει περαιτέρω μέτρα ανακούφισης όλων των πληγέντων και ένα σχέδιο για την αποκατάσταση των ζημιών.