Oι γυναίκες και τα κορίτσια στο ένα τρίτο σχεδόν των ευρωπαϊκών χωρών αντιμετωπίζουν προβλήματα πρόσβασης σε υπηρεσίες άμβλωσης και ορισμένες αναγκάζονται να συνεχίσουν την εγκυμοσύνη τους παρά τη θέλησή τους. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Άτλα Πολιτικών Αμβλώσεων, που δημοσιεύθηκε ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Ασφαλούς Άμβλωσης. «Είναι εντυπωσιακό το πώς οι κυβερνήσεις αξιοποιούν τα κενά στη νομοθεσία για να εμποδίσουν την πρόσβαση των γυναικών στην άμβλωση», δήλωσε στο openDemocracy η Caroline Hickson, περιφερειακή διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Δικτύου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Προγραμματισμένης Γονιμότητας (IPPF EN), συνεργάτιδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλευτικού Φόρουμ για τα Σεξουαλικά και Αναπαραγωγικά Δικαιώματα (EPF).

Η έκθεση βαθμολογεί 52 χώρες ανάλογα με το νομικό τους πλαίσιο για την ασφαλή πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας σχετικές με την άμβλωση. Η κατάσταση στις 38 από τις 52 χώρες χαρακτηρίζεται από «μέτρια» έως «εξαιρετικά κακή».

Τον περασμένο Ιούνιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε μια ιστορική έκθεση που καλούσε τις χώρες της ΕΕ να διασφαλίσουν ότι οι γυναίκες θα έχουν καθολική πρόσβαση σε ασφαλείς και νόμιμες αμβλώσεις, ωστόσο η πραγματικότητα είναι  διαφορετική. Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι τα εθνικά συστήματα υγείας σε 21 κράτη-μέλη αντιμετωπίζουν την άμβλωση όπως οποιαδήποτε άλλη ιατρική υπηρεσία, ενώ 14 κράτη-μέλη εξακολουθούν να ρυθμίζουν την άμβλωση μέσω του ποινικού τους κώδικα, ο οποίος στιγματίζει τη διαδικασία.

Παρόλο που ορισμένα κράτη σημειώνουν πρόοδο, υπάρχουν χώρες όπως η Πολωνία όπου η κατάσταση επιδεινώνεται διαρκώς. Ένα νέο σχέδιο νόμου που θα συζητηθεί στο κοινοβούλιο της χώρας το επόμενο διάστημα προβλέπει την αυστηροποίηση του πλαισίου κατά των αμβλώσεων, με τις πιέσεις της Καθολικής Εκκλησίας προς αυτή την κατεύθυνση να είναι ισχυρές.

Σε 32 κράτη στην Ευρώπη δεν καλύπτεται η άμβλωση από τα συστήματα υγείας

Σύμφωνα με την έκθεση του Ευρωπαϊκού Άτλαντα Πολιτικών Αμβλώσεων, σε 32 χώρες στην Ευρώπη η άμβλωση δεν καλύπτεται οικονομικά από τα εθνικά συστήματα υγείας. Αυτό οδηγεί σε αδιέξοδο τις πιο ευάλωτες οικονομικά γυναίκες, με χαμηλά εισοδήματα, σε αγροτικές πρωτίστως περιοχές, τους Ρομά, τις εργαζόμενες στο σεξ και τις μετανάστριες.

Επίσης, 26 χώρες επιτρέπουν στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας να αρνούνται τη φροντίδα με βάση τις προσωπικές τους πεποιθήσεις, θέτοντας έτσι ενδεχομένως τις γυναίκες σε σοβαρό κίνδυνο, ενώ 18 χώρες δεν παρέχουν σαφείς και ακριβείς πληροφορίες σχετικά με την άμβλωση.

Υπερατλαντικά θυμίζουμε πως τις τελευταίες εβδομάδες σημειώνεται πρόοδος σε πολλά κράτη, όπως Σαν Μαρίνο, Χιλή, Μεξικό που νομιμοποίησαν το δικαίωμα στην άμβλωση. Ωστόσο ο σκοταδισμός είναι ακόμη εδώ, όπως για παράδειγμα στο Τέξας που απαγορεύτηκαν οι αμβλώσεις με τη σφραγίδα του πιο ακραίου νόμου.

Στα της Ελλάδας, θυμίζουμε πως αίσθηση είχε προκαλέσει τον Ιούνιο του 2021 η αποστροφή των Ευρωβουλευτών της ΝΔ σε πρόταση για το δικαίωμα στην άμβλωση. Συγκεκριμένα, «σπαράδεκτη» η πρόταση της Επιτροπής Γυναικών του Ευρωκοινοβουλίου να χαρακτηρίσουν ως ανθρώπινο δικαίωμα το δικαίωμα στην άμβλωση κατά τους Ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Το θέμα ανέδειξε και καταδίκασε ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης και έπειτα από ώρες και αντιδράσεις είχε εκδώσει ανακοίνωση και η Νέα Δημοκρατία, χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίζε κάτι.