X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Μετρούν «εμβολιασμούς» και δικαιολογούν παραβιάσεις και καθυστερήσεις

Συνέχεια στις «πανηγυρικές» καταμετρήσεις των εμβολιασμών που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα δόθηκε κατά την τακτική ενημέρωση της Δευτέρας από το υπουργείο Υγείας, με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας να προαναγγέλλει την συμπλήρωση ενός εκατομμυρίου εμβολιασμών εντός της εβδομάδας, παρότι ο αριθμός αυτός αναφέρεται γενικώς σε δόσεις εμβολίου και όχι ολοκληρωμένους εμβολιασμούς. Από τη μεριά της, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κάλεσε τους πολίτες να εμβολιαστούν, υποστηρίζοντας οι καθυστερήσεις της δεύτερης δόσης δεν επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα.


Με το ζήτημα της αποτελεσματικότητας των εμβολίων καταπιάστηκε τη Δευτέρα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, απαντώντας πως όλα τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά σε επίπεδο πρόληψης θανάτων σε ποσοστό 100%, ενώ υψηλά είναι και τα ποσοστά σε επίπεδο πρόληψης λοιμώξεων, αλλά και νοσηλείας στα νοσοκομεία και κυρίως στις ΜΕΘ.

Η ίδια ανέφερε ακόμα πως τα εμβόλια Pfizer, Moderna, AstraZeneca είναι αποτελεσματικά και στη βρετανική μετάλλαξη, ενώ αναφορικά με το εμβόλιο Johnson & Johnson, ανέφερε πως είναι αποτελεσματικό κατά 86% για σοβαρή νόσο και 100% για θάνατο.

Παράλληλα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών υποστήριξε πως καμία δόση δεν ακυρώνεται ακόμα και αν καθυστερήσει η δεύτερη δόση, όσον αφορά πρώτα τρία εμβόλια. Επισήμανε ότι ορισμένοι μπορεί να νοσήσουν ακόμα και από την πρώτη και δεύτερη δόση, αλλά αυτό δεν μειώνει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Ανέφερε επίσης ότι ακόμα και όσοι έχουν νοσήσει θα πρέπει να εμβολιαστούν, ενώ υπογράμμισε και πάλι την ανάγκη να τηρούνται τα μέτρα αποστασιοποίησης, και από όσους εμβολιαστούν.

Από τη μεριά του, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, επιδόθηκε και πάλι στην παρελκυστική καταμέτρηση εμβολιασμών στη χώρα, επιχαίροντας για την συμπλήρωση ενός εκατομμυρίου εμβολιασμών εντός της τρέχουσας εβδομάδας. Αριθμός ωστόσο που δεν αφορά εμβολιασμένους πολίτες, αλλά κυρίως την ολοκλήρωση της πρώτης δόσης εμβολιασμού.

«Σήμερα, μέχρι στιγμής, έχουν πραγματοποιηθεί 30.000 εμβολιασμοί και πιθανόν να φτάσουν και τους 34.000 μέχρι το τέλος της ημέρας. Οι εμβολιασμοί έχουν ξεπεράσει στο σύνολο, από την πρώτη στιγμή, τις 915.000 και εντός της εβδομάδας θα ξεπεραστεί το 1 εκατομμύριο» ανέφερε ο Μ. Θεμιστοκλέους.

Παράλληλα, αναφερόμενος στα στάδια της επιχείρησης «Ελευθερία», αλλά και στην φαρμοκοεπαγρύπνηση, λέγοντας ότι μέχρι σήμερα έχουν συμπληρωθεί 1.216 κίτρινες κάρτες και ελάχιστα ήταν τα περιστατικά που αφορούσαν τα εμβόλια. Συγκεκριμένα μόνο 6 περιπτώσεις αλλεργικής αντίδρασης. Μίλησε επίσης και για την διαφάνεια στους εμβολιασμούς, τονίζοντας ότι όλες οι περιπτώσεις παραβάσεων εξετάζονται.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί και η απάντηση του κυβερνητικού αξιωματούχου για τους εμβολιασμούς στελεχών της Νέας Δημοκρατίας και οικείων τους σε πλείστες περιπτώσεις, καθώς λίγες μέρες μετά την επιχείρηση υποβάθμισης των περιστατικών της περασμένης Παρασκευής, ο ίδιος υποστήριξε σήμερα πως το σύστημα «δεν είναι εύκολο να παραβιαστεί».

Υπενθυμίζεται πως στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, και κληθείς να σχολιάσει προηγούμενες περιπτώσεις παραβίασης της σειράς από αξιωματούχους και μη, ο ίδιος υποστήριξε πως «δεν είναι παιχνίδι “κλέφτες και αστυνόμοι”», καθώς και πως «δεν υπάρχει κανένα σύστημα που να είναι απαραβίαστο. Θα διερευνήσουμε οποιαδήποτε καταγγελία, οποιαδήποτε υπόθεση. Ο εμβολιασμός δεν είναι παιχνίδι κλέφτες και αστυνόμοι, αφήνουμε τους παραβάτες στην ηθική απαξίωση της πολιτείας».

Σήμερα Δευτέρα, αλλάζοντας προφανώς την γραμμή επικοινωνίας της κυβέρνησης, ο Μ. Θεμιστοκλέους υποστήριξε πως «το σύστημα μέχρι στιγμής δεν είναι εύκολο να παραβιαστεί έχουμε μια ηλεκτρονική και μια ψηφιακή ταυτοποίηση από την αρχή μέχρι το τέλος. Δηλαδή αν κάποιος είναι παραβάτης αφήνει το αποτύπωμα του και μπορεί να διερευνηθεί ακολούθως».

«Εμείς εδώ είμαστε θα διερευνήσουμε κάθε περιστατικό, το έχουμε κάνει, έχουμε επιβάλει κυρώσεις, υπάρχουν περιστατικά που ερευνούμε και αυτό θα κάνουμε και στα οποιαδήποτε επόμενα περιστατικά που θα προκύψουν» υποστήριξε ακόμα.

Σημειώνεται, τέλος, πως για τους παράνομους εμβολιασμούς στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, κληθείς να σχολιάσει στη Βουλή ο Νίκος Χαρδαλιάς, υποστήριξε πως «δεν μπορεί να υπάρχει ένας ελεγκτής πάνω από κάθε εμβολιαστή ή γύρω από κάθε δομή από τις εκατοντάδες που υπάρχουν», κάνοντας λόγο για «απόλυτη εξαίρεση» και για λίγα περιστατικά.


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις