από την εκπομπή Κοινωνία Ώρα Press
Γεωργία Κριεμπάρδη & Νεκταρία Ψαράκη
«Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ποιον ψηφίζουν για πρωθυπουργό», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Υπουργικό Συμβούλιο, ανακοινώνοντας την ημερομηνία διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών και σχολιάζοντας ότι το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής έχει οδηγήσει σε «κυκεώνα αστάθειας» άλλες ευρωπαϊκές χώρες, φέρνοντας ως παράδειγμα τη Βουλγαρία όπου την προσεχή Κυριακή θα γίνουν οι πέμπτες εκλογές μέσα σε δύο χρόνια.
Όσα υποστήριξε ο Πρωθυπουργός είναι ψευδή, στο πλαίσιο επικοινωνιακών τεχνασμάτων που επιλέγει να χρησιμοποιήσει προεκλογικά. Στο ΤΡΡ και την εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Press», ο αναπληρωτής καθηγητής Θεωρίας Κράτους και Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Δημήτρης Καλτσώνης, εξηγεί τι ισχύει με το σύστημα της απλής αναλογικής και καταρρίπτει το κυβερνητικό αφήγημα «ακυβερνησία ή σταθερότητα».
«Αυτό που πάντα χρειάζεται να ισχύει είναι το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής. Αυτό είναι το μόνο που επιτρέπει την ανόθευτη έκφραση του εκλογικού σώματος. Είναι το μοναδικό γνήσια Δημοκρατικό σύστημα» σχολιάζει, εξηγώντας πως σύμφωνα με αυτό, όσες ψήφους παίρνει ένα κόμμα, τόσες έδρες καταλαμβάνει.
Ο καθηγητής χαρακτήρισε καλπονοθευτικά τα άλλα εκλογικά συστήματα, εξηγώντας το παράλογο να μετατρέπουν τη μειοψηφία σε κοινοβουλευτική πλειοψηφία. «Αυτό είναι παραχάραξη της βούλησης του εκλογικού σώματος. Τα συστημικά κόμματα στη χώρα είναι καλομαθημένα. Έχουν μάθει να υφαρπάζουν τις ψήφους μέσω καλπονοθευτικού συστήματος» είπε χαρακτηριστικά.
«Ο Κ. Μητσοτάκης θέλει να σύρει τη χώρα και να εκβιάσει το εκλογικό σώμα σε δεύτερες εκλογές, που θα γίνουν με καλπονοθευτικό σύστημα, και να υφαρπάξει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, όντας μειοψηφία» τονίζει, υπογραμμίζοντας πως «θα έπρεπε κάποια στιγμή να υπάρξει διεκδίκηση της απλής αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος. Αυτό θα αφαιρούσε κάθε πιθανότητα εκβιασμού, όπως αυτές που κάνει ο Πρωθυπουργός».
Για όσα θα ακολουθήσουν αν δε σχηματιστεί κυβέρνηση την πρώτη Κυριακή των εκλογών, ο κ. Καλτσώνης μας παρέπεμψε στο άρθρο 37 του Συντάγματος, εξηγώντας λεπτομερώς τι θα ακολουθήσει αλλά και το τι ισχύει με την υπηρεσιακή κυβέρνηση.