Ας εξηγήσουμε πρώτα τι έχει συμβεί. Αναρτήσαμε μία είδηση σχετικά με την απόφαση της ισπανικής κυβέρνησης να θέσει υπό τον έλεγχό της όλα τα ιδιωτικά νοσοκομεία της χώρας, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Κάναμε μια άστοχη αναφορά σε «κρατικοποίηση», ενώ το ορθό θα ήταν «επίταξη», μολονότι ο όρος κρατικοποίηση, όπως αναφέρουν και τα Ellinika Hoaxes, χρησιμοποιήθηκε από το Business Insider αλλά και ισπανικά μέσα, τα οποία το έβαλαν σε εισαγωγικά. Θα μπορούσαμε επίσης είτε να κάνουμε πιο σαφές ότι πρόκειται για πρόσκαιρο μέτρο, είτε να χρησιμοποιήσουμε άλλες εκφράσεις, όπως «θέτει υπό τον έλεγχο» κ.α.

Επομένως, τα Ellinika Hoaxes επισημαίνουν σωστά το λάθος μας. Το γεγονός ότι παρασυρθήκαμε από τίτλους σε διεθνή ΜΜΕ δεν αποτελεί δικαιολογία για εμάς, εξάλλου έχουμε, και εμείς και το κοινό μας, εξοικειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες με την έννοια της επίταξης και θα έπρεπε να είμαστε πιο ακριβείς και προσεκτικοί. Έχοντας γράψει τα παραπάνω, ώστε να μην δημιουργούνται ζητήματα «μπάλας στην εξέδρα», αξίζει ωστόσο να σημειώσουμε:

Μολονότι δεν είναι λάθος ίδιας βαρύτητας, αν θέλουμε να είμαστε εντελώς ακριβείς σε τίτλους, θα πρέπει και τα EH να προσαρμόσουν τον τίτλο τους, σε μία τέτοια διόρθωση. Ο τίτλος του δημοσιεύματος θα έπρεπε να είναι «Δεν κρατικοποιεί η Ισπανία τα ιδιωτικά νοσοκομεία, τα επιτάσσει», ώστε να γίνεται σαφές το μέγεθος του λάθους και να μην δημιουργούνται, για όσους κοιτούν και επηρεάζονται μόνο από τίτλους, εντυπώσεις ότι το δημοσίευμα είναι εντελώς ψευδές. Είναι σημαντικό, θεωρούμε, καθώς στο Facebook, το οποίο τους έχει αναγνωρίσει ως «ανεξάρτητους ελεγκτές» εμφανίζεται μόνο ο τίτλος ως διόρθωση, όπως ακριβώς εμφανίζεται και ο δικός μας.Τα Ellinika Hoaxes αντιμετώπισαν μια είδηση περί επίταξης νοσοκομείων (έστω και με σφάλμα στη διατύπωση, χωρίς αναφορά στη χρονική διάρκεια) λες και πρόκειται για hoax με θαυματουργές κηραληφές, εξωγήινους, νιγηριανούς πρίγκηπες σε απόγνωση, και επίπεδη γη.

Όλοι κάνουμε λάθη. Ελεγχόμενοι και ελεγκτές, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να ζητάμε συγγνώμη όταν αυτό συμβαίνει. Είναι μια καλή ευκαιρία επομένως να καλέσουμε τα Ellinika Hoaxes, ξανά, να κάνουν το ίδιο. Όχι για να πατσίσουμε, όχι γιατί έχει κάποια σημασία για τον αναγνώστη το «μία σου και μία μου», αλλά διότι τα λάθη τα δικά μας στοιχίζουν σε μας, αλλά και τα λάθη των Hoaxes πάλι σε μας στοιχίζουν, μέσω της θέσης που έχουν αναλάβει στη μεγαλύτερη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.

Έχουμε βρεθεί σε διαμάχη δύο φορές με τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα, μία για τη γλυφοσάτη, που σιγά σιγά απαγορεύεται και σε πόλεις ή χώρες της Ε.Ε. και μία για το «Agora II», το ντοκιμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου, για το οποίο ορθώς μεταφέραμε ότι η ΕΡΤ αποσύρθηκε από την παραγωγή και δεχθήκαμε μία «διόρθωση» εκτός τόπου και χρόνου. Παράλληλα, πριν λίγες μέρες, ο «Ημεροδρόμος» δημοσίευσε μία απάντηση σχετικά με άλλο πρόσφατο δημοσίευμα στα EH, για κουβανικό φάρμακο κατά του κορονοϊού, όπου και πάλι «καταρρίφθηκε» ένα ψέμα που τα Hoaxes μόνα τους δημιούργησαν.

Δυστυχώς, δεν έχουμε δει την ίδια ευθιξία για «συγγνώμη» από τους «ελεγκτές» σε αυτές τις περιπτώσεις. Στην περίπτωση του Agora καλέσαμε ευθέως την ιστοσελίδα είτε να απαντήσει, είτε να διορθώσει. Δεν έκανε τίποτα, μολονότι το πρόβλημα επισημάνθηκε από εκατοντάδες αναγνώστες της. Ούτε το Facebook θα στείλει notification σε όσους κοινοποίησαν τη δική τους παραπληροφόρηση κατά καιρούς, όπως έγινε με αναγνώστες μας τις προηγούμενες ώρες. Ούτε θα χάσουν σε απήχηση στις δημοσιεύσεις τους στο Facebook για τέτοια σφάλματα, πληρώνοντας τα λάθη τους, όπως εμείς πληρώνουμε, καθώς βασιζόμαστε μόνο στον κόσμο μας, το δικό μας. Διαβάζουμε μάλιστα στο σήμα που βρίσκεται στα αριστερά της σελίδας τους ότι αναλαμβάνουν, μεταξύ άλλων και «δέσμευση για ανοικτές και ειλικρινείς διορθώσεις». Δεν τις έχουμε δει και δεν είναι κακό να τις δούμε.

Δεν είναι κακό όχι μόνο για μας, γιατί στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει καμία βεντέτα μεταξύ μας, ούτε ποδοσφαιρικού τύπου διαμάχη: κάθε φορά που διορθώνεται ένα λάθος στη δημόσια συζήτηση, κερδίζουμε όλοι μας. Και για μας που δημοσιεύουμε δεκάδες άρθρα καθημερινά, το ρίσκο είναι αυξημένο, και γι’ αυτό καλωσορίζουμε κάθε προσπάθεια βελτίωσης της ποιότητας της ενημέρωσης με εντοπισμό των λαθών.

Η διαφορά είναι ότι στα ΕΗ μονίμως παρατηρούμε είτε κατάρριψη περιθωριακών θεωριών συνωμοσίας και ψεμάτων που κυκλοφορούν ελάχιστα στο διαδίκτυο, είτε απόπειρες διορθώσεων σε δημοσιεύματα αριστερών μέσων, που άλλοτε είναι σωστές και άλλοτε όχι.  Την ίδια στιγμή, αν είναι πολιτικά ευαίσθητο το θέμα για το ακροατήριό τους, μπορεί να απουσιάζουν από τα πιο τρανταχτά παραδείγματα ψευδοεπιστήμης στον δημόσιο διάλογο, όπως συνέβη με την πρόσφατη σύγκρουση μεταξύ πίστης και επιστήμης στο θέμα του κορονοϊού και της θείας κοινωνίας. Ενώ η στάση της εκκλησίας απέναντι στις συναθροίσεις πιστών και τη Θεία Κοινωνία μάς κρατούσε με κομμένη την ανάσα, καθώς όλοι έβλεπαν τον κίνδυνο και η κυβέρνηση αδρανούσε, οι «ελεγκτές ψευδών ειδήσεων» ασχολούνταν με την Κούβα και την Ισπανία! Άλλοτε έχοντας δίκιο, άλλοτε όχι, αλλά παραμένοντας σιωπηλοί απέναντι στο κεντρικό επιστημονικό/πολιτικό θέμα των ημερών. (Η σχετική δημοσίευσή τους για τη Θεία Κοινωνία αφορά ως συνήθως έναν εξωφρενικό ισχυρισμό, αλλά όχι το κεντρικό θέμα που απασχολούσε την κυβέρνηση και την κοινωνία). 

Για να το πουμε απλά: Έχοντας δει λάθη, συμπεριφορές αλλά και το περιορισμένο υλικό της συγκεκριμένης ιστοσελίδας σε σχέση με την παραπληροφόρηση που κυκλοφορεί, ειδικά από συστημικά ΜΜΕ, το γεγονός ότι με βάση ένα δημοσίευμα της, αναγνώστες μας λαμβάνουν μία ειδοποίηση στο Facebook για πιθανό λάθος σε δικό μας άρθρο και άμεσα μας επιβάλλονται κάποιου είδους κυρώσεις, το θεωρούμε βαθύτατα προβληματικό. Μέσα σε ένα περιβάλλον τεταμένο για όλους μας, ας πούμε κάτι στο οποίο θα πρέπει να μπορούμε να συμφωνήσουμε με τα EH, κι ας εννοούμε ο καθένας τον άλλον: ας μην αφήνουμε πολιτικές παρωπίδες να επηρεάζουν την οπτική μας. 

Τα προβλήματα απαιτούν και λύσεις, επομένως, καθώς ένα μέρος της επισκεψιμότητας μας και κατά συνέπεια της χρηματοδότησής μας βρίσκεται, δυστυχώς, στα χέρια μιας σελίδας που, τεκμηριωμένα, δεν εμπιστευόμαστε, καλούμε τους αναγνώστες μας να:

Επιλέγουν και την επιλογή «να εμφανίζονται πρώτα – see first» από τις σελίδες μας στο Facebook (βρίσκεται στην μπάρα του like και του follow).

Να κάνουν λάικ και στις άλλες σελίδες του TPP: Έχουμε το The Press Project Premium με κάποια πιο επιλεγμένα θέματα, όπως και τη σελίδα της «ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗΣ», όπου ανεβαίνουν, εκτός από τις τηλεοπτικές σατιρικές εκπομπές και κάποια άρθρα, μαζί με τις ραδιοφωνικές εκπομπές

Να μην αρκούνται στο news feed τους από το Facebook, αλλά να επισκέπτονται τακτικά το thepressproject.gr από τον browser τους. Μπορείτε να κάνετε bookmark το σάιτ μας ώστε να καρφιτσωθεί στο πρόγραμμα που χρησιμοποιείτε για την περιήγησή σας στο διαδίκτυο.

Να μας ακολουθείτε και σε άλλα social media, όπως twitter (κλικ εδώ) και Instagram (κλικ εδώ). Για τα κινητά σας, μπορείτε να μπείτε στην αρχική μας σελίδα και, πάνω δεξιά στον browser σας να βρείτε την επιλογή «προσθήκη στην αρχική οθόνη», ώστε να φτιάξετε μία συντόμευση.

Από την πλευρά μας, υποσχόμαστε να βάλουμε μπροστά πράγματα για τα οποία μέλη μας μας πιέζουν εδώ και καιρό, πχ RSS feed, καθημερινό newsletter και μία ολοκληρωμένη εφαρμογή για κινητά.

 

Υ.Γ.: Ακόμα και σε μία τέτοια περίπτωση, τα σχόλια που λάβαμε και είδαμε μας γέμισαν χαρά, τόσο για την εμπιστοσύνη όσο και για το αίτημα λογοδοσίας των αναγνωστών προς το μέσο που τους ενημερώνει. Όταν λέμε ότι ένα ανεξάρτητο ΜΜΕ βασίζεται μόνο στους αναγνώστες δεν εννοούμε ποτέ μόνο τη χρηματοδοτική στήριξη, αλλά και την κριτική, τις ιδέες, τη γκρίνια, τα ερωτήματα. Προς τα επόμενα λοιπόν, λίγα αναπόφευκτα λάθη και πάρα πολλά σωστά.