X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

«Μια δόση εμβολίου έχουν λάβει μισοί ενήλικες στην ΕΕ μέχρι τέλη Μαΐου» στη σκιά ενός μελανού εμβολιαστικού προγράμματος

Το 46% των ενηλίκων στην Ε.Ε. θα έχει λάβει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου έως το τέλος της εβδομάδας, όπως δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Φον ντερ Λάιεν, τονίζοντας πως έχουν παραδοθεί 300 εκατ. δόσεις εμβολίων κι έχουν πραγματοποιηθεί 245 εκατ. εμβολιασμοί. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με έγγραφο που παρουσιάστηκε στους ηγέτες της Ε.Ε , αναμένει να λάβει πάνω από 1 δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίων έως το τέλος Σεπτεμβρίου, αν και το εμβολιαστικό πρόγραμμα έχει εξαρχής παρουσιάσει προβλήματα τόσο στην άνιση και καθυστερημένη διανομή των δόσεων όσο και στα ραντεβού εκτός σειράς.
Alexandros Michailidis / SOOC


«Αυτή την εβδομάδα θα φτάσουμε σε ένα νέο ορόσημο: Οι μισοί ενήλικοι στην Ε.Ε. θα έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου» δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν. Σε ανάρτησή της στο Twitter, η κ. Φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι υπάρχει σταθερή πρόοδος σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού. Όπως τόνισε, μέχρι στιγμής:

  • Έχουν παραδοθεί 300 εκατ. δόσεις εμβολίων
  • Έχουν πραγματοποιηθεί 245 εκατ. εμβολιασμοί
  • 46% των ενηλίκων στην Ε.Ε. έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου

Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει να λάβει πάνω από 1 δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίων κατά του κορoνοϊού έως το τέλος Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με έγγραφο που παρουσιάστηκε στους ηγέτες της Ε.Ε., αναφέρει το πρακτορείο Reuters. Το έγγραφο δείχνει ότι η Ε.Ε. αναμένει να λάβει 413 εκατομμύρια δόσεις το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και άλλα 529 εκατομμύρια την περίοδο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου, αφού έλαβε 106 εκατομμύρια δόσεις το πρώτο τρίμηνο.

Κι ενώ ο διεθνής Τύπος από την αρχή του εμβολιαστικού προγράμματος μετέφερε τη δυσαρέσκεια ευρωπαίων ηγετών για τις τακτικές που επέλεξε η Ε.Ε. στο πρόγραμμα και όλο και περισσότερες φωνές ζητούσαν να σπάσουν οι πατέντες των εμβολίων, ώστε να γίνει μαζικότερη η παραγωγή, πρόεδρος και αντιπρόεδρος της Κομισιόν είχαν δημοσιεύσει ένα άρθρο τονίζοντας απλά ότι «η ευρωπαϊκή προσέγγιση ενός ευρύτατου χαρτοφυλακίου εμβολίων ήταν ορθή». Εντύπωση προκαλεί το σημείο όπου υποστηρίζουν, μέσω «ερωτημάτων» που απαντούν οι ίδιοι, ότι «δεν θα μπορούσαμε να είχαμε δράσει ταχύτερα» καθώς, όπως προσθέτουν «ύψιστη προτεραιότητα είναι η ασφάλεια» και «στην Ευρώπη δεν κάναμε καμία έκπτωση στους ελέγχους». Εκτοξεύουν μάλιστα έμμεσες βολές προς τη Βρετανία λέγοντας ότι «έτσι εξηγείται, για παράδειγμα, το γιατί ξεκινήσαμε λίγο αργότερα από το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και η τρέχουσα διαφορά στον αριθμό των εμβολιασμών. Ωστόσο, η διάθεση των εμβολίων μας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και οι πολίτες μπορούν να είναι βέβαιοι ότι δεν έχουμε κάνει καμία έκπτωση όσον αφορά την ασφάλεια. Η Ευρώπη δεν συμμετέχει σε κούρσα ταχύτητας αλλά σε αγώνα ασφάλειας».

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πανηγυρίζει, αναφέροντας πως «η Ελλάδα έσπασε το φράγμα των 5.000.000 εμβολιασμών», ενώ το ποσοστό του τείχους ανοσίας είναι ακόμα στο 17% και οι επιστήμονες εκφράζουν έντονη ανησυχία για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμένων, τονίζοντας πως αντιμετώπιση της πανδημίας θα έχουμε όταν εμβολιαστεί πλήρως το 80% του πληθυσμού. Την ίδια στιγμή, ήσυχος για το άνοιγμα του τουρισμού δηλώνει ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, χωρίς ωστόσο να εξηγεί πώς θα γίνει αυτό με ασφάλεια. Χωρίς να δίνει σαφείς απαντήσεις, ο Παναγιώτης Αρκουμανέας ερωτηθείς για το αν ελέγχονται οι πτήσεις charter στα νησιά, είπε ότι από η 1η Ιουλίου αναμένεται το πιστοποιητικό εμβολιασμού covid 19 στην ΕΕ, έπειτα επικαλέστηκε τα ραπιντ, PCR και self tests  που είναι υποχρεωτικά για όσους εισέρχονται και στο τέλος μίλησε για δειγματοληπτικούς ελέγχους.


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις