Ίσως αυτό μοιάζει με παραδοξολόγημα αλλά δεν είναι αφού, το φαινόμενο θα ξεκινήσει την Τετάρτη 9 Μαρτίου και ενώ η σκιά της Σελήνης θα πέσει πρώτα πάνω από περιοχές του Ειρηνικού και στη συνέχεια θα διασχίσει την παγκόσμια γραμμή ημερομηνίας και ώρας και θα γίνει ορατό σε περιοχές που θα έχουν… Τρίτη απόγευμα!

Επιμέλεια: Παύλος Κιρκασίδης

Συγκεκριμένα, η ολική αυτή έκλειψη θα εμφανιστεί σε μια στενή λωρίδα πλάτους περίπου 90 μιλίων σε περιοχές Ινδονησίας και Βόρνεο από τα μεσάνυχτα της ώρας Γκρίνουιτς και θα διαρκέσει περίπου τέσσερις ώρες. Ταυτόχρονα, ως μερική έκλειψη θα γίνει ορατή σε τμήματα της Αλάσκας, Χαβάης, Νήσων Γκουάμ και Αμερικανική Σαμόα.

Επόμενη ημερομηνία κατά την οποία θα επαναληφθεί το φαινόμενο, η 1η Σεπτεμβρίου του 2016 και θα είναι ορατό από τον Ατλαντικό, την κεντρ. Αφρική, τη Μαδαγασκάρη και την Ινδία]


 

Οι εκλείψεις Ηλίου στην Ιστορία

Αξίζει να παρατεθεί πως η πρώτη επίσημα καταγεγραμμένη αναφορά έκλειψης Ηλίου έρχεται από την Κίνα το 2136 ή 2159 π.Χ. Τότε μάλιστα, οι υπηρέτες Χο και Χι θανατώθηκαν από τον αυτοκράτορα επειδή δεν είχαν καταφέρει να την προβλέψουν. Για το φαινόμενο τότε οι Κινέζοι πίστευαν πως κάποιος δράκος καταπίνει τον ήλιο.

Το ίδιο ωστόσο φαινόμενο αναφέρεται και το 1178 π.Χ. και συγκεκριμένα στις 16 Απριλίου, στην Οδύσσεια του Ομήρου:

«…και ο ήλιος χάθηκε μέσα στον ουρανό και μία ανίερη ομίχλη κάλυψε τα πάντα».

Άλλη αναφορά που περιγράφει έκλειψη Ηλίου εκείνη του Αρχίλοχου για την ολική έκλειψη της 6ης Απριλίου 648 π.Χ.:

«Ο Δίας, ο πατέρας των Ολύμπιων Θεών, μετέτρεψε τη μέρα σε νύκτα κρύβοντας το φως του απαστράπτοντος ηλίου, και βαθύς φόβος κυρίευσε τους ανθρώπους».
Το 585 π.Χ. έχουμε την πρώτη πιθανή πρόβλεψη ηλιακής έκλειψης από τον Θαλή το Μιλήσιο, όπως την καταγράφει ο Ηρόδοτος. Η έκλειψη έγινε η αφορμή για την παύση των εχθροπραξιών ανάμεσα στους Μήδειους και τους Λήδειους.