Ήταν το 2021 όταν Μίλτος Τεντόγλου, μετά το χρυσό στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου στο Τορούν της Πολωνίας, είχε δηλώσει: «Όλα για μας φέτος ήταν πολύ δύσκολα. Όλα ήταν εναντίον μας. Η πολιτεία ήταν εναντίον μας, τα στάδια, όλοι άπαντες ήταν απέναντί μας. Ακόμα και τώρα δεν έχουμε κανέναν δίπλα μας κι έτσι έχουμε συνηθίζει γι’ αυτό κι εγώ έχω μάθει να μην τους υπολογίζω. Μόνοι μας είμαστε και κάνουμε ότι μπορούμε, μόνο έτσι μπορείς να πας μπροστά την δεδομένη στιγμή, γιατί λυπάμαι που το λέω αλλά αυτή τη στιγμή η Ελλάδα δεν λειτουργεί».

Ο προπονητής του Μίλτου, Γιώργο Πομάσκι, είχε δηλώσει το 2021: «Δε μας έχουν δώσει ούτε μια καραμέλα για να γίνει καλύτερος ο Μιλτος. Να’ ναι καλά τα 3 μαγειρεία σας στην Αγορά στην Καλαμάτα όπου πηγαίνουμε και παίρνουμε φαγητό». Αλλά και η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, η Ελληνίδα πρωταθλήτρια στα 35 χλμ. βάδην, η οποία τερμάτισε πρώτη σε 2 ώρες 47 λεπτά στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, και η Κατερίνα Στεφανίδη, η οποία κατέκτησε πριν λίγα 24ωρα το 4ο μετάλλιο της καριέρας της σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα έχουν μιλήσει για την απουσία της Πολιτείας. Η Αντιγόνη, μια κοπέλα πρότυπο που εργαζόταν στην οικογενειακή ταβέρνα, σερβίροντας, ενώ στα διαλείμματα προπονούταν. Όταν ρωτήθηκε η μητέρα της αν είχε κάποια στήριξη από την Πολιτεία, εκείνη γέλασε. «Η μόνη στήριξη που είχε ήταν που κάποτε ένας δήμαρχος με δικά του λεφτά της αγόρασε δύο ζευγάρια παπούτσια».

Ο ασκός του Αιόλου για την απουσία στήριξης από την Πολιτεία άνοιξε πέρυσι, το 2021, με τον πρωταθλητή των κρίκων, Λευτέρη Πετρούνια, μετά από μία ακόμα διάκρισή του, να αποκαλύπτει ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι συναθλητές του ήταν επτά μήνες απλήρωτοι, διευκρινίζοντας ότι εκείνος έχει την τύχη να έχει χορηγούς αλλά όχι οι συνάδελφοί του.

Ακολούθησε ο χρυσός ολυμπιονίκης στην κωπηλασία Στέφανος Ντούσκος, που είχε δηλώσει ότι είχε τη στήριξη του σωματείου του, της οικογένειάς του και της Ομοσπονδίας, αλλά όχι της Πολιτείας.  Όπως είπε, έκανε αμέτρητες ώρες προπονήσεων επί πολλά χρόνια -μένει 330 ημέρες το χρόνο κλεισμένος στο ολυμπιακό κωπηλατοδρόμιο του Σχοινιά- για να πετύχει ένα μεγάλο στόχο και να φτάσει εκεί που θέλει.

Ο αθλητής της άρσης βαρών, Θοδωρής Ιακωβίδης, από το Τόκιο, το 2021, ανακοίνωσε την απόφασή του να βάλει τέλος στην καριέρα του στην Εθνική ομάδα, λέγοντας: «Συγγνώμη αν κάποιοι νομίζουν ότι το βάζω στα πόδια αλλά έχω κουραστεί πολύ και δεν αντέχω άλλο αυτή την κατάσταση. Είναι πολύ λυπητερό να ντρέπεσαι να πας στον φυσιοθεραπευτή γιατί δεν σου παίρνει λεφτά, επειδή ξέρει την κατάσταση σου. Θέλω να σταματήσω, θέλω να ηρεμήσω και το μόνο που θέλω αυτή τη στιγμή είναι να γυρίσω στους δικούς μου, την οικογένεια μου, τους φίλους μου, να τους αγκαλιάσω και να τους πω ένα μεγάλο ευχαριστώ και ότι ήταν το κίνητρο μου για να συνεχίσω όλα αυτά τα χρόνια».

Κι είναι πολλοί ακόμα. Είναι παιδιά που ξεκίνησαν να εργάζονται σκληρά πάνω σ’ αυτό που αγαπούν από μικρή ηλικία, με τους γονείς τους να δίνουν τα πάντα για εκείνα. Όπως ο Απόστολος Χρήστου, ο «χάλκινος» Πρωταθλητής Ευρώπης στο Καζάν το 2021 στα 100μ. ύπτιο και «ασημένιος» στη Ρώμη πριν λίγες ώρες, στο ίδιο αγώνισμα. Οι διεθνείς του επιτυχίες του ξεκινούν από το 2013, όταν σε ηλικία 16 ετών κατέκτησε στο Πόζναν το χάλκινο στα 50μ. ύπτιο. Ο πατέρας του, εργολάβος οικοδομών στο επάγγελμα, εγκατέλειψε κάθε επαγγελματική δραστηριότητα για να στηρίξει τον γιο του. Το SDNA, σε ρεπορτάζ της Αργυρώς Γιανουδάκη, έχει καταγράψει με λεπτομέρειες τα κόστη που πληρώνει ένας γονιός από την πρώτη μέρα που θα γράψει το παιδί του σε ένα κολυμβητήριο έως τα 16 που θα κάνει πρωταθλητισμό σε υψηλό επίπεδο. Ένας γονιός έχει διαθέσει για το παιδί του περίπου 15.000 από τη ώρα που θα μπει για πρώτη φορά σε κολυμβητήριο έως τα 16 του χρόνια -τα σίγουρα έξοδα-. Αυτό το ποσό, η ελληνική Πολιτεία το δίνει σε περίπτωση κατάκτηση 6ης θέσης σε Ολυμπιακούς Αγώνες, 4ης σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ή 3ης σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα…

Σε ειδική συνεδρίαση στην αίθουσα της Ολομέλειας η Βουλή τίμησε τους Έλληνες Ολυμπιονίκες του Τόκιο το 2021, οι οποίοι απηύθηναν έκκληση στην Πολιτεία να στηρίξει τον ελληνικό αθλητισμό. «Απευθύνω έκκληση σε άπαντες να στηρίξουν τον αθλητισμό, όλα τα παιδιά που βλέπετε εδώ σήμερα κόβουμε τα χέρια μας, σπάμε τα πόδια μας, ξεπερνάμε τον εαυτό μας καθημερινά… Χρειαζόμαστε περισσότερη στήριξη σε όλη την 4ετία κι όχι μόνον όταν πλησιάζουμε στους αγώνες», επεσήμανε ο Λευτέρης Πετρούνιας.

«Στηρίζουμε έμπρακτα τα ερασιτεχνικά σωματεία και τους ερασιτέχνες αθλητές μας. Όχι στα λόγια. Εμείς δεν μιλάμε με ευχολόγια και άτοπες εξαγγελίες. Εμείς κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας! Κάνουμε πράξη την αθλητική μας μεταρρύθμιση» είχε τονίσει στη Βουλή, τον Μάιο του 2021, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης.

Στήριξη στα λόγια, φαίνεται, όταν τόσοι αθλητές από διαφορετικά πεδία, καταγγέλλουν απουσία της Πολιτείας στις προσπάθειές τους. Ο Πρωθυπουργός έσπευσε να συγχαρεί την Αντιγόνη, τον Μίλτο, τον Αντώνη. Αλλά τα χειροκροτήματα δεν είναι στήριξη…

Το ίδιο παρατηρείται και σε άλλους τομείς, όπου παιδιά διακρίνονται για τις επιδόσεις τους, όπως στο εκπαιδευτικό πεδίο,με γονείς να δίνουν τα πάντα για φροντιστήρια και μέσα που θα έπρεπε να είναι δωρεάν.