«Δεν θα σας αρέσει η ζωή εκτός ΕΕ» είπε χαρακτηριστικά η Solberg μιλώντας στην εφημερίδα Politico και απευθυνόμενη στους βρετανούς πολίτες που σε λίγες ημέρες θα κληθούν να αποφασίσουν για το αν θα αλλάξει ή όχι ο χάρτης της Ένωσης και μία μόλις ημέρα μετά τη δολοφονία της βουλευτού των Εργατικών, Joe Cox, από τον 52χρονο ακροδεξιό Thomas Meir.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ίδια η Νορβηγία βρίσκεται σε μια ειδική σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς, δεν αποτελεί μεν μέλος της και μετά από σχετικό απορριπτικό δημοψήφισμα που διενεργήθηκε στη χώρα το 1994 ωστόσο έχει πρόσβαση στα περισσότερα ευρωπαϊκά προϊόντα με τους ίδιους όρους των χωρών-μελών, ευρισκόμενη μετά από συμφωνία στον εναιαίο Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, αν και δεν έχει κανέναν λόγο στα θεσμικά όργανα της Ένωσης και δεν εκπροσωπείται σε κανένα της επίπεδο.

Σε αντάλλαγμα γι' αυτό η Νορβηγία είναι υποχρεωμένη να παρέχει ελεύθερη διακίνηση στους ευρωπαίους πολίτες εντασσόμενη και η ίδια στη ζώνη Σένγκεν.

Οι συγκεκριμένες όμως δηλώσεις της Erna Solberg δείχνουν να αποτελούν σημαντικό πλήγμα στους ισχυρισμούς των λεγόμενων ευρωσκεπτικιστών καθώς οι ίδιοι επικαλούνται την ημιανεξάρτητη αυτή σχέση της Νορβηγίας με την ΕΕ ως πρότυπη, προτείνοντας να περάσει και η Βρετανία σε ένα αντίστοιχο μοντέλο.

Όταν μάλιστα ερωτήθηκε η νορβηγίδα πρωθυπουργός για το αν πρέπει οι Βρετανοί να υιοθετήσουν την ίδια σχέση με την ΕΕ, απάντησε πως «αν το κάνουν η ζωή αυτή δεν θα τους αρέσει», προσθέτοντας πως η ίδια «δεν θα ήθελε» να συμβεί κάτι τέτοιο.

Π.Κ.