Ενδιαφέροντα στοιχεία προκύπτουν από μία φαινομενικά «αθώα» κοπή βασιλόπιτας από τον Πατριωτικό Ελληνικό Σύνδεσμο «Ελληνοκρατείν» στη Λάρισα, στοιχεία τα οποία ξεπερνούν το «θεϊκό σημάδι να πέσει το φλουρί στο κομμάτι της Αγίας Παρασκευής», την ώρα που από τις παρακάτω φωτογραφίες διαπιστώνεται ότι δεν τηρείται κανένα απολύτως μέτρο εν μέσω πανδημίας.

γράφει η Disinfaux Collective

«Σε ενθουσιώδες κλίμα, με πρόσωπα που έλαμπαν από χαρά και αισιοδοξία, χωρίς φόβο και φίμωτρα, και παρά την σκλαβιά που έχει η επιβάλει η νέα τάξη πραγμάτων στην Ελλάδα μας μέσω της σατανοκίνητης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας του αφορισμένου Κούλη, μέλη και φίλοι του Πατριωτικού Ελληνικού Συνδέσμου (Π.Ε.Σ.) – «Ελληνοκρατείν» συνήχθησαν στην κοπή της βασιλόπιτας, που πραγματοποιήθηκε σε πνευματικό κέντρο στην Λάρισα, όπου το παρών έδωσαν οι άξιες μοναχές αδελφή Αρσενία και αδελφή Χριστονύμφη της Ιεράς Μονής Αγίας Παρασκευής Λαρίσης του Πατρίου Εορτολογίου, οι οποίες κρατάνε ψηλά την σημαία της Ορθοδοξίας, και ο μοναχός Αλέξανδρος από την Ρωσία» αναφέρει σε ανάρτηση του ο Σύνδεσμος.

Άξιο σημασίας είναι ότι στη εκδήλωση το παρών έδωσε και ο πρώην Χρυσαυγίτης, Χάμος Αστέριος, ο οποίος είναι και πρόεδρος του Πατριωτικού Ελληνικου Συνδέσμου «Ελληνοκρατείν», και γνωστός για την παρουσία του σε φιέστες της ΧΑ στον Μελιγαλά -στο παρελθόν. Εξάλλου, το 2009 κατέβηκε και ως υποψήφιος βουλευτής με τη Χρυσή Αυγή.

Στον χαιρετισμό του, μάλιστα, ευχήθηκε: «καλή χρονιά, καλή Λευτεριά, καλή απαλλαγή από προδότες πολιτικούς, λοιμωξιολόγους, δημοσιογράφους της κακιάς ώρας, φίμωτρα, “εμβόλια” και άλλα συναφή», βγάζοντας φωτογραφίες με μοναχούς και μοναχές.

Ο Πατριωτικός Ελληνικός Σύνδεσμος «Ελληνοκρατείν» έχει εκφραστεί πολλές φορές για «μία νέα τάξη πραγμάτων», για την «επέτειο θανάτου του Ιωάννη Μεταξά», ενώ φαίνεται να έχει σχέσεις με τις τοπικές εκκλησιαστικές αρχές. Από τις αναρτήσεις του δεν λείπουν σχόλια περί «κομμουνιστών, αριστερών, ψευτοαναρχικών και λαθρομεταναστών», ενώ για το τελευταίο τάσσονται υπέρ του να φυλάει ο Στρατός τα σύνορα από τους «λαθρομετανάστες».

Η αγάπη για τη Χούντα και οι σκοτεινοί καιροί

Σε μία από τις αναρτήσεις τους χαρακτηρίζουν ως ηγέτες τους Ιωάννη Καποδίστρια, Ιωάννη Μεταξά και Γεώργιο Παπαδόπουλο, αναπαράγοντας ψευδείς ειδήσεις και θεωρίες συνωμοσίας:

«Η πλειοψηφία του Ελληνικού λαού αναπολεί τους τρεις μεγάλους Ηγέτες: τον ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ, τον ΙΩΑΝΝΗ ΜΕΤΑΞΑ και τον ΓΕΩΡΓΙΟ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ, οι οποίοι αναγέννησαν την Ελλάδα τόσο σε εθνικό επίπεδο, όσο σε ηθικό και οικονομικό και εύχεται να βρεθεί ένας παρόμοιος Ηγέτης, ο οποίος θα μας βγάλει από το τέλμα στο οποίο έχουμε πέσει. Οι τρεις όμως μεγάλοι Ηγέτες που αναφέραμε παραπάνω, πήγαν κόντρα στην σατανοκίνητη νέα τάξη πραγμάτων και εξοντώθηκαν. Ο Ιωάννης Καποδίστριας και ο Ιωάννης Μεταξάς δολοφονήθηκαν ύστερα από εντολή των Εγγλέζων και ο Γεώργιος Παπαδόπουλος φυλακίστηκε ύστερα από εντολή Αμερικανών και Σιωνιστών».

Το 2017 ο Σύνδεσμος είχε πραγματοποιήσει ανήμερα της 21ης Απριλίου «πανηγυρική» εκδήλωση για την «εθνοσωτήριο επανάσταση». Εκεί, ακούστηκαν και τα παρακάτω συνθήματα: «ΕΛΛΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ, ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ – ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ και ΔΟΞΑ ΚΑΙ ΤΙΜΗ ΣΤΟ ΝΙΚΟ ΝΤΕΡΤΙΛΗ», ενώ εκδηλώσεις από τους υποστηρικτές της Χούντας διεξάγονται, ανά διαστήματα, μέχρι και σήμερα από τον Σύνδεσμο.

Φυσικά, μέσα στις «πολεμικές» ανακοινώσεις τους διακρίνεται και ψευδοεπιστημονικός λόγος για την πανδημία, αλλά και για την ανάγκη «θρησκευτικής ελευθερίας» με αφορμή τα μέτρα που είχε επιβάλλει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για τη λειτουργία των εκκλησιών ενόψει Χριστουγέννων.

Πίσω στο 2020, σε ανάρτηση τους κάνουν σαφές το πολιτικό τους υπόβαθρο το οποίο εσωκλείεται στο «Έλληνες Χριστιανοί Ορθόδοξοι Πατριώτες-Εθνικιστές».

«Για όσους ανιστόρητους από τον εθνικιστικό χώρο σπεύσουν επιπολαίως να μάς χλευάσουν με το όρο «χριστιανούληδες», διευκρινίζουμε πως όχι μόνο δεν μάς ενοχλεί ή μάς υποτιμά κάτι τέτοιο, αλλ’ απεναντίας η πίστη μας στην Ορθόδοξη Εκκλησία είναι καύχημά μας. Ελλάς χωρίς Χριστό = αλυκή χωρίς αλάτι. Εννοείται πως ισχύει παράλληλα το «βόηθα με, Αϊ-Γιώργη!» «Κούνα κι εσύ τα χέρια σου!». Μόνο μοιρολατρία και αδράνεια δεν ταιριάζουν στους Έλληνες Χριστιανούς Ορθοδόξους Πατριώτες-Εθνικιστές. Είμαστε τέκνα Μαρτύρων και Ηρώων, που σφράγισαν με τους αγώνες τους μέχρι θανάτου τον ασίγαστο πόθο για Ελευθερία».

Ο Σύνδεσμος φαίνεται ότι διατηρεί σχέσεις με κινήματα για το «Μακεδονικό», σηκώνει ψηλά την υπόθεση Κατσίφα (με τη διοργάνωση μνημοσύνου στην Κακαβιά το 2019), ενώ βίντεο του 2011 αποτυπώνει μέλη του κινήματος να κάνουν πορεία στην πόλη της Κομοτηνής με αφορμή την επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης. Εθνικιστικές ομάδες όπως ο Σύνδεσμος έχουν πολλάκις πραγματοποιήσει πορείες σε πόλεις της Ελλάδας, όπως για παράδειγμα στη Φλώρινα και στη Θεσσαλονίκη για τη γενοκτονία των Ποντίων. Άλλες φορές, αρέσκεται σε παραστάσεις διαμαρτυρίας στον συνοριακό σταθμό των Ευζώνων, με ντοκουμέντα που ξεκινούν τουλάχιστον από το 2011 και φτάνουν μέχρι και σήμερα.

Η Χρυσή Αυγή, ο Μελιγαλάς και ο Σύνδεσμος «Ελληνοκρατείν»

Στις 15 Σεπτεμβρίου 2013, λίγες ημέρες πριν από τη δολοφονία Φύσσα στο Κερατσίνι, εκατοντάδες μέλη της εγκληματικής οργάνωσης εμφανίστηκαν με στρατιωτικό βηματισμό στον Μελιγαλά Μεσσηνίας. Με τα υβριστικά τους συνθήματα κατά των υπόλοιπων πολιτικών κομμάτων και προπηλακισμούς εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης μετέτρεψαν το μνημόσυνο για τα θύματα της Πηγάδας Μελιγαλά σε γιορτή μίσους.

Εκεί παρευρέθηκε ο Αστέριος Χάμος, ανεξάρτητος υποψήφιος βουλευτής με τη στήριξη της Χρυσής Αυγής στη Λάρισα το 2009 και πρόεδρος της εθνικιστικής οργάνωσης Πατριωτικός Ελληνικός Σύνδεσμος «Ελληνοκρατείν».

(Δεξιά) Ο Αστέριος Χάμος στον Μελιγαλά

 

Δημοσίευμα της «Καθημερινής» έκανε λόγο για διαταραγμένες σχέσεις του Χάμου με την ηγεσία της Χρυσής Αυγής πίσω το 2013, οι οποίες προέκυψαν από την προσπάθεια του Προέδρου να καλέσει στη Λάρισα για ομιλία τον Αντώνη Ανδρουτσόπουλο, γνωστό και ως Περίανδρο. Όπως μεταφέρει το μέσο, η παρουσία του στον Μελιγαλά είχε ως αποτέλεσμα οι βουλευτές Γιώργος Γερμενής και Γιάννης Λαγός να τον γρονθοκοπήσουν υπό το βλέμμα άλλων μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Το περιστατικό περιγράφει λεπτομερώς σε τηλεφωνική του συνομιλία ο Γιώργος Τσακανίκας στον Σωτήρη Δεβελέκο αποκαλώντας τον Γερμενή με το ψευδώνυμο «Καιάδας». «Εγώ χάρηκα και τον Καιάδα πολύ φίλε», λέει ο Τσακανίκας και συνεχίζει: «Τον σκότωσε στο ξύλο ο Καιάδας. Του τράβηξε και ο Λαγός δυο μπουνίδια, αλλά ξέρεις ο Λαγός ρε φίλε πιστεύω απαξιεί να χτυπήσει σε τέτοια φάση ρε παιδί μου. Τον έκραξε, τον έκραξε, του έριξε και μια δύο. Ο Καιάδας μαλ… τον είχε ξαπλώσει από τις μπουνιές και του πάταγε το κεφάλι κάτω. Έτσι, ΤΑΠ- ΤΑΠ- ΤΑΠ- ΤΑΠ». «Καλά του ‘κανε γιατί είναι σκουλήκι αυτός», απαντά ο Δεβελέκος. «Και μπράβο του, έτσι λίγο να θυμηθεί και τα παλιά ο Καιάδας. Ξέρεις…» συμπληρώνει ο Τσακανίκας. Στην ίδια συνομιλία ο Τσακανίκας λέει πως οι άλλοι βουλευτές «στα μπαχαλα δεν μιλάγαν καθόλου» και ότι ο Ηλίας Κασιδιάρης «είχε πεθάνει στα γέλια με όλη τη φάση».

Λίγο διάστημα μετά, ο Χάμος δημοσίευσε στο Διαδίκτυο φωτογραφίες από τη νοσηλεία του στο νοσοκομείο της Καλαμάτας και ανέφερε στο ιστολόγιο του Πατριωτικού Ελληνικού Συνδέσμου ότι κατέθεσε μήνυση κατά των Γερμενή και Λαγού.

Ο Γερμενής είχε ερωτηθεί και στο δικαστήριο της ΧΑ σχετικά με το περιστατικό:

Νωρίτερα από το παραπάνω περιστατικό, ο Χάμος φαίνεται ότι ήταν ιδιαίτερα δραστήριος στους κόλπους της Χρυσής Αυγής με ομιλίες εκ μέρους της εγκληματικής οργάνωσης στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, ήταν κατηγορούμενος για επεισόδια σε συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής στη Λάρισα, όπως σύμφωνα με το τότε κατηγορητήριο στις 18 Απριλίου 2010 χρησιμοποίησαν μαζί με άλλα μέλη της Χρυσής Αυγής σκυλιά πιτ-μπουλ κατά αστυνομικών, τα οποία πιθανότατα προορίζονταν για την αντιφασιστική συγκέντρωση που λάμβανε χώρα στο σημείο.

Το βήμα στον Περίανδρο…δύο χρόνια μετά

Αν και το πρώτο κάλεσμα του Χάμου προς τον Περίανδο δεν είχε ανταπόκριση, η εκδήλωση έγινε τελικά δύο χρόνια μετά, το 2015, όταν ο πρώην υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής, συμμετέχοντας ως ομιλητής σε εκδήλωση του ακροδεξιού Πατριωτικού Ελληνικού Συνδέσμου, μιλούσε για τον παντοδύναμο αρχηγό της ναζιστικής οργάνωσης, Νίκο Μιχαλολιάκο, ο οποίος δίνει την εντολή των εγκληματικών ενεργειών.

Άξιο σημασίας είναι ότι ο πρόεδρος του Π.Ε.Σ έχει καλέσει αρκετούς ομιλητές στη Λάρισα: όπως τον Σάββα Χατζηπαρασκευά εκδότη του «Στόχου», τον Κώστα Πλεύρη, τον Σταύρο Λάλα πρώην εργαζόμενο των ΗΠΑ στην πρεσβεία της Αθήνας, τον Πετρόπουλο Ανδρέα πρώην αρχηγό του κόμματος ΕΛΕΚ, αλλά και πολλά μέλη ή υποψηφίους της Χρυσής Αυγής και άλλου είδους πατριωτικών ομάδων ανά την ελληνική επικράτεια.

Πέρα από τους χαιρετισμούς και τις παρουσίες σε διάφορες εκδηλώσεις, το ακροδεξιό δίκτυο φαίνεται ότι έχει διευρυμένες διαστάσεις.

Συγκεκριμένα, αθώο έκρινε το 2017, με τη σύμφωνη γνώμη τόσο του εισαγγελέα όσο και της προέδρου του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου της Κομοτηνής τον πρόεδρο του Πατριωτικού Ελληνικού Συνδέσμου Αστέριο Χάμο, μετά από δίκη που έγινε, με την κατηγορία «της διασποράς ψευδών ειδήσεων και φόβο προς τους κατοίκους της περιοχής».

Η υπόθεση αφορούσε στις προκηρύξεις που είχε ρίξει ο Σύνδεσμος, το 2015, μπροστά από το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής, αλλά και σε όλη την πόλη, με σκοπό να φύγει το προξενείο και είχε ως αποτέλεσμα να γίνει μήνυση από την εισαγγελία Κομοτηνής.

Συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορουμένου ήταν, ο Ηλίας Ηλιακόπουλος, δικηγόρος Αλεξανδρούπολης, πρώην στέλεχος της Χρυσής Αυγής, και φίλος του Συνδέσμου, όπως αποτυπώνεται παρακάτω και στις εκδηλώσεις στις οποίες έχει συμμετάσχει μαζί με τον Χάμο.

(Αριστερά) Εκδήλωση διαμαρτυρίας του ΠΕΣ στην Ξάνθη για το «ξεπούλημα» της, Δεκέμβριος 2017

 

Ένα στέλεχος που η Χρυσή Αυγή είχε θέσει στην πρώτη γραμμή, για να τον βάλει ακολούθως στον πάγο, ήταν ο δικηγόρος Ηλίας Ηλιακόπουλος. Η οργάνωση πρόβαλε με περηφάνια το βιογραφικό του Ηλιακόπουλου, ο οποίος τερμάτισε πολύ ψηλά (έκτος) με 43.581 σταυρούς.

Ωστόσο, ο Ηλιακόπουλος αποχώρησε λόγω διαφωνίας του με τον Μιχαλολιάκο, αφού μεταξύ άλλων δεν επιθυμούσε (ως δικηγόρος…) να υπογράψει την “δήλωση συνενοχής” στην εγκληματική οργάνωση που υπέβαλε η υπεράσπιση της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής στις ανακρίτριες.
Η ανάρτηση του το 2016: