Ο Φίλιπ Νάιτλυ, πολύπειρος πολεμικός ανταποκριτής, κορυφαίος ερευνητής, ένας από τους σημαντικότερους δημοσιογράφους του 20ου αιώνα, συγγραφέας βιβλίων που καθόρισαν τη ζωή μου, με πρώτο το «The First Casualty-From the Crimea to Kosovo: The War Correspondent as Hero, Propagandist and Myth Maker» (στην πρώτη έκδοση, η πιο πρόσφατη που έχω Αείναι εμπλουτισμένη και έχει τίτλο The First Casualty-From the Crimea to Iraq: The War Correspondent as Hero, Propagandist and Myth Maker). Για όποιον έχει εργαστεί σε πολεμικές ζώνες, αυτό το βιβλίο του Φίλιπ Νάιτλυ είναι εγχειρίδιο ζωής κι αλήθειας, ένας σημαντικός απολογισμός του πολέμου της δημοσιογραφίας εναντίον της εξουσίας, από το 1850 ως σήμερα (νικητής η εξουσία, προς το παρόν).
Είχα επικοινωνήσει μαζί του όταν πρωτοξεκίνησαν οι συνομιλίες για την συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, και με την απλότητα που τον διέκρινε δέχθηκε αμέσως να μου μιλήσει. Ήταν η εποχή που την Βενεζουέλα κυβερνούσε ο Τσάβες, στην Ουάσιγκτον χάρασσε εξωτερική πολιτική η Κοντολύσσα Ράις και δεν γνωρίζαμε πολλά για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Η εποχή που για πρώτη φορά απειλούνταν οι συναλλαγές στην παγκόσμια αγορά σε δολάρια (το 90%+ συνεχίζει να γίνεται σε δολάρια, ελέω και SWIFT) και πρωτοεμφανιζόταν η απειλή κοσμογονικών αλλαγών στην παγκόσμια οικονομία, που απειλούσαν το κυρίαρχο παγκόσμιο νόμισμα.
Μέσα σε όσα μου είπε πει, ήταν και τα ακόλουθα, που σήμερα αποκτούν ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον, όχι για την ιστορική τους αλήθεια αλλά για την πολύ εύκολη μεταφορά στο παρόν των βασικών γεωπολιτικών πραγματικοτήτων που περιγράφουν:
«Λάβετε υπ όψιν σας το εξής: το αμερικάνικο δολάριο εξασθενεί. Κάποτε το πιο επιθυμητό νόμισμα στον κόσμο, έχει πια χάσει τη λάμψη του. Όταν οι ΗΠΑ εγκατέλειψαν το πρότυπο του χρυσού επί προεδρίας Νίξον, για να διατηρήσουν την παγκόσμια εμπιστοσύνη στο νόμισμά τους στηρίχθηκαν στο γεγονός ότι η τιμή του πετρελαίου μετράται με δολάρια. Ως σήμερα, το σύστημα αυτό δούλεψε. Όμως, έγιναν κάποιες κινήσεις ώστε να πειστούν οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες να εμπορεύονται το πετρέλαιο σε άλλα νομίσματα, όπως λχ το ευρώ, εγκαταλείποντας το δολάριο. Κάτι τέτοιο θα είναι καταστροφικό για την αμερικάνικη οικονομία, εάν συμβεί.
Τρεις ήταν οι χώρες που ηγήθηκαν της εκστρατείας για το πετρο-ευρώ: Το Ιράκ, το Ιράν κι η Βενεζουέλα. Ξέρουμε τι συνέβη στο Ιράκ. Τώρα η Κοντολίζα Ράις δηλώνει ότι πρέπει να υπάρξει αλλαγή καθεστώτος στη Βενεζουέλα. Μάλλον θα αποτελεί σύμπτωση το γεγονός ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν αλλαγή καθεστώτος και στο Ιράν. Υπάρχει πιθανότητα η κουβέντα περί ατομικής βόμβας να είναι προπέτασμα καπνού για τα αληθινά κίνητρα της Ουάσιγκτον;».
Ποιές συρράξεις, σε ποιές χώρες, και σε ποιό βαθμό προσπάθειες ελέγχου ακολούθησαν διεθνώς δε χρειάζεται να το υπενθυμίσουμε.