Σε εφαρμογή πολλών περαιτέρω μέτρων για την αναχαίτιση της εξάπλωσης της πανδημίας προχωρά το μεγαλύτερο μέρος των Ευρωπαϊκών χωρών εξαιτίας των αρνητικών ρεκόρ, που καταγράφονται με σημαντική κλιμάκωση τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ σύμφωνα με τη δημοσίευση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), σε ολόκληρη την Ευρώπη παρατηρείται αύξηση του ποσοστού μετάδοσης του ιού κι όχι απλώς αύξηση των αναφερόμενων κρουσμάτων.

 

Γενικευμένη καραντίνα για Τσεχία και Ιρλανδία

Συγκεκριμένα, η Τσεχία ανακοίνωσε στις 22 Οκτωβρίου καθολικό λοκντάουν τουλάχιστον μέχρι τις 3 Νοεμβρίου αποτελώντας το δεύτερο ευρωπαϊκό κράτος που επιβάλλει ξανά γενικευμένη καραντίνα μετά την αντίστοιχη ανακοίνωση της Ιρλανδίας στις 19 Οκτωβρίου. Ο Τσέχος πρωθυπουργός τόνισε πως πρέπει να προφυλαχθεί το σύστημα υγείας από την έκρηξη των μολύνσεων των τελευταίων εβδομάδων και το ρεκόρ των 15.000 νέων κρουσμάτων μέσα σε ένα 24ωρο.

Σημειώνεται πως στην Ιρλανδία αυτή τη φορά τα σχολεία παραμένουν ανοιχτά, ενώ κλείνουν τα μη απαραίτητα καταστήματα λιανικής, με εστιατόρια και μπαρ να πωλούν μόνο πακέτα για το σπίτι.

 

Απαγόρευση κυκλοφορίας για Ευρωπαϊκές πόλεις

Από την άλλη, χώρες όπως η Ισπανία, η Γαλλία και η Ιταλία έχουν επιλέξει τη νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας αντί της πλήρους καραντίνας.

Συγκεκριμένα, η Ισπανία καταγράφει επίσης ραγδαία αύξηση κρουσμάτων με τον Υπουργό Υγείας της χώρας, Σαλβαδόρ Ίγια να δηλώνει πως αναμένονται να εφαρμοστούν άμεσα νέα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας σε επιβαρυμένες περιοχές όπως η Μαδρίτη και άλλες περιφέρειες, ενώ η Γρανάδα έχει ήδη ανακοινώσει την απαγόρευση κυκλοφορίας.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν Καστέξ ανακοίνωσε πως το μέτρο της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας που ίσχυε ήδη για 9 μεγάλες γαλλικές πόλεις, επεκτείνεται σε ακόμα 54 μητροπολιτικά κέντρα με διάρκεια 6 εβδομάδων.

Στην Ιταλία η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει ήδη από τις 22 Οκτωβρίου για το Μιλάνο, ενώ αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή στις 23 Οκτωβρίου για τη Νάπολη και τη Ρώμη, αφού η χώρα κατέγραψε καινούριο ρεκόρ με 16.079 επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα.

 

Η περίπτωση της Σουηδίας

Ωστόσο, η Σουηδία παρά τη συνεχή αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού ήδη από τα μέσα Σεπτεμβρίου εξακολουθεί να μην επιβάλλει υποχρεωτικά μέτρα, αποτελώντας τη μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που δε συνιστά τη χρήση μάσκας. Σημειώνεται, μάλιστα, πως τις τελευταίες μέρες χαλάρωσε περαιτέρω αρκετά από τα υπάρχοντα μέτρα της ανακοινώνοντας μόνο πιο αυστηρές συστάσεις, συνιστώντας -ήδη από την αρχή της πανδημίας- μία χώρα με τη δική της στρατηγική «κόντρα» στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές παραμέτρους για την αναχαίτιση της εξάπλωσης.

 

Υπενθυμίζεται πως, όσον αφορά στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης ανακοίνωσε στο διάγγελμα της Πέμπτης την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 00:30 εώς τις 5:00 για τις περιοχές κινδύνου επιπέδου 3 και 4, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται η Αττική και η Θεσσαλονίκη, καθώς και την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας και μάσκα παντού στις επικίνδυνες περιοχές