Τέσσερα χρόνια μετά την θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής, ο Δήμος Αθηναίων προετοιμάζει το σχέδιο ανέγερσης νέων νηπιαγωγείων. Φορέας υλοποίησης αρμόδιος για τις υποδομές των σχολικών μονάδων είναι ο εκάστοτε δήμος. Τον Δήμο Αθηναίων τον βρήκε η υποχρέωση εφαρμογής της δίχρονης προσχολικής αγωγής επί δημαρχίας Γιώργου Καμίνη, όπου, μέχρι την αποχώρησή του από τον δήμο, δεν προχώρησε ο σχεδιασμός. Τελικά, στις 22.3.2021 η Δημοτική Αρχή έφερε στο Δ.Σ. το σχέδιό της, που περιλαμβάνει 42 αίθουσες σε αδόμητα οικόπεδα, 16 αίθουσες σε αύλειους χώρους σχολείων και 26 αίθουσες που επιτάξανε από τα υπάρχοντα σχολεία.

Όπως καταγγέλλουν οι γονείς, το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει επίταξη αιθουσών, μετακινήσεις καθώς και στοίβαγμα νηπίων και μαθητών σε 25άρια τμήματα. Να σημειωθεί ότι το κόστος των αιθουσών αγγίζει τα 4,6 εκατ. ευρώ και σε αυτό περιλαμβάνεται η αγορά των κοντέινερ, η κατασκευή ή ανακατασκευή τουαλετών και η διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου με όργανα παιδικής χαράς.

«Η Δημαρχία Μπακογιάννη, που δε δίνει δεκάρα τσακιστή για τη στέγαση και τη μόρφωση των νηπίων, δεν εξασφάλισε ούτε μία αίθουσα και δεν εκπόνησε κανένα πρόγραμμα ενοικίασης ή ανέγερσης των πάνω από 120 αιθουσών που στοιχειωδώς απαιτούνται επιπλέον για τη λειτουργία του δίχρονου νηπιαγωγείου στο Δήμο της Αθήνας,  επιδίδεται σε συνεργασία με την Α΄Διεύθυνση μέσα στην πανδημία και με σχολεία κλειστά, σε συντονισμένη επιχείρηση παρουσίασης και επιβολής ενός τραγικού σχεδίου για τη δίχρονη προσχολική αγωγή που περιλαμβάνει περί τα 6Ο κοντέινερ που θα σπαρθούν σε 9 αδόμητα οικόπεδα όπως και αυλές Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων αλλά και την απόσπαση-επίταξη 26 αιθουσών από τα Δημοτικά σχολεία, αιθουσών απολύτως αναγκαίων για το εκπαιδευτικό έργο των Δημοτικών σχολείων και ακατάλληλων για χρήση από Νηπιαγωγεία» καταγγέλλει το Σύλλογος εκπαιδευτικών Π.Ε. «η Αθηνά», σε ανακοίνωσή του.

To σχέδιο  παρουσιάστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, και όπως καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί, αφορά αίθουσες τμημάτων Ένταξης, τάξεων Υποδοχής, εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του καθημερινού ωρολογίου προγράμματος και άλλων αναγκαίων χώρων, όπως προαύλια που χρησιμοποιούνται κι ως χώροι για τη Φυσική Αγωγή, «που επιτάσσονται  ερήμην των σχολικών μονάδων, των Δ/ντών των σχολείων και των συλλόγων διδασκόντων, έχοντας προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις στη σχολική κοινότητα, αφού εγείρονται σοβαρά ζητήματα στέρησης αναγκαίων χώρων στις σχολικές μονάδες αλλά και ζητήματα  ασφάλειας από την κοινή συνύπαρξη, είσοδο, αποχώρηση και προαυλισμό νηπίων και μαθητών του Δημοτικού, λόγω του υπάρχοντος σχεδιασμού των κτηριακών υποδομών» όπως τονίζουν

Παράλληλα, δεν έχει διευκρινιστεί εάν στις αίθουσες θα μπαίνουν 15 και όχι 25 παιδιά, καθώς ,σύμφωνα με τις προδιαγραφές του υπουργείου Παιδείας, εν μέσω πανδημίας αντιστοιχεί χώρος τουλάχιστον 1,5 τ.μ. ανά αίθουσα και 2,5 τ.μ. σε αύλειο χώρο και δεν φαίνεται να εξασφαλίζεται ο απαιτούμενος χώρος. Επίσης, δεν προσδιορίζεται ακόμη πού θα τοποθετηθούν οι τουαλέτες στα αδόμητα οικόπεδα, ούτε εάν θα προστεθούν νέες τουαλέτες στις υφιστάμενες σχολικές εγκαταστάσεις για να εξυπηρετούνται και τα παιδιά της δίχρονης προσχολικής αγωγής.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αθηναίων, ο γενικός γραμματέας Δήμου Αθηναίων Αλέξανδρος Τσιατσιάμης ανακοίνωσε ότι από τις 84 αίθουσες θα αξιοποιηθούν οι 57. Η δημοτική αρχή Μπακογιάννη δηλώνει ότι δεν προτίθεται να εκπονήσει σχέδιο για την ανέγερση νέων νηπιαγωγείων. «Εξαντλήσαμε όλες τις προηγούμενες επιλογές», δήλωσε ο Αλ. Τσιατσιάμης, ξεκαθαρίζοντας πως «δεν υπάρχει χρόνος την επόμενη διετία να κάνουμε απαλλοτριώσεις για να βρεθούν οικόπεδα και να γίνει η ανέγερση νέων νηπιαγωγείων».

Την έντονη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει προκαλέσει το σχέδιο του Δήμου Αθηναίων που φαίνεται πως καταρρέει νωρίς. Στο αίτημα για «οριστική λύση» στη στέγαση των νέων σχολικών μονάδων επέμεινε ο επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης» Νάσος Ηλιόπουλος. Την ίδια ώρα, έντονα ήταν τα πυρά και από τις άλλες παρατάξεις. Μαζί με τη διαμαρτυρία των γονέων για την αδιαφορία της δημοτικής αρχής να επιλύσει το ζήτημα, οι εκπαιδευτικοί εξέφρασαν τη δυσφορία τους για την επιλογή Μπακογιάννη «να στοιβάξει τα παιδιά σε κοντέινερ σε αυλές σχολείων». Ιδίως σε σχολεία που συστεγάζονται τα γυμνάσια και τα λύκεια και ο αύλειος χώρος είναι ήδη περιορισμένος. «Ετοιμάζετε τη νέα μικρή παραγκούπολη», διαμαρτυρήθηκαν οι εκπαιδευτικοί.