Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, τον Κυριάκο Μητσοτάκη συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, και ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον απόδημο Ελληνισμό Αντώνης Διαματάρης. Ακόμα, στις ΗΠΑ βρίσκεται ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται ο ΣΚΑΪ, στην ατζέντα του Κ. Μητσοτάκη βρίσκονται, μεταξύ άλλων και εκτός της Κλιματικής Αλλαγής, τα ελληνοτουρκικά, τα Δυτικά Βαλκάνια, το προσφυγικό, καθώς και το περίφημο πρόγραμμα της κυβέρνησής του για «μεταρρυθμίσεις» και προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Όπως αναφέρεται, ο Κ. Μητσοτάκης θα μιλήσει στην ειδική Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, με τις πληροφορίες που μεταφέρουν φιλοκυβερνητικά μέσα να τον θέλουν να επικεντρώνεται στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, «όπως η διάβρωση των μνημείων». Ακόμα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, αναμένεται να αναφερθεί στην ανάγκη ενίσχυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στη διαχείρηση απορριμάτων και στην πράσινη οικονομία.

Η ελληνική πρόταση για το κλίμα

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, την ελληνική πρόταση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στο περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά, παρουσίασε ο γγ Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνος Αραβώσης, σε ειδική εκδήλωση (Pre-Summit Event), στο πλαίσιο της 74ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. Στην εκδήλωση συμμετείχαν η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Η ελληνική πρωτοβουλία, η οποία υποστηρίζεται από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO) και την UNESCO, επελέγη από τον γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες (Antonio Guterres), μεταξύ των εμβληματικών προτάσεων της Συνόδου για την κλιματική αλλαγή.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η πρόταση στοχεύει στη λήψη μέτρων και τη δημιουργία μηχανισμών για την προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και των προσαρμοστικών δυνατοτήτων της, καθώς και την προώθηση της έρευνας και της εκπαίδευσης. Ο εμπνευστής της πρότασης και επισπεύδων εμπειρογνώμονας εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης είναι ο ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός.

Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν ως κεντρικό στόχο της ελληνικής αποστολής την πραγματοποίηση στην Αθήνα, τον προσεχή Μάιο, μεγάλης εκδήλωσης για το κλίμα, με προσκεκλημένους τον γγ του ΟΗΕ και άλλες προσωπικότητες από όλον τον κόσμο, «ιδιαίτερα από χώρες που στηρίζουν την ελληνική πρόταση».

Το πρόγραμμα του Κ. Μητσοτάκη

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το πρόγραμμα του πρωθυπουργού που αρχίζει την Δευτέρα έχει ως εξής:

  • Την Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου, o πρωθυπουργός θα απευθύνει ομιλία στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα. Την ίδια ημέρα θα λάβει μέρος στην εκδήλωση των προέδρων της Γαλλίας, της Κολομβίας και της Χιλής για το πρόβλημα της αποψίλωσης των δασών σε συνέχεια των πυρκαγιών του Αμαζονίου.
  • Την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου θα παραστεί στην έναρξη των εργασιών της 74ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (ΓΣΗΕ) ενώ επίσης θα λάβει μέρος στη συνεδρίαση του International Advisory Board (IAB) του Atlantic Council. Την ίδια ημέρα ο Κ. Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σε εκδήλωση της Goldman Sachs παρουσία επενδυτών.
  • Την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στο Global Business Forum του Bloomberg. Επίσης, ο Κ. Μητσοτάκης θα παραβρεθεί στο γεύμα που θα παραθέσει ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Ουίλμπορ Ρός παρουσία επενδυτών. Το ίδιο βράδυ θα απευθύνει ομιλία σε εκδήλωση της ομογένειας στην Αστόρια.
  • Την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ενώ θα είναι ο κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση του Council on Foreign Relations.
  • Την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός θα απευθύνει ομιλία στην ολομέλεια της 74ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Διμερείς συναντήσεις

Σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί, ο Κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί μεταξύ άλλων ηγετών με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ (24/9), τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (25/9), τον Πρωθυπουργό της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον (24/9) και της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι (26/9).

O Κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα (23/9) και τον πρωθυπουργό της Β.Μακεδονίας Ζόραν Ζάεβ (24/9), καθώς επίσης με τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεκσάνταρ Βούτσιτς (23/9), τον Πρόεδρο του Κοσόβου Χάσιμ Θάτσι (23/9) και την Πρόεδρο της Γεωργίας Σαλόμε Ζουραμπιτσβίλι (24/9).

Είναι επίσης προγραμματισμένες διμερείς επαφές του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Κολομβίας Ivan Duque Marquez (23/9), τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς (23/9) και τον Πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν (24/9).

Σημειώνεται ότι, όπως έχει ήδη συμφωνηθεί, ο Κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη (26/9). Την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί συνάντησή του με εκπροσώπους εβραϊκών οργανώσεων.

Στις 26/9 είναι προγραμματισμένη και η συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο καθώς και σειρά επαφών με παράγοντες της ομογένειας, χωρίς όμως να έχουν γίνει γνωστά τα ονόματα των ανθρώπων που θα συναντήσει.