Όπως μεταδίδει το Reuters, καταδικάστηκαν σε θάνατο τον Ιανουάριο για προδοσία και τρομοκρατία σε μια δίκη κεκλεισμένων των θυρών, κατηγορούμενοι ότι βοήθησαν πολιτοφυλακές να πολεμήσουν τον στρατό που κατέλαβε την εξουσία πέρυσι και εξαπέλυσε μια αιματηρή καταστολή των αντιπάλων του.

Ο στρατός δεν έχει πει πότε θα απαγχονισθούν, αλλά υπάρχουν εικασίες ότι οι εκτελέσεις επίκεινται.

Οι σχεδιαζόμενες εκτελέσεις έχουν καταδικαστεί έντονα στο εξωτερικό και δύο ειδικοί του ΟΗΕ τις χαρακτήρισαν «κακή προσπάθεια ενστάλαξης φόβου» στον λαό.

Αρκετές ξένες κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γαλλίας, καθώς και οργανώσεις για τα δικαιώματα επέκριναν σφοδρά τις προγραμματισμένες εκτελέσεις.

«Ο κόσμος δεν πρέπει να παραβλέπει το γεγονός ότι αυτές οι θανατικές ποινές επιβάλλονται στο πλαίσιο της στρατιωτικής δολοφονίας αμάχων σχεδόν καθημερινά στην εκτεταμένη και συστηματική επίθεση κατά του λαού της Μιανμάρ», δήλωσε ο Τομ Άντριους, Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Μιανμάρ.

Ο Πρωθυπουργός της Καμπότζης Χουν Σεν, πρόεδρος του Συνδέσμου Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), κάλεσε με επιστολή του αυτόν τον μήνα στον ηγέτη της χούντας Μιν Αούνγκ Χλάινγκ να μην πραγματοποιήσει τις εκτελέσεις,