Κλείσιμο της «ψαλίδας» μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας δείχνουν οι δημοσκοπήσεις που έρχονται τα τελευταία 24ωρα στη δημοσιότητα. 
 
Αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, κάνουν λόγο για «στροφή» της κοινής γνώμης και, με αφορμή τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, εκφράζουν αισιοδοξία τόσο για την έκβαση της διαδικασίας της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, όσο και για νέα εκλογική νίκη στην περίπτωση που αυτή αποβεί άκαρπη και η χώρα οδηγηθεί τελικά σε πρόωρες εθνικές εκλογές. 
 
Όπως αναφέρει το πρακτορείο, η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει ότι η κοινή γνώμη μπορεί να οδηγήσει τους αναποφάσιστους βουλευτές στο να στηρίξουν τελικά την υποψηφιότητα του Στ. Δήμα για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και ότι ακόμα και αν η χώρα οδηγηθεί σε πρόωρες κάλπες, θα καταφέρει να τις κερδίσει. 
 
Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ο οποίος δεν κατονομάζεται, με δήλωσή του στο Dow Jones Newswires δήλωσε ότι «υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να καταφέρουμε να εκλέξουμε Πρόεδρο, και είμαι ακόμα πιο βέβαιος τώρα ότι θα επανεκλεγούμε, αν δεν τα καταφέρουμε».

Στο 2,8%, από το 3,6% του Νοεμβρίου μειώνεται η διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. σε δημοσκόπηση της Κάπα Research, την οποία δημοσιεύει η εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής».


Στην πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται σε ποσοστό 25,5%, ενώ η Ν.Δ. στο 22,7%.

Το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί με 6,7%, το Ποτάμι με 6%, η «Χρυσή Αυγή» με 5,9% και το ΚΚΕ, με ποσοστό της τάξης του 5,8%.

Η ΔΗΜΑΡ, ως αυτόνομη οντότητα, καταγράφει αμελητέα ποσοστά και φαίνεται να συντρίβεται.

Το 57,8% ζητεί εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, ενώ Πρόεδρο από νέα Βουλή, μετά την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών επιθυμεί το 36,5% των ερωτηθέντων.

Σε ερώτηση εάν έχει αποφευχθεί ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από το ευρώ, το 59,1% των ερωτηθέντων απαντά αρνητικά, ενώ το 33,6% απαντά θετικά.
Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ, με 3,1% στην πρόθεση ψήφου και 4,2% στην εκτίμηση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, έναντι της Νέας Δημοκρατίας, δείχνει το εβδομαδιαίο βαρόμετρο της Metron Analysis, που δημοσιεύθηκε το Σάββατο στα «Παραπολιτικά».  

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 24,2% και η Ν.Δ. 21,1%. Τρίτο κόμμα έρχεται «Το Ποτάμι» με 6,8%. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 4,3%, η Χρυσή Αυγή με 4,1%, όπως και το ΚΚΕ με 4,1% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 2,5%. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ συγκεντρώνει 1,1%, «Άλλο κόμμα» 4,3%, «Λευκό ή άκυρο» 4,3%, «Αποχή» 6,4% και «Αναποφάσιστοι» 12,7%. Δεν απάντησε ένα 3% του δείγματος.

Στην εκτίμηση ψήφου μετά την αναγωγή επί των εγκύρων η διαφορά μεγαλώνει στις 4,2 ποσοστιαίες μονάδες. Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 32,8% και η Ν.Δ. 28,6%. Τρίτο κόμμα «Το Ποτάμι» με 9,2%. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 5,8%, η Χρυσή Αυγή με 5,6%, όπως και το ΚΚΕ με 5,6%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3,4% και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1,5%. «'Αλλο» κόμμα 6%.

Σε δημοσκόπηση της εταιρείας Interwiew για τον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής» η διαφορά των διαμορφώνεται σε 3% -από 3,1% της προηγούμενης μέτρησης- καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 28,6%, ενώ η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 25,6%. Στην τρίτη θέση το ΠΑΣΟΚ με 5,5%, το ΚΚΕ ακολουθεί με 4,6%, το Ποτάμι με 4,1% και η Χρυσή Αυγή με 3,9%. Κάτω από το όριο του 3% ΑΝ.ΕΛ. (με 2,2%) και η ΔΗΜΑΡ (με 1,3%). Το ποσοστό των αναποφάσιστων είναι 11%. 
 
Στην ίδια δημοσκόπηση, το 58% των ερωτηθέντων απαντά «Ναι/ Μάλλον ναι» στο ερώτημα για το αν οι πρόωρες κάλπες θέρους σε κίνδυνο της πορεία της χώρας, σε ποσοστό 40% ο Α. Σαμαράς θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός (έναντι 28% που συγκεντρώνει ο Α. Τσίπρας), ενώ για το πρόσωπο του υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας, Στ. Δήμα, το 52% έχει «Θετική/ Μάλλον Θετική» γνώμη και το 21% «Αρνητική/ Μάλλον αρνητική». 
 
Παράλληλα, σε δημοσκόπηση της Alco για το «Πρώτο Θέμα», ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου συγκεντρώνει 27,6%, με προβάδισμα 3,6 ποσοστιαίων μονάδων έναντι της ΝΔ που συγκεντρώνει ποσοστό 24%. Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 5,6%, το ΠΑΣΟΚ με 5%, το ΚΚΕ με 4,4% και το Ποτάμι με 4,1%. Στο 2,9% το ποσοστό των ΑΝ.ΕΛ.