Ενώ πλησιάζει η ημερομηνία της 8ης Δεκεμβρίου, κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του κρίσιμου Eurogroup, η τρόικα ζήτησε για άλλη μια φορά από την ελληνική πλευρά αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

 
Συγκεκριμένα ζητούν να μπουν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια στη ρύθμιση, καθώς και να μειωθεί ο αριθμός των δόσεων σε 72, υποστηρίζοντας ότι οι τωρινές προβλέψεις αυξάνουν το δημοσιονομικό κενό.

Προκειμένου να ισοσκελίσει το δημοσιονομικό κενό που υπολογίζει η τρόικα, ζητεί την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.

Επίσης πιέζει για κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού του 2015. Στο «πακέτο» αυτό περιλαμβάνεται η ενδεχόμενη αύξηση του συντελεστή 6,5% στον ΦΠΑ που επιβάλλεται σήμερα στη διαμονή σε ξενοδοχεία, εφημερίδες, βιβλία, περιοδικά , φάρμακα και εισιτήρια θεάτρου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μελετάται αύξηση του κατώτατου συντελεστή στο 8-9%.

Ακόμα ζητάει ισχυρή δέσμευση για μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού και για αλλαγές στην αγορά.

Όσον αφορά τα των συντάξεων ζητά να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό με παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να βρεθούν 2,5 δισ. από μειώσεις στις συντάξεις, αίτημα το οποίο θέτουν μετ'επιτάσεως από την αρχή της διαπραγμάτευσης. 

Οι προειδοποιήσεις για το «τέλος χρόνου» συνοδεύονται από επισημάνσεις από τις ίδιες πηγές της τρόικας ότι το ενδεχόμενο να τελειώσει το ισχύον πρόγραμμα ( στις 31 Δεκεμβρίου) χωρίς να έχει κλείσει ο έλεγχος αποτελεί «πραγματικό κίνδυνο» για την χώρα.

Παράλληλα, πηγές της τρόικας ξεκαθαρίζουν ότι «η τρέχουσα αξιολόγηση πρέπει να τελειώσει πριν  ληφθούν οι αποφάσεις για το επόμενο βήμα, που θα πρέπει να είναι η πιστοληπτική γραμμή ECCL. Οι θεσμοί της ΕΕ απαιτούν ότι θα πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση»  πρώτα και υπό αυτό το πρίσμα «θεωρούν ότι η συνάντηση στο Παρίσι χρήσιμη». 

Με τη φράση «πολλά γίνονται» απάντησε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης στις ερωτήσεις δημοσιογράφων για το ενδεχόμενο αύξησης του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ, μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό και τον αντίπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο.
 
Μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Βενιζέλος δεν έκανε δηλώσεις.

Πιέζει και ο Μοσκοβισί

Να πάρει γρήγορα τα απαραίτητα μέτρα που θα της επιτρέψουν να ολοκληρώσει σύντομα το πρόγραμμα προσαρμογής κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, προσθέτοντας ότι η Κομισιόν επιδιώκει το συντονισμό του βηματισμού της τρόικας και της ελληνικής κυβέρνησης.
 
«Η Επιτροπή επιθυμεί να βρεθεί ένας βηματισμός που θα επιτρέψει στην τρόικα να επιστρέψει γρήγορα και στην ελληνική κυβέρνηση να πάρει γρήγορα τα απαραίτητα μέτρα που θα της επιτρέψουν να ολοκληρώσει σύντομα το πρόγραμμα προσαρμογής» ανέφερε ο κ. Μοσκοβισί.
 
Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι συζητήσεις ανάμεσα στην τρόικα και την ελληνική κυβέρνηση βρίσκονται στο «σωστό δρόμο» και εκτίμησε ότι υπάρχει «μεγαλύτερη σύγκλιση».
Συγκεκριμένα, επισήμανε τη βούληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να βρεθεί ένας βηματισμός που θα επιτρέψει στην τρόικα να επιστρέψει γρήγορα στην Αθήνα και να ολοκληρωθεί σύντομα το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής.
 
Ο κ. Μοσκοβισί ανέφερε ότι συνεχίζονται εντατικά οι διαβουλεύσεις για το θέμα της Ελλάδας και πρόσθεσε πως προς τον σκοπό αυτό συνομίλησε χθες, Πέμπτη, με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.
 
Σύμφωνα με το γάλλο επίτροπο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται εντατικά για να υπάρξει σύγκλιση και πρόσθεσε ότι στόχος είναι η λήψη των αναγκαίων αποφάσεων το συντομότερο δυνατό, καθώς πλησιάζει η 8η Δεκεμβρίου που θα συνεδριάσει το Eurogroup για την Ελλάδα.
 
Η επίσημη επίσκεψη του Πιερ Μοσκοβισί στην Ελλάδα αναμένεται να γίνει μόλις ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα.