Οι προσδοκίες για τα αποτελέσματά της Συνόδου έχουν μετριαστεί από κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους, την ώρα που το κόστος δανεισμού της Ισπανίας και Ιταλίας συνεχίζει την ανοδική του πορεία.

Τόσο το Παρίσι, όσο και η Μαδρίτη με τη Ρώμη αναμένεται να ασκήσουν πιέσεις στη Γερμανία να εξετάσει άμεσα μέτρα για τη στήριξη των κρατών-μελών που πολιορκούνται από τις αγορές, καθώς και μακροπρόθεσμα μέτρα όπως τη κοινή έκδοση χρέους.

Τι δήλωσαν οι ευρωπαίοι ηγέτες κατά την προσέλευσή τους στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες:

«Πρόκειται για μια συνάντηση στην οποία θα υιοθετήσουμε σημαντικά μέτρα για την ανάπτυξη και την εργασία. Οι άνθρωποι στις χώρες μας ανησυχούν για το παρόν και φοβούνται για το μέλλον. Περιμένουν από εμάς να δώσουμε ένα σαφές μήνυμα για το τι δρόμο πρόκειται ν’ ακολουθήσουμε, για το τι θέλουμε να πετύχουμε και πως θα το πραγματοποιήσουμε…», δήλωσε κατά την άφιξή του στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών ο πρόεδρος της Ε.Ε. Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

 

«Το να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη στο νόμισμα μας αποτελεί αίτημα για σταθερότητα και για μια βιώσιμη μελλοντική προοπτική. Γι’ αυτό, τόσο η δουλειά μας στους τομείς της ανάπτυξης και της εργασίας και η οπτική μας για το μέλλον της οικονομικής και νομισματικής ένωσης είναι πολύ κρίσιμες σ’ αυτήν την φάση», επεσήμανε ο κ. Ρομπάι.

Την ίδια στιγμή η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκέλα Μέρκελ,  δήλωσε πως ελπίζει να επιτευχθεί συμφωνία στο πακέτο της ανάπτυξης και να δοθεί «ένα σημαντικό μήνυμα –σε συνδυασμό με το δημοσιονομικό πακέτο- ότι, από τη μια μεριά προφανώς χρειαζόμαστε σταθερούς προϋπολογισμούς και από την άλλη, ανάπτυξη και θέσεις εργασίας».

 

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ζήτησε να ληφθούν γρήγορα αποφάσεις για να βοηθηθούν χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία που αντιμετωπίζουν πιέσεις στις αγορές.
 

 

«Θα ήθελα πολύ γρήγορες αποφάσεις για τις χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στις αγορές, ακόμη και αν έχουν κάνει σημαντικές προσπάθειες για να διορθώσουν τα δημοσιονομικά τους» είπε ο Ολάντ κατά την άφιξή του στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών.

 

Σύμφωνα με τον Ολάντ οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει επίσης να δώσουν υπόσταση σε «έναν αποτελεσματικό και γρήγορο μηχανισμό στήριξης και σταθεροποίησης».