Με σφοδρά πυρά αλλά και προσβλητικές αναφορές απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στη Βουλή κατά την συζήτηση και την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2021, κατηγορώντας μάλιστα την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πως «άφησε τον δημόσιο πλούτο με 5 δισ. ευρώ λιγότερα». Η αναφορά του αυτή πλαισίωσε την «ανακοίνωση» πως πρόσφατα τα δεδομένα του ΑΕΠ για την περίοδο 2015-2018 αναθεωρήθηκαν, εξέλιξη για την οποία μίλησε και ο Γιάνης Βαρουφάκης κατά την τοποθέτησή του, κατηγορώντας με την σειρά του τη σημερινή κυβέρνηση πως προχωράει στην εν λόγω αναθεώρηση.
«Η απάντησή μας είναι η νέα αξιοπιστία της οικονομίας. Από τότε άνοιξε ο δρόμος του ευνοϊκού δανεισμού. Σας ακούγαμε να μιλάτε για “ύφεση Μητσοτάκη” και να επικαλείστε προσωρινά στοιχεία του δ’ τριμήνου του ’19 και α’ του ’20 για να ισχυριστείτε το παράλογο ότι η χώρα βρισκόταν σε ύφεση πριν χτυπήσει ο κορονοϊός. Είναι παντελώς ανακριβές και δεν είχατε το θάρρος να πείτε μια συγγνώμη για όσα λέγατε. Αυτή είναι λοιπόν η εθνική ήττα της χώρας, προϊόν των δικών σας χειρισμών το α’ εξάμηνο του ’15» υποστήριξε ο Κ. Μητσοτάκης.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως η κυβέρνησή του προχώρησε στη «θωράκιση του ΕΣΥ με περισσότερες από 7.000 προσλήψεις έως σήμερα και την αύξηση του αριθμού των ΜΕΘ σε 1.322». Ακόμα, αναφέρθηκε στους 500.000 δικαιούχους «που είδαν το Δεκέμβριο να διπλασιάζεται το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ή τους συνταξιούχους που εισέπραξαν τα αναδρομικά τους και την επιστρεπτέα προκαταβολή που έλαβαν δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανακοίνωσε πως για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο θα ισχύσει έκπτωση κατά 80% του ενοικίου επιχειρήσεων λιανεμπορίου και εστίασης που παραμένουν κλειστές με εντολή του κράτους, χωρίς ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες για την αποζημίωση των ιδιοκτητών. Ακόμα, ανέφερε πως παραμένει κατώτατο όριο ενίσχυσης τα 1.000 ευρώ για επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες που παρουσιάζουν πτώση τζίρου, αναφορικά με την επιστρεπτέα προκαταβολή.
Σε άλλο σημείο σημείωσε πως «οι επιλογές μας για το 2021 ενισχύουν τις εφεδρείες κατά της πανδημίας με επιπλέον 7,5 δισ. ευρώ. Στη συνέχεια, επεκτείνουν τις φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις για να τονωθεί η ζήτηση, οι επενδύσεις και η απασχόληση και προωθεί την επανεκκίνηση της οικονομίας, αξιοποιώντας το σύνολο των εγχώριων και ευρωπαϊκών πόρων». Ανέφερε δε ότι αποτελεί μια εξίσωση με πολλούς αγνώστους, διότι η εκτέλεσή του συναρτάται από την ακριβή διάρκεια της πανδημίας. Και συμπλήρωσε ότι εάν δεν υπήρχαν τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση από τον περασμένο Μάρτιο – ύψους 23,2 δισ. ευρώ – τα αποτελέσματα θα ήταν αρνητικά για τις επιχειρήσεις και τις θέσεις εργασίας.
«Η μείωση των ανισοτήτων είναι κεντρική επιλογή αυτής της παράτασης» υποστήριξε σε άλλο σημείο της ομιλίας του, συμπληρώνοντας μάλιστα πως «είναι μια δυναμική εξίσωση, η εκτέλεσή του συναρτάται από την πορεία της υγειονομικής κρίσης, ενώ ο αναπτυξιακός προσδιορισμό εξαρτάται από την έξοδο από αυτή. Αποτελεί μέρος της ευέλικτης πολιτικής που ακολούθησε η κυβέρνηση μέχρι τώρα. Χωρίς τις πρωτοβουλίες του 2020 το 2021 θα είχε ξεκινήσει με πολύ βαθύτερη ύφεση και με λιγότερες θέσεις εργασίας».
Αθλιότητες σε Φίλη και Τσακαλώτο
Αξίζει να αναφερθεί πως κατά την τοποθέτησή του που κινήθηκε σε υψηλούς τόνους, ο Κ. Μητσοτάκης επεφύλαξε υποτιμητικά σχόλια για δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Συγκεκριμένα, σε σημείο της ομιλίας του κατά το οποίο εκθείαζε τη Συμφωνία των Πρεσπών, υπήρξε από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντίδραση, προφανώς για το κρεσέντο εμπορίου πατριωτισμού και χυδαιότητας που έλαβε χώρα από την πλευρά του κόμματός του και πλήθους στελεχών του.
Ανάμεσα στους αντιδρώντες ήταν και ο πρώην υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, με τον Κ. Μητσοτάκη να σπεύδει να τον καλέσει «φορέστε τη μάσκα σας, κύριε Φίλη, είστε και ευπαθής», προκαλώντας ακόμα πιο έντονες αντιδράσεις με το μικροπρεπές σχόλιό του.
Σχόλιο το οποίο μάλλον του άρεσε, αφού στη συνέχεια το απηύθυνε και προς τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, όταν παρουσίαζε πίνακα με τον δανεισμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη και τα «ιστορικά χαμηλά επιτόκια». Στην αντίδραση του πρώην υπουργού Οικονομικών, ο πρωθυπουργός του απάντησε «γιατί εκνευρίζεστε, βγήκε η μάσκα σας και είστε υγειονομικά επικίνδυνος».
«Επιχείρηση ελευθερία» το εμβολιαστικό πρόγραμμα
Κομβική αναφορά στην τοποθέτηση του Κ. Μητσοτάκη είχε το ζήτημα του εμβολιασμού και το εμβολιαστικό πρόγραμμα, με τον ίδιο να αναφέρει πως τα μέτρα προστασίας και η μάσκα θα παραμείνουν σε ισχύ και μετά τον εμβολιασμό. Παράλληλα ανακοίνωση και μία «εθνική εκστρατεία» και όχι καμπάνια για τον εμβολιασμό, δίνοντάς της μάλιστα το όνομα «Ελευθερία», καλώντας τα κόμματα να την στηρίξουν.
«Προωθούνται οι τομές εκείνες που θα φέρουν ξανά τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης», εκτίμησε, τονίζοντας πως «το εμβόλιο είναι το σύνορο ανάμεσα στον επίλογο της πανδημίας και τον πρόλογο της μετά-covid εποχής και σ’ αυτές τις συνθήκες είναι προσαρμοσμένος ο προϋπολογισμός. Ο οποίος συντάχθηκε κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες, με αβέβαια στοιχεία και το τέλος της κρίσης άγνωστο, αλλά είναι σαφής και ειλικρινής».
Εξοπλισμοί και προσλήψεις στον στρατό
Πανηγυρικό τόνο έδωσε στην ομιλία του και όταν αναφέρθηκε στην αγορά εξοπλισμών από τη Γαλλία, και σε προσλήψεις στρατιωτικών, ανακοινώνοντας πως τις επόμενες ημέρες θα ψηφιστεί στη Βουλή η συμφωνία για την παραλαβή 18 μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale, υπερηφανευόμενος για την έκρηξη εξοπλιστικών δαπανών.
«Λυπάμαι που το κόμμα σας, όταν μάλιστα έρχεστε και μας λέτε να είμαστε αυστηρότεροι με την Τουρκία δεν ψηφίζει αυτά τα κονδύλια. Δεν υποστηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση κόντρα στην παράδοση της Βουλής την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία. Επικράτησαν στον ΣΥΡΙΖΑ οι αριστερές φωνές; Από τη μία τσαμπουκάς πατριωτικός και από την άλλη απών από το εθνικό μέτωπο; Πατριωτισμός με ξένα κόλυβα έτσι λέγεται αυτό» είπε προς την αντιπολίτευση ο Κ. Μητσοτάκης.
«Ποτέ άλλοτε ένα τόσο σύνθετο και σημαντικό εξοπλιστικό πρόγραμμα δεν έχει εκτελεστεί τόσο σύντομα κι αποτελεσματικά» υποστήριξε, αναφέροντας ακόμα ότι θα προχωρήσει η προμήθεια φρεγατών, drones, η αναβάθμιση των F16, η προμήθεια σύγχρονου εξοπλισμού για τις Ένοπλες Δυνάμεις και η πρόσληψη 15.000 επαγγελματιών όλων των ειδικοτήτων σε βάθος 5ετίας.
Έκανε λόγο για «συγκεκριμένες προβλέψεις στο φετινό προϋπολογισμό, σχεδόν 5,5 δισ. για την Εθνική Άμυνα, αυξημένες κατά 57% σε σχέση με το 2019». Και κατηγόρησε πάλι τον ΣΥΡΙΖΑ πως «δεν έχει θάρρος να ψηφίσει αυτά τα κονδύλια, δεν τα υποστηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση. Ποια εξήγηση δίνετε γι’ αυτό; Επικράτησαν στον ΣΥΡΙΖΑ οι αριστερές φωνές; Από τη μία πατριωτικός τσαμπουκάς κι από την άλλη αδράνεια ως προς τη στήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων; Υποκριτικά δηλώνετε παρών και όμως είστε απών από το εθνικό μέτωπο; Πατριωτισμός με ξένα κόλλυβα λέγεται αυτό!», επισήμανε.
Παράλληλα αναφέρθηκε σε μία «νέα μεγάλη επένδυση στο χώρο της ηλεκτροκίνησης» που αναμένεται να ανακοινωθεί την Τετάρτη, χαρακτηρίζοντας την ως «τολμηρό βήμα για μετασχηματισμό της εθνικής οικονομίας» τον προϋπολογισμό, και τονίζοντας ότι «έχει έρθει πια η ώρα η χώρα να αποκτήσει ένα μακρόπνοο, σαφές παραγωγικό μοντέλο που θα την καταστήσει ανταγωνιστική και θα δημιουργήσει νέο πλούτο που θα μοιραστεί ισότιμα σε όλους».
Κουνάει το δάχτυλο και για τα εθνικά
«Απαντήσεις» επιχείρησε να δώσει και για την κριτική που δέχθηκε για τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής που ήταν αποκαρδιωτικά για τη χώρα μας, απορρίπτοντας την μομφή της αντιπολίτευσης περί εθνικής ήττας, και κάνοντας λόγο για «βήματα προόδου» και αναφορές κατά Τουρκίας που δεν έχουν προηγούμενο από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον Α. Τσίπρα για ανευθυνότητα, και υποστήριξε στις αναφορές του πως «οι αποφάσεις που αποτυπώνονται στα συμπεράσματα είναι σαφέστερες από ποτέ και υπέρ των δικαίων Ελλάδας και Κύπρου». Ωστόσο, φρόντισε και ο ίδιος να προσθέσει πως στις Συνόδους Κορυφής «δεν επικρατούν ποτέ οι εθνικές επιλογές με τρόπο απόλυτο, αλλά η κοινή συνισταμένη των προτεραιοτήτων του συνόλου των κρατών για αυτό και η ευρωπαϊκή πολιτική διαμορφώνεται με αργούς ρυθμούς».
«Η πίεση προς την Τουρκία σταδιακά αυξάνει. Χθες οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την εφαρμογή σημαντικών κυρώσεων κατά της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας. Χαιρετίζουμε ως μέλος του ΝΑΤΟ αυτή την απόφαση. Δεν διέφυγε της προσοχής του κ. Ερντογάν ότι η Τουρκία είναι όλο και πιο απομονωμένη» υποστήριξε ο πρωθυπουργός.
Στη συνέχεια επανέλαβε αναφορές των προηγούμενων ημερών πως «οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός, το έχει πει τουλάχιστον δέκα φορές. Κεντρικός σκοπός είναι να αποκατασταθεί ο δίαυλος επικοινωνίας, να πέσουν οι τόνοι, η απειλή κυρώσεων είναι αυτή που μπορεί να οδηγήσει την Τουρκία, με τα δικά της βήματα σε μια αλλαγή συμπεριφοράς».
Ακόμα ένα τραγελαφικό σημείο της ομιλίας του ήταν όταν κατηγόρησε τον Α. Τσίπρα για λάθος αναφορές αναφορικά με ταξίδι του στην Γερμανία, υποστηρίζοντας πως στο Βερολίνο βρέθηκε το 2019 και όχι το 2020. «Μου έκανε εντύπωση που είπατε ότι δήθεν δεν χειρίστηκα καλά τη σχέση μας με τη Γερμανία. Το 2019 πήγα στο Βερολίνο κύριε Τσίπρα όχι το 2020. Τι άλλο να σας πω; Τα λόγια δεν περιγράφουν τον βαθμό ανευθυνότητάς σας. Εάν απολύσετε τους λογογράφους σας εγγυώμαι ότι θα ενταχθούν στο ταμείο σε στήριξη», κάτι που δεν ισχύει, με τον twitter να τον κατακρίνει αυστηρά για την αναφορά του. Για του λόγου το αληθές, το ρεπορτάζ του Euronews από τις 9 Μαρτίου: