Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναγκάστηκε μετά το θόρυβο να δώσει εντολή για παύση των εργασιών, ωστόσο όπως σημειώνει ο δήμαρχος Μήλου δεν είναι η μοναδική άδεια που έχει δοθεί στην περιοχή.

Συγκεκριμένα ο κ. Μανώλης Μικέλης, μιλώντας στο MEGA, ανέφερε πως «έχει βγει μία ακόμη άδεια για την άλλη μεριά του ρέματος, όπως πληροφορήθηκα χθες το βράδυ και υπάρχουν κι άλλες». «Μπορεί να βγουν και τρεις ή τέσσερις τις επόμενες ημέρες» τόνισε.

Συνεχίζοντας εξήγησε πως «για να βγει άδεια πρέπει να πάρει να πάρει από κάποιες υπηρεσίες μελέτες και εγκρίσεις για να καταλήξει στην Πολεοδομία της Μήλου. Αν έχει όλες τις εγκρίσεις δίνει το πράσινο φως η Πολεοδομία της Μήλου που κάνει έλεγχο αδειών, όχι αν είναι σωστές ή όχι».

Ο δήμαρχος της Μήλου εστίασε στον τρόπο έκδοσης αδειών, που όπως είπε μπορεί να γίνει πλέον με ευθύνη μηχανικού της εκάστοτε εταιρείας, αλλά και στην έλλειψη προσωπικού από την Υπηρεσία Δόμησης (ΥΔΟΜ) του νησιού. «Μία πολεοδομία που είναι για τέσσερα νησιά έχει ένα δόκιμο και έναν πολεοδόμο» σημείωσε και πρόσθεσε: «Την άδεια την ανεβάζει και έχει την ευθύνη ο μηχανικός της εκάστοτε εταιρείας».

Τέλος, ο κ. Μικέλης επέρριψε ευθύνες και στον ΕΟΤ, καθώς όπως τόνισε ήταν εκείνος που έδωσε την άδεια καταλληλόλητας και τα περιβαλλοντικά για το Σαρακήνικο. «Ποιος έδωσε την άδεια καταλληλότητας και τα περιβαλλοντικά για το Σαρακήνικο; Ο ΕΟΤ τα έδωσε αυτά», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως μόλις σε 10 ημέρες είχαν ξεκινήσει οι εργασίες στην πασίγνωστη παραλία.

«Ίσως αυτό να δείχνει ότι αυτοί οι άνθρωποι να φοβήθηκαν κάποια πράγματα και να δούλεψαν με τέτοια ταχύτητα» συμπλήρωσε ο δήμαρχος Μήλου. «Θα ελεγχθούν όλες οι άδειες. Ο ΕΟΤ μπορεί να βγάζει άδεια καταλληλόλητας για το Σαρακήνικο; Ποιος είναι αυτός που έχει υπογράψει; Ποιος είναι αυτός που χαντακώνει το νησί μας χωρίς τη γνώμη μας;», πρόσθεσε.

Καταλήγοντας ο δήμαρχος Μήλου έκανε λόγο και για απειλές που έχει δεχθεί, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρόκειται να αλλάξει στάση στο θέμα.

Η δήλωση του Θόδωρου Σκυλακάκη:

«Η κυβέρνηση προωθεί, για πρώτη φορά από συστάσεως του ελληνικού κράτους, έναν ολοκληρωμένο χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό για την προστασία του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος, μέσω της εκπόνησης των Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ, ΕΠΣ), που καλύπτουν το 80% της Επικράτειας, εκεί όπου για σειρά δεκαετιών, παρά τα ωραία λόγια, δεν υπήρχε ολοκληρωμένος σχεδιασμός.

Πέραν από μία σπουδαία, πρωτόγνωρη μεταρρύθμιση, πρόκειται και για μια τεράστια επένδυση για το μέλλον της χώρας. Σε συνδυασμό με τις μελέτες οριοθέτησης οικισμών, τις ζώνες υποδοχής συντελεστή δόμησης, την καταγραφή και χαρακτηρισμό των κοινοχρήστων οδών σε όλη την επικράτεια, καθώς και το σύστημα αυτόματου εντοπισμού, παρακολούθησης και ελέγχου της αυθαίρετης δόμησης με τεχνητή νοημοσύνη και λοιπές χωροταξικές μεταρρυθμίσεις, η συνολική επένδυση προσεγγίζει, σε δαπάνη το 1 δισ. ευρώ, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Μέχρι την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού, σε ορισμένες περιοχές με αυξημένο ενδιαφέρον παρουσιάζεται το φαινόμενο έντονης οικοδομικής ή τουριστικής δραστηριότητας, με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητο να ληφθούν ειδικά μέτρα προστασίας, ώστε να μην προκύψουν τετελεσμένα ή μη αναστρέψιμες καταστάσεις μέχρι την θεσμοθέτηση των Προεδρικών Διαταγμάτων (ΠΔ).

Αυτό αναδεικνύεται τις τελευταίες ημέρες, προπαντός στη Μήλο, όπου εκπονήθηκε (με τεράστια καθυστέρηση και με παρωχημένα στοιχεία) Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) από τον οικείο Δήμο, αλλά και ολοκληρωμένη Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ) για τις περιοχές NATURA.

Στη βάση αυτών, σε συνεργασία με τον αρμόδιο Υφυπουργό για θέματα Πολεοδομίας και Χωροταξίας, κ. Νίκο Ταγαρά, αποφασίσαμε -μέχρι να ολοκληρωθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός στο νησί- να προχωρήσουμε, άμεσα, στην αναστολή έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών σε περιοχές, όπου οι μελέτες που έχουν εκπονηθεί μέχρι σήμερα (ΣΧΟΟΑΠ και ΕΠΜ), προτείνουν ειδικά μέτρα για την προστασία τους. Αυτό αφορά και στις δύο επίμαχες περιοχές (Σαρακίνικο και Αχιβαδόλιμνη), που αναδείχθηκαν τις τελευταίες ημέρες. Με την ίδια μεθοδολογία -στη βάση, δηλαδή, επιστημονικών μελετών, θα διαχειριστούμε και άλλες ομοειδείς περιπτώσεις περιοχών, εάν υφίσταται ή προκύψει ο κίνδυνος να δημιουργηθούν τετελεσμένα από δραστηριότητες που υπονομεύουν τον εν εξελίξει πολεοδομικό – χωροταξικό σχεδιασμό της χώρας».